Десетине хиљада на протестима широм Немачке

- Више десетина хиљада људи поново је данас протестовало у Берлину и другим градовима широм Немачке против десничарског екстремизма и у знак подршке демократији, док су демонстрације у Минхену прекинуте из безбедносних разлога, услед превелике гужве. 

Свијет 21.01.2024 | 18:57
Десетине хиљада на протестима широм Немачке

Најмање 60.000 људи окупило се у Берлину, а протести, који се организују откако је објављено да су чланови крајње десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД) одржали тајни састанак са десничарским екстремистима у Потсдаму на којем су разговали о масовној депортацији страних држављана, одржани су и Бремену, Келну и Бону, Дрездену, Лајпцигу... 

У Минхену су демонстрације прекинуте из безбедносних разлога, пошто се створила превелика гужва, саопштила је полиција.

На протесту се очекивало око 25.000 људи, али организатори кажу да их се окупило до 250.000, док је полиција пренела, позивајући се на прелиминарне податке, да се окупило око 100.000 људи. 

Одлуку да се прекине скуп, којем су присуствовали и градоначелник Минхена Дитер Рајтер и председница израелске заједнице у Минхену Шарлот Кноблох, заједнички су донели полиција, ватрогасци и организатори. 

Демонстрацијама у Берлину присуствовало је најмање 60.000 људи, а полиција је навела да би могло да их буде и око 100.000 људи, преноси Шпигел. 

Због велике гужве, полиција је убрзо након почетка скупа проширила места окупљања људи испред Бундестага.  

Због гужве су затворене станице метроа и мостови, додаје Велт. 

У Бремену се, на митингу "Гласно против деснице", окупило, према проценама полиције, између 35.000 и 40.000 људи, док организатори процењују да је било око 50.000 људи. 

"Цео Бремен мрзи АфД", узвикивали су учесници протеста у Бремену. 

Протести против десничарског екстремизма и ксенофобије одржани су и у Келну и Бону. 

Неколико хиљада људи окупило се у Бону, док су у Келну одржана три скупа, на којима је десетине хиљада људи протестовало против десничарског екстремизма. 

"Мржња те чини болесним" и "Нема Келна за нацисте", писало је на плакатима које су носили учесници протеста у Келну, наводи Тагесшпигел.

Хиљаде људи изашло је данас на улице Дрездена и Лајпцига, градова у савезној немачкој држави Саксонију како би протестовали против десничарског екстремизма и АфД-а. 

У Сарбрикену, главном граду савезне државе Сарланд, окупило се скоро 13.000 људи, док се у Флензбургу у савезној држави Шлезвиг-Холштајн окупило око 10.000 људи. 

Од петка до данас планирано је одржавање протеста на око 100 локација широм Немачке. 

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер захвалио је на посвећености демократији стотинама хиљада учесника који протестују против десничарског екстремизма.

"Они бране нашу републику и наш устав од непријатеља. Они бране нашу хуманост", навео је председник Немачке у видео-поруци. 

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер похвалила је одржавање протеста као одбрану демократије. 

"Срце наше демократије куца на нашим улицама и трговима овог викенда", рекла је она и оценила да је веома охрабрујуће то што стотине хиљада људи активно "брани немачку  демократију".

У суботу је више од 100.000 људи изашло на улице Немачке, укључујући у Франкфурту, Штутгарту и Хановеру, док је протест у Хамбургу у петак завршен раније из безбедносних разлога, услед велике гужве. 

Протести против десничарског ексремизма одржавају се широм Немачке након што је откривено да су су чланови АфД у новембру присуствовали састанку са неонацистима и другим екстремистима да би разговарали о масовној депортацији миграната, тражилаца азила и немачких држављана страног порекла за које се сматра да нису успели да се интегришу.

Састанак је одржан у хотелу у близини Потсдама, надомак Берлина, 25. новембра, али је о њему јавност сазнала тек 10. јануара, када је то открио истраживачки лист "Коректив".

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

мислим

21.01.2024 19:10

Та њемацка влада је низаста како код нас један цовјек све одлуцује и нико се не буни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

22.01.2024 07:29

Ово је контрамитинг који влада организује да би парирала и скеренула пажњу са правих протеста.

Name

Ово су им организовали

22.01.2024 09:30

Њихови стварни шефови из Америке; као и све остало лоше што им се догађа! Они им довели мигранте, да их хране, пазе и мазе, а они се дрзнули да размишљају о њиховој депортацији - е па неће моћи тако!!!

Name

ДејанМ

22.01.2024 12:58

Ово ти је владајућа коалиција извлела свој контра митинг ко Додик. на митинг пољопривредника и народа они извели своје присталице. само код нас преносе њемачке владајуће медије па не можеш знати.

Name

Економиста

21.01.2024 19:12

Партијски протести власти против опозиције , канцелар Шолц има подршку 17% Нијемаца .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подршка

21.01.2024 19:35

Му још опада.

Name

Однекуд познато

21.01.2024 19:20

Контрамитинг! Како је оно некада било,проглас несто непозељним и забранис га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа Чудно

21.01.2024 20:25

Логично да се неки буне против депортације ! У својим државама за годину не могу зардити, колико у Њемачкој за мјесец приме социјале, а ништа не раде , само се размножавају ! Занимљиво, "десница је нешто лоше а љевица нешто добро", збиља, а ко је тај који одлучује о томе, да ли је нека странка добра а нека лоша ? Ево ја мислим да су у САД Републиканци добри а Демократе лоши, шта ћемо сад ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узалуд се окупљају

21.01.2024 22:51

И једни и други, Русија се ослободила зависности од Запада.... Могу да птотествује ко хоце бесконацно.... ....

ОДГОВОРИТЕ