Рјешава ли се Додик "приколица" (ВИДЕО)

Демократски народни савез (ДНС) Ненада Нешића, Народна партија Српске (НПС) Дарка Бањца, Социјалистичка партија Српске (СПС) Горана Селака и Листа „За правду и ред“ Небојше Вукановића, данас не би имали своје посланике у Народној скупштини Републике Српске да је цензус за улазак у парламент износио пет, умјесто садашњих три одсто.

Република Српска 23.01.2024 | 08:09
Рјешава ли се Додик "приколица" (ВИДЕО)

У Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ данас, такође, ДЕМОС Недељка Чубриловића не би имао ниједног посланика, као ни Уједињена Српска Ненада Стевандића да је договор о подизању цензуса између СНСД, ХДЗ и „Тројке“ постигнут прије одржавања прошлих општих избора, умјесто прије неколико дана.

Исто тако, „милиметар“ изнад цензуса у НС РС нашла би се Уједињена Српска (5,11 одсто), ДЕМОС (5,46), као и Социјалистичка партија Петра Ђокића (5,92 одсто).

Наиме, на недавном састанку лидера владајуће коалиције на нивоу БиХ, који је одржан на имању актуелног предсједника Српске у Бакинцима код Лакташа, један од најинтригантнијих детаља договора око измјена Изборног закона БиХ био је онај о подизању цензуса са досадашњих три на пет одсто, кад су у питању општи избори, односно на четири одсто, кад је ријеч о локалним изборима.

Варљиви цензус

Према званичним резултатима Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ са општих избора одржаних 2022. године, од странака из владајуће коалиције ДНС је освојио 4,46 одсто, НПС 3,27, а СПС 3,11 одсто подршке бирача. Такође, Листа „За правду и ред“ на прошлим општим изборима освојила је 4,93 одсто гласова, чиме је, такође, „за длаку“ остала испод цензуса који је као једно од рјешења договорен на недавном састанку Милорада Додика, Драгана Човића, Нермина Никшића, Елмедина Конаковића и Едина Форте о предстојећим измјенама Изборног закона БиХ.

– Очигледно је да би Додик остао без коалиционих партнера ако би цензус био пет одсто и ако би били фер избори. Знамо да су Горан Селак, Ненад Нешић и разјединитељи Ненада Стевандића били на том варљивом цензусу и да су добили мандате у неким раним јутарњим часовима. Јасно је да када би било фер избора, најмање 50 одсто странака које су сада парламентарне не би ушле у Народну скупштину Републике Српске – каже за Српскаинфо лидер Листе „За правду и ред“, Небојша Вукановић.

Истиче да је Листа „За правду и ред“, упркос свим „крађама и злоупотребама које су се дешавале на прошлим општим изборима“, добила подршку пет одсто бирача.

– Ми смо у сталном расту и немамо страх да не би прешли цензус. Нама би то одговарало, али мислим да прије тога треба ријешити бројна друга питања попут политичке трговине и корупције, злоупотребе јавних ресурса, функционерске кампање, скенера, бројања гласова, представљања на јавном РТВ сервису… Кључно је питање да се утврди каква је стварна воља грађана, да се онемогући дописивање гласова и прекрајање изборне воље. Такође, потребно је обезбиједити фер услове и да се престане са злоупотребом јавних ресурса и партијским запошљавањем без конкурса. Кад би се зауставиле све ове злоупотребе, питање је да ли би Милорад Додик и његова партија прешли цензус, јер знамо како функционише овај систем и да већина гласова које узме владајућа коалиција јесу корупционашки гласови, који се купују системом капиларне корупције и сигурних гласова преко запошљавања – каже Вукановић.

Цензус од пет одсто би, према његовим ријечима, био добар и због тога што би „укрупнио“ политичку сцену.

