Огласио се РТС поводом Бресквицине песме "Орлово гнездо"

Песма "Гнездо орлово", с којом је Анђела Игњатовић Бресквица у трци за представника Србије на Евровизији, изазвала је бурне реакције у региону, а овим поводом за Курир се огласио и РТС.

Забава 31.01.2024 | 16:22
Огласио се РТС поводом Бресквицине песме "Орлово гнездо"

Бресквица се већ издвојила као један од главних фаворита за српског представника на престижном музичком такмичењу и док је многи подржавају због етно звука и лепог текста, појединци у њој виде “геноцидну песму која говори о етничком чишћењу Албанаца на Косову”.

С обзиром на то да је између осталог покренута и полемика о томе постоји ли могућност да се песма коригује уколико Бресквица буде изабрана за евровизијског представника, обратили смо се директно Служби за односе с медијима Јавног сервиса, а њихов одговор је био конкретан.

"Композиција која 2. марта победи на фестивалу 'Песма за Евровизију' представљаће Србију на Песми Евровизије у Малмеу у мају ове године", стоји у рекацији РТС-а, чиме су уједно и дали одговор на питање у вези с Бресквичином песмом.

За Курир се јуче огласио и Милош Стојковић Хенy, један од аутора песме "Гнездо орлово", који је истакао да о мењању песме нема говора.

HeniФОТО: ДАМИР ДЕРВИШАГИЋ

- Ми смо написали песму која је другачија и за коју смо мислили да ће људима да се свиди. За њу се сад везује нека политика о којој ми нисмо ни размишљали. Тако да нисмо размишљали ни о мењању песме - рекао је између осталог Хенy.

Подсетимо, ових дана је читав регион узбуркан због текста песме "Орлово гнездо", а појединци су отишли толико далеко да су назив њене нумере довели у везу и с Хитлером и етничким чишћењем Албанаца на Косову.

Тако је на друштвеној мрежи X освануо коментар корисника који се потписује као "Вин", а уз име му стоји и застава Албаније. Он је на поменутој мрежи изнео своје тумачење песме "Гнездо орлово":

"Последња реченица, према мом мишљењу, у потпуности појашњава намеру ове песме. То значи да ће Албанци 'нестати' с Косова и да ће Срби у потпуности имати контролу над територијом. То значи легитимисање масакра и етничког чишћења над Албанцима на Косову", написао је између осталог.

Текст песме "Гнездо орлово"

Пролеће је сунце донело

Тамо иза брда све је процвало

На равници ниче јабука

Незрела са гране паде од јаког јаука

Рефрен

Облак сиви сакри небо, црне птице поново

Грми, сева, пада град и руши гнездо орлово

Орлово Руши гнездо орлово Орлово

Будно јутро, ноћ је уморна

Јабука на трави тужна, суморна

Опет цвета, пушта корење

И тек што узе трачак сунца, ето сенке големе

Рефрен

Облак сиви сакри небо, црне птице поново

Грми, сева, пада град и руши гнездо орлово

Тата каже малом орлу "Биће, сине, готово"

Отићи ће црне птице, ведро биће поново

Мило моје, мило моје, ведро биће поново

Мило моје, мило моје, све ће бити готово

Мило моје, хеј, хеј, хеј

Мило моје, мило моје, све ће бити готово

(курир.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Директ

31.01.2024 18:02

Орао је симбол код многих народа, поред тога што је птица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да, тако је

05.02.2024 17:08

Орао није само српска или албанска симболика. А зашто је онда Селма Бајрами изазвала толику буру код нас? Ово је исто против Албанаца. Срамна пјесма, иако сам Србин.

ОДГОВОРИТЕ