Од великог кашља преминуле четири бебе у Београду

Четири детета преминула су од великог кашља на Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" у Београду, рекао је данас кардиолог и управник педијатријске клинике Института Владислав Вукомановић.

Србија 31.01.2024 | 11:30
Од великог кашља преминуле четири бебе у Београду

Додао је да је једно дете на респиратору и животно угрожено.

Вукомановић је рекао за РТС да одојчад стара два, три или четири месеца могу да развију веома тешку клиничку слику великог кашља и истакао да је на Институту код четворо деце она завршена смртним исходом.

"Једно дете је на респиратору, то значи да је животно веома угрожено", рекао је он. 

Истиче да је у том институту око 70 деце позитивно на пертусис односно велики кашаљ, као и да је хоспитализовано две трећине.

"Половина болесника је хоспитализована код нас и указује на експоненцијални пораст деце која испољавају тешку клиничку слику ове болести", наглашава Вукомановић.
 Вукомановић наглашава да не постоји бољи лек ни одбрана од великог кашља од вакцинације.

"Испоштовати календар, контраиндикације за вакцинацију, релативне и апсолутне, не треба да буду никако брана правовременом започињању вакцинације код деце у најранијем узрасту, управо онда када је то прописана. Цена, зашто су четири детета умрла и зашто је толики број заражен, сигурно је због недовољне и инсуфицијентне вакцинације старијих особа, тако да долази на наплату на овај најтрагичнији начин", упозорио је заменик директора Института за мајку и дете.

Када је реч о изменама у календару имунизације да деца и после основне школе добију ревакцину, као и да се труднице вакцинишу, Вуковановић каже да је Министарство већ реаговало и донело упутство које ће се спроводити у пракси.

И друге групе вируса у овом периоду године највише погађају малу децу.

"То је најосетљивија група, мала деца испод шест месеци или годину дана које развију рецимо бронхиолитис изазван респираторним синтицијалним вирусом. Затим то су многи други вируси који могу да изазову упале плућа, бронхитисе и бронхиолитисе и код школске деце", рекао је он. 

У Институту за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић", следеће седмице почиње да ради најсавременија сала за катетеризацију у којој ће најбољу помоћ добијати најтежи пацијенти са урођеним срчаним манама.

Наводи да је катетеризацијска сала најмодернија сала у Европи у овом моменту и да пружа неограничене могућности за све интервентне кардиолошке процедура које се могу обавити у свим светским центрима.

"Ми ћемо се трудити да сала што више ради и да наше мале болеснике са структурним аномалијама срца лечимо на најсавременији начин. Једна од могућности је и да довођење иностраних стручњака за примену оних техника које су сада најсавременије у Америци и Европи", нагласио је он. 

Како је рекао Вукомановић, постоји сезонска упала срчаног мишића, упала срчане кесе, такозвани перикардитиси, и нагласио да на сву срећу на Институту нису имали смртне исходе код деце.

Наглашава да је сала за катетеризацију управо решење за децу која се роде са срчаном маном, односно са срчаним проблемом.

"Интервентне процедуре пружају могућност да се проблем реши под значајно мањим ризицима. Без отварања, без реза. Без отварања грудног коша и без реза, само под контролом рендгена", објашњава он.

Вукомановић је подсетио поводом Националног дана против дуванског дима  да ако трудница пуши док носи бебу све то има посебне специфичности.

"Нећемо погрешити ако кажемо мајци да уколико настави са пушењем у трудноћи, да повећава ризик за плућна обољења, за превремено рођење свог детета, за појаву астме код свог детета, дијабетес мелитус па чак и урођене мане. Мајке то осећају веома добро и мислим да неће недостајати мотивације да бар мајке престану да пуше", апеловао је доктор.

(Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Снага ума

31.01.2024 11:39

Изгледа неумјесно ставити у исти тексту/цланак смрт дјеце и друге здравствене теме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

31.01.2024 11:40

Опет промоција вакцина и потенцирање слицних глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БеЕн

31.01.2024 13:18

Марш у рупу мајку ти глупаву што те још глупљег родила

Name

Ре: Брука

31.01.2024 14:56

Теби мајсторе вакцина за рад мозга!!

Name

Катастрофа!

31.01.2024 12:45

О беба.а пар ријечи и то је то. Ово треба да је дан жалости за цијелу Србију. А ви о најмодернијим салама у земљи која је на нивоу неке руске области ако не неке афричке земље... Дјеца умиру ко љесе, а ви о модерности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

31.01.2024 14:58

Па нису криви љекари за назадне родитеље!

Name

Ипе

31.01.2024 13:27

Туга до неба која се могла избјећи,што је још теже.Али код нас инфлуенсерке савјетују око вакцинације,равноземљаши око политике. ВАКЦИНА ЈЕ НАЈВЕЋЕ ДОСТИГНУЋЕ,КОЈЕ ЈЕ ЉУДСКИ РОД ОСТВАРИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

31.01.2024 14:39

Кад тад це вријеме показати да су вакцине зло. Родитељи це схватити да су водили дјецу на тровање вакцинама које нам запад у слеперима довози јер нас пуно воле. Е моји Срби наивни. Истина је једина а то да су дјеца невакцинисана здравија од ове друге групе. Хтјео неко то признати или не. Вријеме це показати све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледај своју књижицу

31.01.2024 14:59

Ми смо сви примили по 30-40 вакцина и ништа нам није било... Ок ти јеси глуп до бола, али мислим да то ипак није због вакцина ;-)

Name

Миланка

31.01.2024 14:56

Толико медицина узнапредовала а никад висе болесних...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

01.02.2024 00:53

Торлак је угашен давно паметњаковићу. Све вакцине увозе се са запада . На крају крајева доктор ниједан не преузима одговорност у случају да се дијету несто деси сто се и десава. Вес Масина има гаранцију две године а за дијете кога потрефи потрефи.

Name

Робин Хоод

31.01.2024 18:05

Циљ и јесте да се свадјате ко је у праву док они раде посао а то је да застрасе народ и родитеље па да брзе боље вакцинису дјецу која це оболијевати од ко зна каквих болести или остати неплодна и немојте мислити да неко воли вас и васу дјецу кад знамо добро ста сд радило од дјеце у другом свјетском рату и сада у гази немојте бити толико наивни али вријеме це показати ко је у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кбл

31.01.2024 22:25

Не мислимо да воле. Ал држава не убија пореске обвезнике. Па што све земље улажу средства да се више дјеце рађа. Од прве пелене до мртвачког сандука на све се плаћа порез држави. Значи нема логике да држава то ради.