Министар заобилази градоначелника Бијељине (ВИДЕО)

“Из Фонда солидарности Републике Српске исплаћено је 4.000.000 КМ за превазилажење посљедица изазваних афричком кугом свиња. Преостала четири милиона биће исплаћена током фебруара”, навео је министар пољопривреде Саво Минић, који се у Бијељини састао са пољопривредницима. Предложене су и мјере како би се спријечило даље ширење афричке куге у будућности и начини обнове свињског фонда.

Република Српска 31.01.2024 | 18:46
Министар заобилази градоначелника Бијељине (ВИДЕО)

Сви узгајивачи свиња још нису добили обештећење за штету коју је афричка куга нанијела у Семберији. Министар увјерава да је исплата 24 милиона марака ишла сукцесивно. “То су ванредна средства. То је износ који је уплаћен из неких фондова који су се морали измислити и направити да би наши пољопривредни произвођачи имали санирану штету”, каже Минић.

На имању Милана Марјановића, пољопривредника из Дворова, у септембру је еутаназирано 312 свиња. Осим обештећења очекује и конкретне мјере како би обновио  производњу.

“Сад имамо обећање министра да ће Министарство да помогне са 60 одсто генетског материјала тако да ће нам то много значити. Треба акценат да се стави на производњу, јер смо изгубли фабрике за производњу меса”, каже Марјановић.

“Министарство планира да учествује са 60 одсто у полиси осигурања, а примат је стављен на текућу производњу”, каже министар.

“Све мјере текуће производње биће увећане до 25, треба нам храна, треба нам домаћи производ”,додаје  Минић.

Пољопривредни произвођачи опрезно дочекују нова обећања.

“Пољопривредни произвођачи су разочарани и више не вјерују. Доста ће људи отковати од пољопривреде, од свињогојства, а то је некоме циљ да се увезе што више робе”, каже Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице.

Новина има и у измијењеном правилнику.

“Ко не буде регистрован и ко не буде имао сва увјерења која се односе на поријекло и здравствена увјерења неће више бити предмет обештећења. Ми смо направили велику услугу и уступак свима онима који нису били у систему, сви су обештећени”, истиче министар Саво Минић.

Да се у пољопривреду увукла политика доказ је и то што на састанак министра Минића са представницима Инспектората Републике Српске, Ветеринарског института Републике Српске “Др Васо Бутозан”, Ветеринарске коморе Републике Српске и Канцеларије за ветеринарство БиХ није позван први човјек Бијељине Љубиша Петровић.

“Скандалозно је што за овај састанак град Бијељина као институција, без обзира ко је градоначелник, ко је начелник Одјељења за пољопривреду, није добио позив“, каже Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

“Онда су се скандали ређали један за другим”, каже Петровић и наводи:

“Што се намећу биосигурносне мјере које 4/5, 80% пољопривредника на чијим је имањима извршена еутаназија свиња не може испунити те мјере? Трећа скандалозност је била да већ провејавају увозне комбинације за увоз свиња и све вријеме се говори о земљама западне Европе”, каже Петровић.

Петровић увјерава и да још нема званичног одговора ресорног министарства за надокнаду штете насталу током олујног невремена у јулу прошле године.

“Град Бијељина је започео ту процедуру и окончаће је да пољопривредним произвођачима одштету исплате у износу од  милион и сто хиљада марака, односно од 50 процената. Овдје данас нисмо могли да чујемо одговор да ли ће ниво Републике Српске, Влада Српске, ресорно министарство, исплатити оних 20 одсто од 550 хиљада марака”, каже Петровић.

Нови састанак са представницима пољопривредних произвођача министар Минић је заказао за седам дана у Бијељини.

(БН) Фото: БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Прика бн

31.01.2024 19:25

Значи ту лежи зец. Одсад се сви морају регистровати.и наравно плаћати порез. Плаћати књиговођу.и нико од тих стручњака из разноразних испекција, агенција министарстава,није поднио оставку, није добио отказ. Толико штете и ником ништа. Зашто. Зато што су неписмени за те послове. А дебело су плаћени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др дјура

01.02.2024 07:49

Поштовани. Није тачна ваша тврдња. Регистрација домаћинства је бесплатна а трошак обиљежавања животиње минималам тј 1 км по животињи. Порез за држање животиња не постоји. И још нешто. Ово правило није ново него је постојало и раније само га се нико није придржавао.

Name

Прика бн за др дјура

01.02.2024 11:13

Јесте постојала. А дал се плаћо порез. На то што се прода. Иде се на то да без потврде неможе себи прасе уредит. И то све да би се пратила Европа и њихови закони. А погледајте колико је јак Еу пољупривредник, блокира немачку француску, пола европе. И мораће им испунити што траже. А код нас је систем,, Биће кад буде,,

Name

Бозе драги,

31.01.2024 19:40

Ето то су људи,министри који представљају некога и несто.И политика је несто велико за њих драги наси новинари.Бити прави политицар је теско исто као и бити прави цовјек.И од оваквих уче младји наследници.Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноставо

31.01.2024 21:05

Дају пољопривреднику 1км а кроз порезе и скуп репро материјал узму2 км па опет оловку у руке и гласајте

Name

Сточар

31.01.2024 21:39

Само ме занима,да ли неко зна,ко је бирао ову господу да представљају пољопривредног произвођача,поштеног домаћина?Као и то,ко је позивао овдје присутне "задовољне пољопривреднике"?

Name

Семберац

01.02.2024 03:39

Бакајлиц зло за пољопривреднике само гледа свој џеп тешки муљатор.

Name

Милан

31.01.2024 21:04

Жалосно је што је овако млад момак постао жртва једног медија у чије канже је упао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сточар

01.02.2024 07:48

Позвали су их полтрони коих има испод сваке балеге али свему додје крај

Name

Ре Милан

01.02.2024 08:42

Залосно је да милан дезертер трабуња по порталима.

Name

ШАМАЦ

01.02.2024 00:51

Па људи драги овог Министра сте требали данас моткама истјерати из бијељине. Овај је покрао све што се могло покрасти у Шамцу. Зар он да буде министар ово је брука и срамота. Он нежна ништа друго него да паламуди и да обећава. А и ови што сједе поред њега су исти ако нису и гори. Министар на састанке позива само подобни произвођаче који му дају подршку. Што се јадо јадни непојави кад су били велики скупови произвођаче. Него скупљас продане душе и дупелисце који те подржавају. Народе данас је бијо скуп профитерани сисача овог народа. Ово је све требало говњивом мотко истјерати да им неби пало више никад да додју. Ми што то урадили у нашем Шамцу. Па сам министар долази и одлази само по ноћи кад га нико невиди. Овај брука државу гдје год се појави као и ови његови дупелисци који следе поред њега. Све је то моји јадни произвођачи гола багра коју треба протерати из наше државе. Само се тако може мо ријешити оваквих криминалац као што је министар и ови његови сарадници дупелисци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

01.02.2024 14:11

Незнам колики је лопов министар и не улазим у те прице.Будите реални држава је дала огромне паре за ове угинуле животиње од болести .Никада се оволико није издвајало за производјаце хране а памтим Јос за време Тита па на овамо.

Name

Луне

01.02.2024 01:20

Каква исплата Само хапсење које увезао Свињску кугу И на тргу Краља Петра Јавно Народно судјење а ЗАКОНИК Дусанов дасе Примјени .Стаму Народ досуди по ДУСАНОВОМ ЗАКОНИКУ И то мора бити спроведено

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОКВАРЕНИ,МИНИЋУ!

01.02.2024 07:59

Пошто си доказао своју похлепу,идиотизам и поткупљивост,буди бар једном човјек и сам се пријави да ти се суди!!!Идете на то,да нас трујете увозним месом!!!Е,па,неће моћи,очекујте бијес народа који ће се излити на све зликовце у власти,јер,с таквима нема другог начина да се извучемо из катастрофалне ситуације у коју сте нас довели!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

01.02.2024 10:56

Ма ђаво вас однио све заједно. Зајахали сте овај народ и пијете му крв. Живот да се човеку згради од таквих лесинара. Ви ћете ову републику довести до пропасти својим немилосрдним пљачкаша и незнањем. Ено онај дебели дијелим подстицаје мафијаши. И умјесто да буде ухапшен унапређују га за директора предузећа за чије вођење треба десет оваквих глава, а за пљачку ни једна цијела..

ОДГОВОРИТЕ