Данас је "плави понедељак" најдепресивнији дан у години!

Данас је Плави понедељак (енгл. Блуе Мондаy), дан који се сматра најдепресивнијим даном у години.

Занимљивости 15.01.2024 | 16:29
Данас је "плави понедељак" најдепресивнији дан у години!

Ова ознака није утемељена на научним чињеницама, већ се често користи као маркетиншки трик. Ипак, многи људи осећају веће емоционалне изазове током зимских месеци када су дани краћи, температуре ниже, а празници далеко иза нас.

Теорију о Плавом понедељку успоставио је 2004. Клиф Арнал, велшки психолог који је предавао у вечерњој школи едукационог центра Универзитета у Кардифу. Самопрозвани гуру у обзир је узео низ фактора, укључујући временске услове, дугове, време које је прошло од Божића и мотивацију.

Арналова формула гласи: [W + (Д - д)] x ТQ / М x На. W означава време, Д дугове, д месечну плату, Т време од Божића, Q време у ком смо одустали од новогодишњих одлука, М ниво мотивације, а На осећај да треба да предузмемо неке кораке.

"Прво су ме питали да дођем до дана за који мислим да је најбољи за резервисање летњег одмора. Кад сам почео да размишљам о мотивима за букирање празника, присећајући се онога што ми је хиљаде људи говорило током посла или радионица, ови фактори упућивали су на то да је трећи понедељак у јануару посебно депресиван", објаснио је за Тхе Даилy Телеграпх 2013.

Др Дин Бернет критикује концепт Плавог понедељка. Сматра да је научно бесмислен и потенцијално штетан.

"Ако знате нешто о психологији, менталном здрављу или само функционисању стварног света, Плави понедељак нема апсолутно никаквог смисла. Ипак, дуги низ година прати се у медијима као да је то утврђена чињеница. Недеље након Божића увек су релативно јадне због лошег времена, финансија исцрпљених празницима, нема пригода за славље, сви покушавају да се држе дијете и слично", рекао је.

Како превазићи осећај туге и депресије током најдепресивнијег дана у години?

Освежите своје циљеве и приоритете: Плави понедељак може бити прилика да се поново фокусирате на своје циљеве и приоритете за годину која је тек започела. Постављање нових циљева или ревидирање постојећих може вам дати осећај сврхе и мотивације.

Направите план за физичку активност: Тело и ум често су повезани, па редовно вежбање може побољшати ваше расположење. Одлазак у шетњу, трчање или вежбање у теретани могу да вам помогну да ослободите ендорфин, природне хемикалије за смањење стреса.

Повежите се с пријатељима и породицом: Социјална подршка игра кључну улогу у борби против депресије. Данас је савршен дан за позив или сусрет с драгим особама које могу да вас орасположе и подигну ваше расположење.

Радите на свом менталном здрављу: Плави понедељак може бити подсетник да се бринете о свом менталном здрављу. Разговарајте с терапеутом или стручњаком за ментално здравље ако осећате да вам је потребна подршка или терапија.

Дозволите себи опуштање: Не заборавите себе и своје потребе. Узмите времена за опуштање и радите ствари које вас испуњавају и доносе радост, било да је то читање књиге, гледање омиљеног филма или медитација.

Постављање циљева за свакодневну срећу: Уместо да се фокусирате на један дан, размислите о постављању циљева за свакодневну срећу током целе године. То може укључивати мале радости и активности које ће вам помоћи да одржите позитиван дух.

(ало.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар