Циљ састанка у Лакташима је како подијелити новац од акциза за куповину кумове зграде

Критиковао је и бх. политичаре који се, како је рекао, састају по имањима и селима те се баве ТикТоком и Фацебооком, казавши како је циљ састанка у Лакташима био да Фискални савјет одобри милионе КМ за куповину зграде за УИО БиХ.

Босна и Херцеговина 22.01.2024 | 13:15
Циљ састанка у Лакташима је како подијелити новац од акциза за куповину кумове зграде

Предсједница Европске комисије Урсула воин дер Леyен, премиејр Хрватске Андреј Пленкович и премијер Низоземске Марко Рутте стижу у дводневну посјету Боснии Херцеговини. Бивши дипломата и економиста Драшко Аћимовић није оптимистичан у вези њиховог доласка.

У разговору за Н1 казао је како је то све дио изборне кампање уочи избора који ће бити у Европској унији за четири мјесеца.

Критиковао је и бх. политичаре који се, како је рекао, састају по имањима и селима те се баве ТикТоком и Фацебооком, казавши како је циљ састанка у Лакташима био да Фискални савјет одобри милионе КМ за куповину зграде за УИО БиХ.

“Корупција и пљачка која је издашна у БиХ не дозвољава да се направи савремени здравствени систем, адекватна контрола, уради било шта за грађане, поготово за жене јер видимо да заиста, ма колико се претварали да поштују жене, политичари екстремно не поштују жене”, навео је Аћимовић у Новом дану.

Аћимовић тврди да све што ради одлазећа администрација ЕУ је да “покажу да се урадили нешто позитивно у посљедњих пет година у било којем правцу”.

<див> <див ид="адxп_слободнабосна_ба_300x250" дата-гоогле-qуерy-ид="ЦЛ_им-н78ИМДФТЛМЕQгдАЗоФ2Q">“Ово је врло важно за њих јер екипа која долази, од Урсуле вон дер Леyен, Пленковића и Руттеа који је изгубио изборе у Низоземској, су људи који очекују да ће бити на високим позицијама унутар ЕУ у новом мандату.

Ако бих лично на некога типовао, мислим да Пленковић има највећу шансу у овој конструкцији ЕУ да преузме неку од највиших позиција унутар ЕУ. То је смисао њихове посјете да покушају да донесу некакав успјех под наводницима који ће приказати својим бирачима.

Да бисмо схватили један мали дио колико смо ми далеко од свега тога, за посљедњих пет година унутар процеса придруживања ЕУ Србија је донијела или промијенила преко 1.000 закона, у БиХ само 27. Видимо по томе колико смо далеко.

Видјећемо да ли наши политичари желе нешто да покажу. Видјели смо састанак на имању Додика и списак недоговорено-договорених ствари. Најважнија ствар која је промакла свима је да се данас треба састати у хитној процедури фискални савјет да се донесе одлука о куповини зграде од сто милиона КМ и подијеле акцизе. Све остало је димна завјеса”, рекао је Аћимовић.

<стронг>Циљ састанка у Лакташима

Коментирајући састајање бх. званичника мимо институција БиХ, казао је како је то невјероватно.

“Замислите да се објави да је Ангела Меркел на неко своје имање довела све своје представнике коалиције и да тамо договарају најважније ствари за државу?! То имање (Додиково у Лакташима, оп.а.) је добро обезбјеђено и не прислушкује се, тамо једино Додик снима и нико други.

Хоће да подијеле акцизе, да фискални савјет одобри сто милиона КМ за ту зграду и онда узимате кредите за аутопутеве. Невјероватно шта се ради.

Ово је генијална организација како да се БиХ у потпуности испразни финансијски и људски. Њима иде на руку инфлација, феноменално иду на руку поскупљења јер имају огромна средства од прикупљања пореза, акциза и царина итд. Можемо само са стране гледати и коментарисати. Ненормално се расипају.

То је све неозбиљно и тужно и ако грађани на то не реагују. А видимо да више немају снаге, јер нема посљедица, нико није осуђен. Али да машу заставама и причају о патриотизму, то успјешно раде и пребацују теме на друге ствари”, истакао је.

