Једини џокеј на свету који је мртав победио на коњским тркама!

Ово је можемо речи једна мала занимљива прича о једином џокеју на свету који је мртав попедио на коњским тркама.

Занимљивости 22.01.2024 | 15:34
Једини џокеј на свету који је мртав победио на коњским тркама!

Верује се да је Френк Хејс једини џокеј у историји који је победио на званичној трци коња док је мртав. Доживео је срчани удар док се такмичио у њујоршком Белмонт парку 1923. године

Према Франковој мајци, млади дечак из штале и шегрт џокеј одувек је волео коње и сањао је да једног дана постане стални тркачки џокеј, па када је коначно добио прилику да се докаже у трци од 2 миље и 12 скокова у Белмонт парку, искористио је прилику.

Френк Хејз је волео да тренира коње, а један од његових фаворита био је Свеет Кисс, седмогодишња неупадљива кобила о којој чак ни њени власници нису размишљали.

Имала је квоту 20-1 у великој трци и није се очекивало да ц́е извести нешто изванредно, али Френк је веровао да може да победи, па су му власници Свеет Кисс-а дали прилику да то докаже. Ово би била њихова једина заједничка трка, али она која ц́е се памтити век касније.

Имати прилику да се докаже на великој трци у њујоршком Белмонт парку је Франку значило све, али постојао је један велики проблем. …

Имао је готово 64 килограма што је било превише за џокеја, и морао је брзо да смрша. Речено му је да је једини начин на који може да учествује у трци да смрша на 58 килограма али са само неколико дана до краја, то је био готово немогуц́ циљ. Али Френк није хтео да допусти да га животна прилика прође…

Према Буффало Морнинг Екпресс-у, Френк Хејс се упустио у напорну рутину мршављења која је укључивала сате интензивне вежбе и минималан унос хране, али са само 24 сата пре трке, и даље је имао 4.5 кг. преко границе.

Зато се још јаче гурнуо, ускрац́ивао себи воду и знојио се као луд да би направио тежину. Он је то и урадио, али док се пењао у седло за трку, био је видно слаб и изморен

4. јуна, Франк Хаиес је ушао у историју….

После сјајне трке која је гледаоце држала на ивици места, Свеет Кисс је први прешао циљну линију, победивши фаворита навијача Гимеа главом. Била је то шокантна победа коју нико, а понајмање власници коња, није очекивао, па када су дошли да воде Свеет Кисс у круг победника, готово да нису приметили да нешто није у реду са џокејем.

Френк Хејс је непомично лежао у седлу, а лекар  га је убрзо прогласио мртвим. У неком тренутку током трке, доживео је срчани удар и пао против Свеет Кисс-а, али никада није пао. Стручњаци су приметили да је Свеет Кисс лагано скренуо док се приближавао последњем скоку, што је касније приписано џокеју који се превише спуштао напред. Била је то бизарна победа, али пошто је џокеј остао на коњу све док нису прешли циљ, резултат је био валидан!

У то време, новине су писале да су се “напор и узбуђење показали превеликим“ за Френка Хејса, али мало ко је знао за његове постојец́е здравствене проблеме, који су несумњиво били погоршани његовом екстремном рутином мршављења.

Хејс је постао први џокеј који је победио у трци коња док је био мртав у седлу, а његово име је постало легенда спорта, иако му је ово тек друга трка.

Што се тиче Свеет Кисс-а, никада се више није утркивала, јер је трагедија Франкове смрти учинила да џокеји не желе да је јашу. Неки извори су тврдили да је добила надимак “Слатки пољубац смрти“.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар