Мјештани Бистрице покренули тужбу: Трпимо притиске

Током прошле године поднесена је кривична пријава због незаконитог раскопавања земљишта у Мјесној заједници Бистрица код Приједора. Из Центра за животну средину кажу да у међувремену није стигла адекватна реакција институција којом би заштитили мјештане, због чега су сада поднијели парничне тужбе.

Република Српска 26.01.2024 | 15:10
Мјештани Бистрице покренули тужбу: Трпимо притиске

Мјесецима су мјештани Бистрице на удару безочног уништавања земљишта и животне средине, а поткопавањем су угрожени и приватни посједи.

"Дио наше парцеле је угрожен отишло је већ неких дунум и по до 2. Угрожени смо", каже мјештанка Бистрице Радмила Зрнић. 

Видјећете на фотографијама ово није здрава животна средина ово је нешто што је било предвиђено као етно село ово у десном ћошку је воденица - та воденица је сад складиште уља. Бистрица је имала поток којим се поновсила, а ово је сад Црљењача", рекао је Зоран Нинић, мјештанин Бистрице код Приједора. 

Поред поднесене кривичне пријаве, реакције институција нема, кажу мјештани Бистрице. Зато је Основном суду у Приједору поднесена парнична тужба против фирме Дрво Експорт из Теслића, Града Приједора, али и против Републике Српске.

Од суда смо тражили да прије свега забрани Дрво експорту да обавља било какве активности и радове у вези са лежиштем угља у Бистрици из разлога што за обављање тих активности није издата еколошка дозвола. Радови су се почели обављати далеко прије неко што је уопште почео поступак издавања еколошке дозволе.  Зашто је тужбом обухваћена Република Српска и Град Приједор? Из разлога што су били упознати са свим активностима на терену Дрво експорта, а нису учинили ништа да грађане заштите", каже Драгана Станковић, адвокат мјештана Бистрице. 

У борби против отварања рудника лигнита и, како наводе, незаконитих радова фирме Дрво експорт из Теслића иза које стоји Срђан Кљечанин Руфи, одборник СНСД-а у Теслићу, мјештани кажу да умјесто подршке институција трпе индиректне притиске.

"Негдје потврда чињеничног стања је био разговор са господином Кљечанином који је у разговору нас неколико мјештана свој разговор започео са изјавом: Мене је у ово увела држава ја ћу ово да радим по сваку цијену и немојте да овдје настрада нечије дијете.   Имали смо индиректан притисак господина Нешића министра безбједности БиХ који је са мном разговарао он све то негира и тражио да ми то повучемо да не можемо забранити", каже Нинић. 

Затражено је и да Суд обавеже Дрво експорт да врати терен у првобитно стање, да утврди да су прекршена уставом загарантована права мјештана и да им се надокнади штета.

"У овом моменту имамо сазнања да инвеститор Дрво експорт још увијек нису добили еколошку дозволу тај захтјев је предат у новембру прошле године министарство није донијело одлуку по том захтјеву тако да све радове који се реализују од тог момента нису у складу са законом", поручио је Реџиб Скоморац, правни савјетник у бањалучком Центру за животну средину. 

Кад дође до суђења, поручено је, затражиће од суда присуство јавности и међународних организација јер страхују да ће бити притисака на правосуђе.

(БН) Фото:БН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Медна

26.01.2024 16:39

Све исто... Руфи обећав већ годину намирити штету за уништена имања али на крају ништа... Екоцид који "државу" не интересује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

26.01.2024 19:36

Оде угаљ у Србију.

Name

Марко павиц

26.01.2024 17:32

Село моје лепсе од париза, лепо из далека, јос лепсе изблиза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

26.01.2024 18:11

И када би ,,намирио штету", исто је, јер сарадници окупатора имају опљацканог новца. Нашли су једноствнији нацин за пљачку послије заустављања Рио Тинта и иду преко малих испостава и домацих колаборициониста који себе називају посливни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСТА

26.01.2024 19:50

ЕВО НОВОГ СЛУЦАЈА КОЈИ СЕ СПРЕМА У УГЉЕВИКУ ! МАФИЈА РАДИ СТА ХОЦЕ ! БИЦЕ СВЕГА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Издржите народе

26.01.2024 20:02

Бурле хоце перфектно правну државу када се њему суди. А народу из уста отима, прогања их са вјековних огњишта да би он намирио на рачуну своме 4 или 5 милијарди ЕУРа губа га разгубала дабогда...Проклет нека је и он и његови гласачи који нас све одвукоше у 3пм...Дабогда ти мало било ратни профитеру...Народе подршка до неба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато

26.01.2024 20:09

Се једном дозовите памети и у октобру добро размислите кад изадете на изборе и то требате изаци у највецем одзиву за кога гласати да се срусе ове лоповцине које нам распродасе сва наса богаства а сад су поцели у земљу отимати и давати тајкунима да нам унисте и ово мало зрака цистог сто нам је остало од ових лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

26.01.2024 22:12

Још мало! Све ће бити по закону.Нећете се ви ништа питати.Како ја кажем тако ће бити.Видите да вам доводим Мађаре па ћу Аустријанце и ево нам Аустроугарске....а тиме у ЕУ...

ОДГОВОРИТЕ