Температура у овој европској земљи достигла 30 степени

Већ данима уназад снажан антицклон налази се над сјеверозападом Африке и изнад Пиринејског полуострва и југозапада Европе. Оваква синоптичка ситуација овим предјелима доноси ведро и веома стабилно вријеме, али и веома топло вријеме усред зиме.

Свијет 27.01.2024 | 15:35
Температура у овој европској земљи достигла 30 степени

Претходних дана температуре широм Шпаније и Португалије биле су праве прољећне, уз вредности изнад 20°Ц, а прољећних 20°Ц мјерено је и на ширем подручју Мадрида.

Још топлије било је на истоку, југоистоку и југу Шпаније, уз праве љетње температуре, уз вриједности изнад 25°Ц, а локално је било и до невјероватних 30°Ц усред зиме, а само дио децимале је недостајао за обарање апсолутног рекорда за јануар на нивоу европског дела Шпаније.

Од већих градова најтоплије је било на ширем подручју Валенсије, Мурсије и других градова на југоистоку земље, уз вредности од 27 до 29°Ц.

Ове вриједности су за 10-15 степени више од просјека за ово доба године.

Многи су ове љетње температуре искористили за боравак на плажама, па чак и за купање у мору, које и више него хладно, уз температуре сходно календару око 15°Ц.

Да се којим случајем сада налазимо у љетњем делу године, актуелна синоптичка ситуација донијела би температуре од 47°Ц.

Шпанија се већ двије године поред екстремно високих температура које током љетњих мјесеци неријетко пређу 45°Ц, бори и са катастрофалном сушом, ниво ријека и других водостаја је на историјском минимуму. Због свега овога, пољопривреда и ратарстрво трпе разорне посљедице, а најугроженији дијелови земље су јужни, централни и југоисточни предјели, а нарочито Андалузија.

Наредних дана очекује се постепени пад темпетатура, али остаће и даље топло, уз температуре од 10 до 20°Ц.

Нарушиће се актуелна синоптичка ситуација, па се очекује настање циклонске активности изнад Атлантика у близини западне обале Пиринејског полуострва. Све то условљаваће јужна струјања, нестабилније вријеме, али ће до доћи и до долажења пјеска из Сахаре преко Канарских острва и Португалије све до Ирске, Брианских острва и југа Скандинавије, преноси Телеграф.

Иначе, док је југозапад Европе претходних дана имао љетње температуре и до 30°Ц, а запад Европе и Француска биљежили 20°Ц, ледено се задржало над сјевером Скандинавије, у Лапонији уз темпеатуре око -30°Ц, па се тако температура од једног до другог краја Европе у истом тренутку разликовала за чак 60 степени.

(Телеграф) Фото: Пиxабаy/јавиераламо

Коментари / 0

Оставите коментар