Преминула беба у Брчком, мајка криви љекаре

У Брчком је у петак 12. јануара преминула мјесец дана стара беба. Мајка сматра да је узрок смрти одлука љекара Дома здравља о вакцинисању, иако за то нису били створени услови, док из брчанске болнице одбацују ту могућност. Мајка преминуле бебе пристала је да говори за БН телевизију, уз услов да њен идентитет буде дјелимично заштићен, у страху да њено двоје старије дјеце неби проживљало могуће патње.

Босна и Херцеговина 18.01.2024 | 21:46
Преминула беба у Брчком, мајка криви љекаре

Мајка преминуле бебе, каже да њено дијете није требало да прими вакцину, јер је било тешко 2,8 килограма, на шта је указала докторки из дјечјег диспанзера, додавши да је неколико пута зхтјевала да беба прође детаљнији преглед прије вакцинисања, на шта је добила негативне одговоре.

“Беба је примила вакцину, докторица га је прегледала само слушалицама, рекла да прими вакцину и ако буде каквих реакција да се јавимо, а ако не буде, да га доведемо за 15 дана на контролу. Након два дана је услиједило то што је услиједило”, испричала је несретна жена

Каже да је дјечачић два дана послије вакцинације имао уобичајено понашање, али је током кобне ноћи, између 11. и 12. јануара,  примјетила да слабије доји и да је поспан, али да има нормалну боју лица и понашање, те није сматрала да је то нешто због чега би требало звати хитну помоћ. Међутим, рано ујутро дошло до наглог погоршања стања.

“Видјела сам да беба отежано дише. Док сам га узела на руке из себе је избацио зелену течност. Није било трагова млијека, никаквих трагова крви, само зелену течност и почеле су да му модре уснице, на што смо се наравно муж и ја успаничили”, препричава М.П. из Брчко. -”Назвали смо хитну помоћ. Објаснила сам у чему је проблем, на шта су ми рекли да га ми само довеземо ако можемо. То ме је мало погодило. Можда би они на путу  од куће до болнице реаговали, покушали да га спасу. Можда би добили на том времену”, прича видно потресена жена.

Др Самир Мујкић, шеф Педијатријског одјељења брчанске болнице, каже да је дијете у њихову установу довезено 12. јануара, у 7:15 часова, без знакова живота, те да су покушани сви процедуром предвиђени поступци реанимације, који, на жалост, нису дали резултат, о чему, додаје, постоји и службени извјештај дежурног педијатра. Процедутра која је предвиђена након реанимације, такође је у потпуности је испоштована, те је било потребно извршити обдукцију, каже др Мујкић.

“Родитељи су у први мах дали своју сагласност, међутим, нешто касније, отац је у писаном облику, о чему постоји и забиљешка, одбио да се спроведе та првобитно прихваћена обдукција”, појашњава начелник брчанске педијатрије.

Мајка бебе каже да су од обдукције одустали јер од дежурног љекара нису добили увјеравање да ће  после тога узрок смрти бити утврђен. Препичава да је љекар само слегао раменима и рекао: “Да ли ћете знати сигурно или не, то не знамо. -Доктор против доктора неће”. “Све ми је било јасно” каже М.П.

Др Мујкић каже да је тренутно тешко рећи шта је стварни узрок, те да ће се то вјероватно знати када се ураде све потребне анализе.

“Постоји читав низ могућих узрока. Од тога да се може радити о неком аспирирању садржаја из желуца у дисајне путеве, што проузрокује смрт, па и до синдрома који је добро познат љекарима - “синдрома изненадне дојеначке смрти”. Са својим клиничким искуством и искуством љекара педијатра 13 година, са приличнм сигурношћу могу да кажем да вакцина коју је дојенче примило, није могла да буде одговорна и да буде узрок смрти овог дојенчета, рекао је др. Мујкић.

Из полиције Брчко Дистрикта добили смо само штуро саопштење.   “Нисмо запримили никакву пријаву по наведеном случају. Полиција је одмах након објављеног текста на једном порталу, под надзором Тужилаштва Брчко Дистрикта БиХ, предузела мјере и радње из своје надлежности на утврђивању околности под којима се наведени догађај десио”, рекла је Џевида Хукичевић, портпарол МУП-а Брчко Дистрикта.

Мајка преминуле бебе каже да тренутно, због тешког стања у коме се налазе она и њена породица, не знају да ли ће икога позивати на одговорност. Додаје да јој је превасходни циљ да алармира јавност и укаже на, како каже, нестручно и неадекватно третирање дјеце у брчанском дому здравља.

(БН) Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

сара

19.01.2024 01:56

Само ви њима праштајте, нико неће да гони љекаре, сви кажу дијете не може ништа вратити, али поента је да казните онога ко вам је узео дијете,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

19.01.2024 05:56

Сигурно да је од вакцине колико дјеце добије потескоце немогу прица ти када приме вакцину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

19.01.2024 07:34

У брчком је мало доктора кои су стварно доктори има их али баш баш мало остало је све само не доктори жалосно али истинито страх је велики код свијета од болести јер се немају коме обратити бахатост и незнање у брчанској болници владају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јефто

19.01.2024 08:08

Обдукцију је трбало свакако урадити да се утврди стварно десавање. Трагедија је када се изгуби зивот поготову дјецији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пракса

19.01.2024 10:19

Устаљено је да се већина љекара,понаша неодговорно према људским животима,не марећи да ли ће остати у животу.Зато би родитељи,морали одбити сваку вакцину коју медицинска лица настоје рекламирати као услов опстанка!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре пракса

20.01.2024 19:26

То стим боцкама постаје некако све упитније. Моје искрено сауцесце родитељима.