Огласио се адвокат након тровања 162 радника из "Магне"

Адвокат Братислав Стојановић из Ниша, чија је специјалност безбједност на раду, најавио је да ће поднијети кривичне пријаве против одговорних у име једног од радника "Магне" из Алексинца, у којој су се за 24 часа отровала 162 радника под још неразјашњеним околностима.

Србија 21.01.2024 | 13:23
Огласио се адвокат након тровања 162 радника из "Магне"

Он сматра да у инцидентима у фабрици “Магна” постоје елементи бар два кривична дјела и једног привредног преступа.

– Постоји сумња да је учињено кривично дјело изазивања опасности необезбјеђењем мјера заштите на раду за које је законом запријећена казна затвора до пет година, као и кривично дјело лака тјелесна повреда. Могуће је да су почињена још нека кривична дјела, о томе могу да говорим након што се боље упознам са предметом. Видјећемо против кога ће све бити поднесена кривична пријава – истиче Стојановић.

Он је добио пуномоћје од једног радника који је, на срећу, само лакше повријеђен у овом инциденту.

Стојановић подвлачи да је нови Закон о безбједности на раду почео да се примјењује прошле године и да он прописује одређене обавезе послодавца које се односе на безбједност радног окружења.

– Компанија у којој су запослени радници по закону је обавезна да предузме све мјере како би обезбједила њихову сигурност на радном мјесту, а сумња се да у овом случају то није урађено на прави начин. Радници су у погону, на својим радним мјестима, морали да имају заштитне маске, али и да вентилација буде адекватна како би се испарења од лијепка избацила из производне хале, те да радници на сваких 45 минута до један час имају 15 минута паузе, како би могли да се одморе И склоне из тог окружења – каже Стојановић.

Он истиче да закон јасно прописује обавезу послодаваца да изврше и такозвану “процјену ризика” за сва радна мјеста, да су запослени морали да прођу обуку о препознавању знакова тровања, те да ће бити провјерено да ли је то учињено. Казна за непоступање по овим одредбама закона износи три милиона динара (око 25.000 евра) – додаје Стојановић.

У болници још два радника, нема нових случајева
У болници у Алексинцу тренутно се налазе само двојица радника али је њихово стање стабилно. Нових случајева није било.
– У болници су задржана два радника. Они су стабилног стања, али су остали да се ураде додатне анализе. У сваком случају ће данас или сутра бити пуштени кући. Остали су сви добро, и они који су били стационарно и они који су пуштени на кућно лијечење. Нових случајева нема. Нико се није јављао у току јучерашњег поподнева и ноћас и јутрос – каже в. д. директора Здравственог центра Алексинац др Горан Видић.

Два тровања за 24 часа
Прво тровање радника десило се 17. јануара око 19 часова, а љекарску помоћ затражила су 104 радника услијед тровања дисајних органа изазваним, како се сумњало, лијепком за лијепљење подних обога које су тога дана постављане у једној мањој просторији површине 30 до 40 квадрата која се налази у средини производне хале. Након провјере квалитета ваздуха који је оцијењен као чист, 18. јануара се на посао вратила трећа смјена запослених, када се пола часа након поноћи десило ново тровање услијед кога је помоћ љекара затражило 58 запослених.

По налогу ОЈТ Алексинац фабрика је испражњена и под надзором је полиције и неће радити до понедјељка до када се очекује да буде завршен увиђај и сва потребна мјерења. Тужилаштво није затворило фабрику већ је наложено да се обустави рад како би могао несметано да се обави увиђај и изврше сва потребна мјерења. Док се не открије шта је узрок тровања радника, фабрика неће радити – каже извор.

“То је такав кашаљ, имаш утисак као да ћеш себе да исповраћаш”

Радник из фабрике “Магна” у Алексинцу описао једраматичне тренутке тровања, за сада непознатим испарењима.

– Пола часа послије поноћи почео је хаос. То је гребање у грлу, огроман кашаљ, имаш утисак да ћеш себе да исповраћаш, а немаш шта да повраћаш. Једна жена је искашљала и сукрвицу. Неколико радника се и онесвијестило. Да нисам видио шта се дешавало, не бих вјеровао – испричао је саговорник.

Он је испричаошта се дешавало 18. јануара када се трећа смјена вратила на посао, непуних 24 часа послије тровања 104 радника.

“Речено нам је да је све у реду и да можемо да се вратимо на посао”
– У 22 часа када смо дошли на посао одржан је састанак. Био је присутан комплетан менаџмент, предсједник општине и истражни органи. Речено нам је да је све у реду и да можемо да се вратимо на посао. Нисмо очекивали да нешто слично поново може да се деси, јер су у случај биле укључене највише државне институције, па чак и ВМА – прича овај радник.

Он каже да је ново тровање почело када су укључене климе којима се грије производни погон површине 12.000 квадрата.

– Немамо подно гријање у фабрици, већ постоји систем гријања преко клима. Проблеми са здрављем радника су почели да се манифестују веома брзо од када су укључене климе. Могуће је да је систем климатизације “повукао” испарења лијепка којим су лијепљене подне облоге у мањој просторији у средини хале и да су се она раширила на тај начин поново производним погоном. Требало је да људима дају три, четири дана слободно, а да климе раде за то вријеме како би се избацила сва отровна испарења – наводи радник.

Два сценарија масовног тровања у Алексинцу
Након првог тровања у ноћи између 17. и 18.јануара, Основно јавно тужилаштво у Алексинцу је започело истрагу.

Провјеравала су се два сценарија – да је до тровања дошло услијед испарења од лијепка којим је лијепљен итисон у просторији површине 30 до 40 квадрата, која се налази у средини хале површине 12.000 квадрата.

Други сценарио који је провјераван је била храна из кантине, али је та могућност да је то узрок тровања много мања јер нису сви радници јели у кантини, а симптоми тровања код хране се јављају касније него у случају дисајних путева, пише Блиц.

Након другог тровања, јуче је обављен нови инспекцијски надзор, а данас ће референтне установе обавити додатна мјерења унутар производне хале.

(Блиц/фото: Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар