Семберац се вратио у завичај, узгаја винову лозу

Млади пољопривредник Василије Лаловић из Доње Чађавице радио је у Словенији, али је одлучио да се врати у завичај и посвети виноградарству. За сада успјешно узгаја виноград од 500 чокота винове лозе и тврди да виноградарство у Семебрији  има одличну перспективу.

Република Српска 21.01.2024 | 19:58
Семберац се вратио у завичај, узгаја винову лозу

- Вино радује срце човјека, а радост је мајка свих врлина, говорио је велики Гете.

Мноштвом врлина природа је обогатила плодну семберску равницу. Учинила је погодном за развој бројних култура, па и за узгој винове лозе.

То најбоље зна млади пољопривредник Василије Лаловић из Доње Чађавице који се вратио из иностранства у завичај да би се посветио виноградарству.

Породица Лаловић је 2013. године засадила око 500 чокота винове лозе, сорти Франковка, Мерлот, Бачка и Петра.

“Сад да 100% тврдим да се од овога може живјети не могу рећи, јер сам у почетној фази иако имам виноград дуже вријеме. До сада смо правили само за своје потребе, а сада планирам да проширим и да се озбиљније уведем у овај посао.”, прича Василије у изјави за БН.

Двадесетпетогодишњи инжењер електротехнике и рачунарства радио је у Словенији. Тамо је каже зарадио како би уложио у своју земљу.

“Увијек је љепше код своје куће него у туђини. Имам још овдје простора крај ове парцеле да посадим још оваква три винограда.”

Воља, рад, упорност, стрпљење и посвећеност све су то предуслови за успјешну бербу, ипак потребан је и тајни зачин, а то је – љубав. Ње не нодостаје у породици Лаловића. Василија у винограстарству подржава његова дјевојка Маја. Она је задужена за естетику производа.

“Поред укуса, мириса и боје вина битно је да буде лијеп изглед флаше, па се ја и Василије највише трудимо за тај изглед да нам лијепо изгледа етикета да привучемо пажњу купцима и људима који буду заинтересовани да дођу да погледају.”, каже Василијева изабраница Маја Столица.

У вину је истина, каже стара латинска изрека. Да бисте у вину истину открили најпре треба да знате да се вино не пије, у њему се ужива, а наша екипа је имала прилику да дегустира вино из винарије Лаловић и истина је да је одлично.

Бјело и црвено вино из младе винарије Лаловића већ је обишло бројне сајмове. Годишње произведу око 700 до 800 литара овог пића.

“Има посла током цијеле године од самог почетка вегетације па до бербе.”, истиче Василије.

Виноградарство у Семберији има дугу традицију. Обронци Мајевице и брежуљкласте падине Семберије на овом подручју погопдују за узгој винове лозе.

Кажу да је некада на овом подручју постојао велики број винограда. Лаловићи су оживјели један. Надају се да ће ове године произвести значајније количине вина и ракије те да ће производи из њихове за сада мини винарије постати семберски бренд.

(БН) Фото: ИнфоБН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Логика

21.01.2024 20:39

Вратио бих се и Ја сутра али не могу да ме деру Додици, Клошарци, Вулићке и остало смеће, остаћу још неко време...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

21.01.2024 21:29

Многи би се вратили, само да има смисла. Ко ће назад у руке политичкој мафији?!

Name

Ама људи

22.01.2024 07:45

Какву лозу; сијте жито и кукуруз, кромпир, пасуљ, лук...нешто од чега ће се моћи преживјети, јер каква времена долазе, биће и глади и других невоља; а лоза и вино су за безбрижне људе који живе у благостању, међутим, овај пут то није тако! Нажалост!

Name

Млади човјече,

21.01.2024 20:58

Желим ти сву срећу и успех у раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катран

21.01.2024 21:00

Инзењер електротехнике двадесетпетогодисњак зарадио новац у Словенији и вратио се и покренуо виноград. Ниста ми није јасно. Са бар 24 године бих могао да заврси електротехницки факултет у рок. Када стизе да заради паре у Словенији а сада има 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Нусиц

21.01.2024 22:07

Знам их пуно који су се ``вратили``, па након 6 мјесеци, трцецим кораком, нагулили назад у цивилизацију. Те, романтицарске фантазије о родној груди и ``своме`` народу су супер док те стварност не звизне у целенку. Кад видис колико лоповлука, пакости, злобе и примитивизма има доле, веома се брзо отријезнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

22.01.2024 00:42

Ја се не враћам у Црни Вилајет. Лијеп позз из Келна 😁

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клара

22.01.2024 09:00

Замолице Додик Американце да нецим напрскају виноград да се осуси ..У мом мјесту је некад радјало по двије тоне сјива по куци а кад су Американци стигли сад по три године нема сљиве да висо на грани на цијелом воцњаку .Прска се нецим из зрака.Намјерно се народ дрзи у биједи како би се мање ступало и у брак и мање имало дјеце..Милорад Додик није само криминалац него је велико зло у дуси..Само Гаврило Принцип мозе одрадит посао да ослободи Србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нетфлиx

22.01.2024 10:53

Драга Кларо. Ако имате већ написан сценарио,радо би га откупили. С поштовањем Нетфлиx д.о.о. Одјељење за Сци-фи

Name

лик

22.01.2024 10:54

Клароо сестро, приупитај код локалног агронома засто ти се воце суси. Завјерама се не мозес против тога борити.

Name

За цлару,

22.01.2024 11:26

Надам се да је ово сатира, а ако није, ниси нешто добро. Ко ти напуни главу тим небулозама. Забога, испаде да нас нападају короном, против рода воћа и поврћа, можда неко смисли и свињску кугу... И тако у недоглед. Нисмо ваљда толико болестан народ да у то вјерујем.

Name

Лијеп виноград

22.01.2024 11:24

Свака цаст, то се зове слободан независан и оспособљен цовјек за зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

22.01.2024 12:51

Е мој добри и поштени рођаци. Чувај цокоте да ти их не одлуку испод земље, кроз тунеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

22.01.2024 15:32

Како прица о лози као да је његова заслуга сто биљка расте из земље. Посадис, сисас, берес…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

23.01.2024 08:48

За ријетку добру објаву.

ОДГОВОРИТЕ