Њемачка се дигла на ноге против јачања деснице

Десетине хиљада људи широм Њемачке у петак су изашли на улице. Разлог: борба против деснице. Највец́е демонстрације одржане су у Хамбургу. Протести су најављени и за викенд.

Свијет 20.01.2024 | 16:20
Њемачка се дигла на ноге против јачања деснице

Десетине хиљада људи широм Њемачке протестовало је и у петак против десничарског екстремизма и расизма. Протеклих дана било је много скупова против десног екстремизма, често са знатно више учесника него што се очекивало.

У Минстеру је на улице изашло око 20.000 људи. Полиција је на крају затворила главни трг због тога што је премали да прими све који су хтјели да дођу. Више од 10.000 људи је било на улицама и у другим градовима Сјеверне Рајне-Вестфалије, као што је Бохум.

Канцелар Олаф Шолц је изричито поздравио демонстрације против деснице – а и сам је учествовао на митингу у Потсдаму. „Зато што се оно што тренутно доживљавамо овдје у нашој земљи заиста тиче свих нас – сваког од нас. Ако нечему „никада више не сме да буде мјесто” у Њемачкој, то је „етничка расна идеологија националсоцијалиста”, рекао је Шолц.

Повод – план десничара о протјеривању странаца

Повод за бројне демонстрације против деснице је извјештај о тајном састанку десничарских екстремиста крајем новембра, који објавила је медијска куц́а Коректив.

На скупу у Потсдаму на којем је о масовном протјеривању људи са миграционим поријеклом говорио познати аустријски неонациста Мартин Зелнер – учествовали су и политичари АфД-а, укључујуц́и и Роланда Хартвига, сада већ бишег рефернта ко-лидерке АфД-а Алис Вајдел, као и полтичари ЦДУ.

Протести у Хамбургу прекинути због пренатрпаности

Убједљиво највец́и протести одржани су у Хамбургу. Организатори су тамо очекивали 10.000 људи, али дошло је знатно више: гужва је била толика да је скуп морао да се прекине прије времена. Учесници су пријавили велику гужву, а у неким случајевима је било немогуц́е проц́и. Због гужве је у неким дијеловима стајао и локални јавни превоз.

Коначан број учесника још није познат, али према подацима полиције на улицама је било најмање 50.000 људи. ДГБ Хамбург, који је један од организатора митинга, пријавио је 80.000 људи. А политичар СПД-а Казим Абаци из удружења Предузетници без граница, који је такође помогао у организацији демонстрације, чак је говорио о 130.000 демонстраната.

На протесту у Хамбургу учествовале су и бројне познате личности и политичари. Први градоначелник Хамбурга Петер Ченчер оштро је напао АфД у свом говору:

„Порука АфД-у и његовим десничарским мрежама је: Ми смо вец́ина и јаки смо јер смо уједињени и јер смо одлучни да не дозволимо да се послије 1945. опет уништи наша земља и наша демократија”. Ових дана није ријеч само о политичким или правним стратегијама против непријатеља устава. „Ради се о људској солидарности и заједништву”,рекао је политичар СПД-а.

Предсједница савјета Евангелистичке цркве у Њемачкој, Кирстен Ферс, објаснила је да је позивима на масовно протјеривање људи мигрантског поријекла пређена граница. Када су фантазије о протјеривању почеле да се шире, „пузави, мокри мраз” се проширио земљом. „Не желимо да друштвена клима постане хладнија. То је такође климатска промјена коју морамо да зауставимо”, нагласила је Ферс.

Демонстрације и у суботу и недјељу

Очекује се да ц́е десетине хиљада људи широм Њемачке и овог викенда учествовати у демонстрацијама против деснице а за демократију. У Франкфурту на Мајни очекује се до 30.000 учесника. У Каселу, Гисену, Лимбургу и другим градовима Хесена људи такође желе да изађу на улице против деснице. Организатори очекују и знатно више од 10.000 учесника на митингу у Хановеру у суботу.

Планиране су вец́е демонстрације и у Дортмунду, Ерфурту и Хајделбергу. У Карлсруеу су заказане демонстрације код Савезног уставног суда. У недјељу се очекује 10.000 до 20.000 учесника само у Минхену на демонстрацијама против деснице. Митинзи су регистровани и у Дрездену и Берлину, као и у Бремену и Келну, пише тагесшау, портал њемачког јавног сервиса АРД.

(Н1) Фото: АП

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

МеНАГЕР

20.01.2024 16:33

Пилот пројекти у насем региону су се показали као успјесни То це се у будуцности по потреби спроводити (покусати) у свим демократским друствима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

20.01.2024 16:46

Њемацка је демократска земља са образованим становниством. Тамо фасизам и национализам неце проци. То мозе само јос на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маки

20.01.2024 17:03

Зиви били па видјели

Name

Ре: Маки

20.01.2024 17:30

Да, нацизам неце проци, али нека врста фасизма, са садасњом "ампел" коалицијом је вец избацио неке протофасистицке клице. Ово бас сто владајуца коалиција у Њемацкој ради је, не бас 1 са 1, али пренесено са насега политицког поднебља, јер смо вец 30 година њихов политицко-социјални еxперимент. Нпр. застраси, не дај, недогледна будуцност, подстицање разлика итд.итд. Комплексно јесте, али Њемацке партије "средине" не слузе висе ни народу ни дрзави, него некоме другоме, јер цим ниси у њиховом коридору мисљења, одмах спадас у десне или екстремне , проруске, антидемократске итд, а све то уз свеобухватну посдрску јавних/дрзавних медија - ето надји сад разлику измедју БиХ/РС партија и ових у Њемацкој...

