Настављено суђење Петровићу због поплава у Добоју

У бањалучком Окружном суду, данас је настављено главно рочиште на суђењу бившем градоначелнику Добоја Обрену Петровићу и некадашњем начелнику добојске Цивилне заштите Милки Видаковићу због поплава из 2014. године у којима је живот изгубило 11 особа.

Република Српска 29.01.2024 | 15:39
Настављено суђење Петровићу због поплава у Добоју

У наставку суђења Петровићу и Видаковићу саслушано је пет свједока тужилаштва.

Данијела Гаврић је у мају 2014. године била директор Основне школе Доситеј Обрадовић у Добоју. Каже да је спорног дана дошла на посао и од министарства затражила обуставу наставе.

На питање тужиоца да ли је као директор контактирана од некога из градске власти одговара да се то није десило.

"Не. Тад сам наставницима рекла да имамо дозволу Министарства да пустимо дјецу", поручила је Гаврићева. 

Адвокати оптужених су доказивали да је Гаврићева од градских званичника добила информације преко директора гимназије, да се повећава водостај ријеке Босне.

Свједок Славица Живковић је у вријеме катастрофалних поплава била директор предшколске установе у Добоју. Каже да дан прије поплава није ни од кога обавијештена на опасност. Спорног дана јавио јој се Драган Василић, замјеник градоначелника.

"Он ми је рекао да вода плави дио Усоре и да будем опрезна. Још сам с њим разговарала, а огласила се сирена за опасност", рекла је Живановићева. 

Каже да је евакуисала дјецу и о томе накнадно обавијестила Обрена Петровића.

Свједок Владо Ђурановић, запослен у Републичкој управи цивилне заштите, одјељење Добој, каже да Републичка управа тада јесте преузела надлежности цивилне заштите Добој.

"Јесам, зато што је изгубљен сваки контакт са Цивилном заштитом Добој јер су они остали окружени водом", рекао је Ђурановић. 

Свједок Светислав Васиљевић је рекао да је тек 15-ог маја у контакту са командантном штаба за ванредне ситуаицје , речено да треба прогласити ванредно стање.

Адвокат породица оних који су настрадали у поплавама и тужили Обрена Петровића сматра да поред доказивања евентуалне кривице, треба водити рачуна и о оштећеним.

Коначна одлука би морала да буде да се задовољи оштећена страна јер оштећена страна је изгубила оно највредније што се може изгубити – живот су изгубили", рекао је адвокат Бобан Савић. 

Наставак суђења је заказан за 14. фебруар, када же бити саслушани нови свједоци тужилаштва.

(БН) Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бранислав.Добој

29.01.2024 16:08

Мозете ви њих саслусавати колико хоцете а колико видим да је ту кривац онај ко је настрадо јер ово је земља гдје влада србин а ту је корупција и безвласце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Халло халло

29.01.2024 16:18

Изгубљен сваки контакт са градском ЦЗ јер их је вода опколила!?!? Па како да друге спашавају кад се и сами “даве”?? Расте водостај, пријети изливање, али ипак сачекај да поплаве почну, па да се упаи аларм!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

29.01.2024 17:09

ИЗДАЈНИЧЕ ОБРЕНЕ,Бог ти неће намјестити да након 8 година, кад се заборави и подплатиш свједоке сиротињу одговараш за зло које си учинио народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда за Добој

29.01.2024 18:05

Кћерка свједока Славице Живковић је у то вријеме била удата за сина Обрена Петровића. Тако је и постала директор вртића. Касније је као члан Градске изборне комисије Обрену штимала изборе. Све је то наштимано да га суде, па да га ослободе. Чекали да Обреновог зета Букејловића поставе за министра правде па да почне ово суђење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Правда за Добој

29.01.2024 20:45

Дај то мало Боље опиши ко је коме Зет,Снаха Букејловић Министар Намјештана иииии,,,Опиши ту детаљније,Молим те,

Name

Неправда у Добоју

30.01.2024 10:07

Све знају сви у Добоју и ником ништа. Ћутимо и пропадамо. Они се богате, а дјеца им се бахате.

Name

Перо

29.01.2024 19:33

Овом зликовцу треба досудити дозивотну робију, ниста друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леми

30.01.2024 06:51

Шта сте се окомили на човјека. То је била природна катастрофа и како може неко бити крив за то.

Name

Ви сте катастрофа

30.01.2024 11:27

Кад се неко прихвати неког одговорног посла за који још прима и плату, онда је одговоран ако га не ради уопште или га не ради како треба. Ови су штимали изборе да би добили те послове. Да буду главни, да владају, да их се све пита, да управљају животима других људи. У овом случају, нису радили свој посао. Кад су пробали да нешто раде, испало је да не знају и нису способни да то раде. Резултат њиховог нерада годинама су мртве главе и страшна материјална штета. Доста народа је преживило али добили шећере и психичка обољења о чему се и не прича. Ако не знаш посао шта се трпаш да га добијеш?! Била добра плата док је трајало. Зато су криви. Покојницима лака земља и покој душама. Али мора бити неке правде и овоземаљске.