– Могуће је и да би донекле смањио политичку корупцију, али шта ће нам и такав цензус ако имамо овакву врсту система у коме се људи купују као на пијаци и ако је у прошлом сазиву Народне скупштине више од трећине посланика промијенило дрес? Незамисливо је да сам прије добио позив да гостујем на телевизији Техеран него на телевизији Републике Српске, као лидер парламентарне странке у Народној скупштини. Ако имате јавни РТВ сервис који води најпрљавију могућу кампању против политичких противника режима, како се може говорити о било каквим фер изборима – пита Вукановић.

Прочишћавање сцене

Лидер СПС, Горан Селак, чија би партија такође остала испод цензуса да је умјесто три износио пет одсто, исто тако тврди да нема ништа против „прочишћавања политичке сцене“ у Републици Српској и БиХ.

– Можда је заиста превише политичких партија, а код нас их у парламенту има 11. Према информацијама с којима располажемо, а тичу се недавног састанка лидера владајуће коалиције на нивоу БиХ, добро је да су договорене затворене листе, добро је да су партије власници мандата, добро је да се размишља о подизању цензуса на локалном, републичком и заједничком нивоу власти – каже Селак за Српскаинфо.

Међутим, он истиче да су то ствари о којима „треба разговарати са свима на политичкој сцени, како у Републици Српској, тако и у БиХ“.

– Видимо да је Србија била на пет одсто цензуса, а сада га је спустила на три одсто. Црна Гора је такође задржала три одсто. Важно је да ли се цензус односи само на локалну заједницу или на изборну јединицу, као што је постављен цензус у изборним јединицима у Хрватској. То је све ствар договора и самог закона. Што се тиче унапређења изборног процеса у погледу скенирања, то ћемо свакако подржати – поручује Селак.

Политички аналитичар Тања Топић сматра да је идеја о подизању цензуса са три на пет одсто, прије свега, дошла од лидера владајуће политичке партије у Републици Српској

– Мислим да је то приједлог који долази из Бањалуке, односно Лакташа и да је он врло занимљив. Не бих рекла да је основна идеја тог приједлога била да се смањи хаос на политичкој сцени, постојање безброј политичких субјеката и партија које се само на изборима појаве као бљесак муње како би остварили одређене дилове, калкулације, продају мјеста у бирачким одборима и томе слично. Оно што се, заправо, врло јасно види јесте то да би подизање цензуса значило чишћење метлом дојучерашњих и садашњих коалиционих партнера СНСД, јер знамо да многи од њих не би прешли нови изборни праг. То би, такође, ишло у прилог великим и јаким етнонационалним партијама које би онда потпуно загосподариле политичком сценом, а био би изузет уцјењивачки капацитет малих политичких партија које су до сада врло вјешто учествовале у расподјели политичког колача – оцјењује Топићева.

БН/Српскаинфо) Фото: Срна

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Аустриа

23.01.2024 08:36

Вукана срецом не мозете висе зауставити, његов цензус бице најмање око 15%. Ти додикови репови, неце имати ни 3%, под условом да опет не покраду изборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

23.01.2024 11:24

Можда коф тебе,али овде ће бити 2.09%.

Name

Рамбо

23.01.2024 11:26

Вукан је и на прошлим изборима далеко прешао пет посто али је покраден и од позиције и од опозиције!Из сдс-а једини пријатељ му је Љубиса Петровиц а из пдп-а Крунић!

Name

Бањалучанин

23.01.2024 11:56

Гигант. Наша будућност и младост, Јелена, Вукан и Драшко! До побједе!

Name

Ре,Аустрија

23.01.2024 12:21

Кад је крађа гласова у питању,грађани то могу спријечити,тако што ће бити изричити у захтјевима за мијењање ИЗБОРНОГ ЗАКОНА. Уколико се захтјев не усвоји,бојкотовати изборе,а од оних који су на функцијама захтијевати оставке. Да видимо,колико су јаке сила,и инат политичара који углавном "побјеђују",крађом,фалсификовањем изборних резултата,и то уз помоћ међународних представника,ЦИК-а,корупцијом,и застрашивањем грађана...