Name

за Маки

20.01.2024 18:01

Да су градјани културни и образовани, то је истина.Исто као сто је истина да су своје поверење, дали АФД-у а не онима на власти. Сами су себи копали јаму, притискајуци народ које-каквим законима а народ мудро цутао и масовно (прелазио) бирао АФД тразеци ресење. Е сад,они на власти примецују да се канабе љуља,па се успаницили.Организовали демострације са оним сто имају, не би ли остали на власти а АФД се само смеска и расте ли расте. Да ли це тренутне странке које владају пуци од муке, зависти или од страха због губитка власти.Немам појма, искрен да будем али пуци це као мехуриц од сапунице. Засто? Зато сто их народ висе не зели. Да ли це се ова прица просирити.Преселити на остале земље европског континента па и на Балкан,изгледи постоје, видецемо.Све мирисе на то,промена полити(ке)цара је могуце. То се примецује и на Хелму,неке странке нестају а МИ, народ, устаје, расте ли расте.

Name

СрбинСалзбург

20.01.2024 18:18

Да, зато су забрањени Достојевски, Цајковски......

Name

Њемацка

20.01.2024 18:21

Је диктатура гдје су сви други осим сваба градјани другог реда. Немој се заваравати само да се појави један нови брко опет би они исто..

Name

Министар

20.01.2024 18:24

Ни фасисам, ни нацизам нису потекли са Балкана. Цак ни мање лосе идеологије као сто су комунизам, социјализам, милитаризам. Само овде није рец о нацизму како се то представља. Народ зиви све лосије јер су демократе и социјалисти продали себе великим корпорацијама.

Name

Дали ће

20.01.2024 20:37

Путин ово објавити и у руским контролираним медијима?

Name

Бауштелац

20.01.2024 17:49

Хајде не правите се будале, више буде људи на утакмицама друге Њемачке лиге ! Наравно, нису то прави Нијемци, већ ови увезени који гуле социјалу ! Прави Нијемци су и дан данас за Хитлера, само што то неће никада јавно рећи, док још мало не ојачају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес ти

20.01.2024 18:34

Видио !!Бауштелац па зна више од оних будала украјинаца који гину за кога??!А Зеленски и његови спонзори са стране само подпирују и додају Канту по канту Бензина нека само ГОРИ и нека гину СЛОВЕНИ Све једно је дали су Руси Украјинци или било који други само нека се међу собом убијају и истребљују,, све једно он ако небуде у СИБИРУ,Бит ће у Својој Хацијенди негдје у Лондону или Флориди тамо му је и Андреј. Козирјјев ПЕТОКОЛОНАШ из Владавине Јељцина,,

Name

Лука

20.01.2024 17:56

Ништа горе код нашег народа нема од ове потребе да навијамо за туђу пропаст.Суочени са биолошким изумирањем, нагрижени канцером криминала и корупције ето навијамо да једна Њемачка пропадне.Желећи да , Путин дрмне једну" не би ли се наши јадни животи коначно завршили.Ето то је стање психе нашег јадног и скоро изумрлог народа.Није срамота бити сиротиња па ни глуп.Срамота је бити покварен.Фо сржи.А заборавили смо и да се стидимо.Срећан свети Јован свима који славе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

20.01.2024 18:52

Слажем се, да код нас итекако има поквареног народа, да се не лажемо, има га у свим народима, негдје мање , негдје више ! Знаш како , када некоме прижељкујеш пропаст, неће она ни тебе заобићи, а ови Нијемци ,нама већ стотињак година прижељкују пропаст ! Због нас им је пропалао велико царство, "треба их разумити" !

Name

ДД

20.01.2024 18:33

Хахаха какви Нијемци роде ..има већ десет година на њемачким улицама се не чује њемачки језик .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwwwии

20.01.2024 19:20

РЕ ЛУКА.КОНАЦНО ЈЕДАН НИРМАЛАН КОМЕНТАР.СТАР ИЗРЕКА СА БАЛКАНА" НЕК КОМСИЈИ ЦРКНЕ КРАВА,А СТА ЦЕ БИТИ СА МНОМ,НИЈЕ БИТНО !

Name

Ре а зашто

20.01.2024 20:21

Се не чује њемачки језик на улицама? Да није можда јер су десетине милиона људи у избјеглиштву, бјеже од свих могућих Путина, кимова,и осталих диктатора на свијету? А могао би и ти причати њемачки језик ако већ живиш тамо или га не знаш.

Name

ало ре а засто

20.01.2024 20:58

Смањи дозивљај,смири се, тема није навијацког карактера.