Навео је како због свега екстремно испашта здравство због недостатка радне снаге, лијекова, али и опћенито услова.

“Скоро су ми људи причали који су били у болници да ни постељине како треба немају. Губите и здравствене радне квалитетне. Огромне количине новца које су прикупљене кроз порезе и остало требало је бити улагано да се омогући повратак здравствених радника и да остану ту. И да се улаже у лијекове.

А ми причамо о згради иј канцеларијама за сто милиона КМ, а не о тим стварима. Прича се о томе за јавне кухиње да се стара храна не опорезује, то је све пропало. Гледајте погрешан начин размишљања – умјесто да видимо ко је у јавним кухињама, да их немамо, да им осигурамо да живе нормално и безбједно, ми причамо о томе како од пореза ослободити стару храну да се њима даје. Невјероватно до бола”, казао је.

<стронг>“ЕУ се не може одупријети потенцијалним ратовима”

Аћимовић истиче да ће се рат који се води на Блиском истоку и у Украјини и даље ширити у наредниј пет до седам година.

<бр />“Ако кренемо од Украјине, имамо велики напад Русије која жели да прошири своје дјеловање и врло је тешка ситуација. Ако узмемо у обзир Први и Други свјетски рат, видјели смо да је Њемачка имала своје савезнике. То се исто дешава сада. Ви у Европи имате Мађрарску, а сада се прикључила и Словачка који отворено придржавају Русији, против су било какве даљње помоћи Украјини.

Замилслите моменат ако Русија, оно што сви упозоравају па сада и Биден, дође са те стране границе ЕУ, дође до савезника који су се декларисали као њени савезници, да ли је потребно било шта даље говорити?

Европа није у стању да се одупре томе. Цијела Европа и сви капацитети који се годишње могу прозивести, нпр. пројектила, су мањи 3-4 пута него што Русија произведе. Овај рат има већ дуготрајне посљедице. С друге стране Блиски исток, Црвено море има огорман значај. Поскупљује превоз роба због дешавања тамо и то ће довести до даљег поскупљења”, упозорио је.

<стронг>“Манипулације политичара који се састају по селима”

Но, наши политичари, сматра он, ништа не раде да заштите економију и грађане.

“Када се политичари хвале да имамо најнижу инфлацију у свијету испада да смо ми најјефтинија земља, да имамо најбоље услове, да имамо феноменалну привреду, а људи оду у продавницу и виде да им је живот задње двије године поскупио за 50-70 посто, то је једна манипулација. За грађане БиХ све ово што се дешава у свијету може имати посљедице, а наши политичари постављају ствари онако као мисле. Ако је нафта појефтинила, они оставе да немамо залиха, немамо залиха плина, немамо робних резерви, немамо ништа, и покушавају представити да смо економски тигар – тако кажу политичари што се састају по имањима и селима”, рекао је.

Истакао је како смо свједоци стварања новог свијета и стварања нове економије.

“Биће изузетно тешко јер улазимо у непознату сферу. Почиње се форсирати вјештачка интелигенција која мијења свијет у потпуности. Да ли ћемо добити нешто позитивно – чисто сумњам. Порука политичарима: престаните лагати, махати заставама, глумити некакве патироте, престаните бити ТикТок и Фацебоок политичари. Будите озбиљни људи и радите свој посао јер можемо, имамо довољно новца. За будућност БиХ јако је важна фискална реформа. Када имате мир и ифискалну стабилност, имате и економску стабилност”, поручио је Аћимовић.

(Н1) Фото:Н1

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Сссс

22.01.2024 13:44

Он је на власти 27 па ништа није направјо. Сам за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сссс

22.01.2024 23:35

Тако је види се да си градски момак и није те купио овај сељак као Бањца,Стевандића,Чаву и Шпирића човјеколиког!

Name

Прњавор

22.01.2024 13:50

Све сами"експерти'..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

22.01.2024 22:32

Дај нам ти своје мишљење паметњаковићу.Вјероватно мислиш да си већи експерт од Аћимовића.

Name

Дјоле

22.01.2024 13:51

Хорор. Све парламенте треба распустити кад све договарају по селендрама. Земљу су скоро потпуно иселили. Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

ај

22.01.2024 14:02

БРАВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

22.01.2024 14:05

Махати заставицама Србије, РС и Русије, то је рјесење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лео

22.01.2024 21:37

А чијом би ти махао !? Америчком а. Е нека вас и тамане.

Name

Зоран Бања Лука

22.01.2024 14:18

Цовјеце, како.могу бити данас политицари како.казес кад су неписмени, некултурни,бахати..како они мигу направити бољитак, ста мозе, Зељка, Вулицка, Елег,Дјокиц Драскиц,Клосарац, Таминдјија, Мазалица, итд да оисем јос..ове прелетаце да не спомињем људи проблем је сто су они схватили ко ВИСЕ ЗАЈЕБЕ И СЛАЗЕ ЈЕ ПОПУЛАРНИ И КОРИСНИ ЗА РЕЗИМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

22.01.2024 14:21

Видјели сте какав еxпозе уради Вуциц и предлози план развијања Србије у наредним периоду,па и.поред тога му ваде оце..ЈЕСМО ЛИ ЦУЛИ НЕКАКВ ПЛАН КОД НАС ОД ЈАДОВАНА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

22.01.2024 18:05

Каже Зора,ове године смо преживјели,догодине ће бити још горе.Добар експозе.

Name

Па зна народ

22.01.2024 14:22

Да се виде сви на приватно имање а ко фол рад за дрзаву и народ! Али медј заједница стути корумпиране политицаееее мјесто у затворима они заробили институцијеее и харају! Миоионе и миоијардее исисали дрзавниг новца дрскооо јавнооо тајнооо на све нацине! Коза нистра 21 вијека!пљацка стољеца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.01.2024 14:49

Јасно је да се пљачка одвија уз сагласност Високог представника и америчке и британске.Институције( полиција и тужилаштво)су у рукама ових што су се растаљивали у Бакинцима уз полицијску затиту

Name

Али

22.01.2024 14:38

Они све раде само за себе и себи близње а за нас бас и брига..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фујјј багро

22.01.2024 14:48

Стока не видјена али јос веца стока су странци и европа засто не посегну за санкцијсма смјеном ,блокадом имовине новца њима и тајкунима засто су дозволили да пљачкају градјане и понасају се вез одговорности !!!То не разумем !Ако су могли смјенити 70људи СДСа и ПДПа некад и Николу попласена а ниста нису урадили и ниста им није доказано онда је све јасно ко је имао прсте у том кроји капу и цртао мете свим тим људима !???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

22.01.2024 15:10

Странцима одговара да нас.власт пљачка и расељава јер ŝто пре пропаднемо лакŝе и брже ће доћи до наŝих ресурса а ко жели пут под ноге,мрачна нам будућност.

Name

Азо

22.01.2024 14:52

Док има шта продати добро је зар није још боље кад имаш чим платити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

22.01.2024 15:02

Ријешите убиство Давида Драгичевића и Бурле пада ко крушка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

w

22.01.2024 16:20

_Бурлита држе странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Ацимовицу

22.01.2024 16:51

Све тацно рецено. Паметан сте годподин цовјек. Подрска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

22.01.2024 17:20

Невјерујем да ће рудоња лакташенко дозволити подјелу тах пара, то је он већ пребацио на свој тајни рачун, и почео бројати 8-сму милијарду. Г.Аћимовићу, мислим да сте лоше процијенили њихов састанак. То рудоња ни мртав неби дозволио, да се дијеле акцизе од поменуте зграде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

22.01.2024 19:33

Ја бих све политицаре отјерао из БиХ, а за пресједника БиХ поставио бих Недо Милутиновић из Бугојна !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прочитај

22.01.2024 20:45

“Биће изузетно тешко јер улазимо у непознату сферу. Почиње се форсирати вјештачка интелигенција која мијења свијет у потпуности. Да ли ћемо добити нешто позитивно – чисто сумњам. Порука политичарима: престаните лагати, махати заставама, глумити некакве патироте, престаните бити ТикТок и Фацебоок политичари.

ОДГОВОРИТЕ