Name

Зна се

23.01.2024 12:34

Треба он проблеме да рјесава ако је вец предсједник. Сто су људи сиромасни, сто је безакоње, сто се стите разбојници и криминалци, сто не стити србе од прогона из Сарајева, сто унистава све сто срби имају? Гдје су фирме и инвеститори? Нигдје ниједнога. Фондови су сви пропали. Постали смо губитници и Пропалице

Name

Нострадамус

23.01.2024 12:45

То се све ради у Бриселу и у договору са Додиком.Знаци кога Додик пусти да предје цензус тај це преци, а онда Додик одлуцује од оних који предју цензус кога це у коалицију,а ко це бити опозиција .А сви знамо да опозиција нема никакву моц у даљњем одлуцивању како на Ентитетском тако и на Дрзавном нивоу.Доскора сам стварно мислио да мој глас на изборима увазава,али сада видим да је све то фарса.Али без обзира на све треба изаци и гласати,мој глас иде увијек опозицији.Постен цовјек је увијек уз опозицију,а непостени су увијек уз власт.

Name

Дијагноза

23.01.2024 08:41

Кромпир је постав превише врућ, полако ће се извући и оставити љуштуру од Републике, Он се напаковао, подцијенили су га сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

23.01.2024 10:08

Ни јадније државе ни висе странака,фуј💩

Name

Ветеран

23.01.2024 08:56

Он црпи већину своје моћи из тих ПРИКОЛИЦА а не бих било ни приколица да муј нису потребне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

23.01.2024 10:04

Овако предложен закон натјерао би велику већину из приколица да пређу код Додика, а то он хоће, да зна на чему је.

Name

Идеално

23.01.2024 12:32

Браво Момо, то сам и ја помислио... Медјутим ,мозда се многи замисле и на ту помисао! Мозда је ово мало усмјерено и против НФ, јер је оцигледно да се многи плеасе Јелене Тривиц, а не зна се јос њена јацина сто се тице парламентарног домена...

Name

БОБА

23.01.2024 09:30

Куповина ,прелетање ,срљање лупетање ,увлацење у дупе то су такозвани папци односно никакви људи.Они нису прави представници народа .Дрзава нам је једно ругло лази и превара.Све се то коси са патријотизмом и вјером.Стварно не знају ста раде. Да знају сами би себи судили..Све то неко поравна на крају.Бити цовјек је теско зато сто је у многе од њих усла патолоска овисност од свега и свацега .Не људскост им је постала јаца страна.Такви људи су гадљиви они нити знају ста раде нити колико је то озбиљно за здрав зивот свакога по на особ.Нација је тотално болесна и пуца по свим савовима.Неко мора реци Доста !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxxx

23.01.2024 23:05

Кад о беда ако су сви патриоти писмени као ти јадна је то дрзава

Name

Па

23.01.2024 10:39

И он је нечија приколица , али то обичан народ итекако кошта . Он узима , отима , колико му је потребно од ове биједне републике , а он ју је учинио биједном , а народу ништа и тако унедоглед , неких тридесетак година .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

23.01.2024 10:48

Додик је од њих најпоштенији, поготово што нема његовог потписа нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

23.01.2024 12:38

Перспективан лопов?!

Name

Јоде

23.01.2024 10:49

Да су данас изнори од ових странака нико не би прошао цензус осим Вуканове Листе за правду и ред који би могли имати исто а можда чак и више гласова од ПДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За јоде,

23.01.2024 11:50

Који Пдп, зар они постоје?

Name

Фоx

23.01.2024 11:07

Па,вјерујем да уз помоћ лоповског окружења САМО смишља нови начин крадје ,пошто је исцрпио доста тога ,све трикове .Морална наказа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

23.01.2024 15:31

Само да опозиција опет не насједне на ове игре МД и багре његове. Ништа тај не ради за добро других или народа него смишља нове подвале и игре. Само га игнорисати.

Name

Петар

23.01.2024 11:07

Да су били фер и поштени избори Додик се данас ништа неби ни питао и неби ни причао о цензусу и другим глупостима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддавид

23.01.2024 11:13

Како год ово не води добру.Народ је доведен у теску депресију,безвољност.Додик је створио услове да ради ста хоце.Народ је немоцан а једино га могу зауставити "странци,".... Ваљда је то све тако изрезирано јер додик је њихов глумац

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПС

23.01.2024 11:21

Са Гораном идемо на 7, 8 %.... живи били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.01.2024 17:09

Зар неко иде за папком?

Name

ДТИ

23.01.2024 17:13

Заборавио си испред тих бројки ставити 0!

Name

055

23.01.2024 11:21

Наредни избори иду без њега.... Док јос има утицаја да примора своје полтроне да одиграју за њега или кога он одабере да мозе и даље дрзати конце...сустина је у томе...има пара да се купи и покраде ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми знамо како

23.01.2024 11:35

Млада екипа људи се требају удружити и ове старе да пошаљу у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФОX

23.01.2024 11:42

Миле очекује да повећа чланство СНСД-а тиме да сателитске партије пређу у СНСД. Тиме би избјегао ризик непослушност .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омерта

23.01.2024 11:53

Папак Дарко Бањац не да је приколица него она од 20 тона приколица да не кажем 18 000 000 км непотребног терета! Да нема вас из БН ТВ па народ не би зна какви су лопови у питању! Предузеће „Шумил“ из Козарске Дубице је добило све тендере у Бањи Мљечаници тако Дарко Бањац пљачка исту. Шумил је власништво Милана Шувака из Козарске Дубице који је партијски војник и пијун Бањчевог НПС-а. Купили су бензинску пумпу као и хотел Дошлић Д.О.О Александар Шувак рођак Милана Шувака је запослен као савјетник у Министарсво управе и локалне самоуправе наравно министар је од Сенка Јујић НПС Дарка Бањца. Истина, министрица Сенка Јујић се понајвише прибојава санкција јер јој је капитал а бога ми и ћерка не у Русији или Кини него на западу у ЕУ тачније у Аустрији на факултету. Јадном необразованом народу продају муда под бубреге а своје паре као и децу шаљу на запад… Туристичка организација у Козарској Дубици има шестеро запослених сви чланови НПС-а Дарка Бањца, друга ствар предсједник омладине НПС-а се формално води да ради у Туристичкој организацији у Козарској Дубици никад на посао није ни дошао…не би да је Дубица Требињу или пак Дубровник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омерта,

23.01.2024 13:27

Питаш ли се гдје су остала министарка дјеца, колико дјеце из Бих стиди ради у Аустрија, једноставно родитељи им то могу приуштити а нека су и вриједно па добију разне стипендије. Гдје је Тривићка студирала, гдје Је студирао, а сад живи и ради Иванићем син са све добијеним држављанство.

Name

+

23.01.2024 12:46

Мислим да ће ВУКАН ИМАТИ НАЈВИШЕ ГЛАСОВА, АКО БУДУ ПОШТЕНИ ИЗБОРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

23.01.2024 16:22

Вукан заслужује највише гласова код нормалних гласача и код нормалног гласања. Но нажалост о том потом.

Name

ха ха,

23.01.2024 14:03

А јој најтеза му је приколица Ненад Несиц и бизон стевандиц,ако њих реси мозе му малко лакнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воз у будућност

23.01.2024 14:11

Нешић и Демос су заврсили каријеру на предстојећим изборима као и многи други јер све сто су обећали рекли су слагали то је једина истина!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лосе је

23.01.2024 14:21

Сто Вукан нема странку у свим мјестима, СДС је исто ко и СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не контам

23.01.2024 16:20

У чему је проблем. Те мале комби странке направе пред изборе коалицију и све ће опет ући са цензусом од 5% и више од тога. Опет остане 10 странкица, 10 предсједника, 10 ових, оних и којешта још.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андрија

23.01.2024 20:09

Нашао нову приколицу за следеце изборе, па сад хоће да откаци неку од старих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

23.01.2024 23:54

Приколица се рјешава али тамић не продаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

24.01.2024 00:12

Идеална прилика за нове "папке", да се парламент мало освјези, са новим "снагама"

ОДГОВОРИТЕ