Зашто је Путин жестоко казнио српске војнике?

Након што се Дејан Берић, српски плаћеник у руској војсци, пожалио прошле недеље да Руси из 119. ваздушно-десантног пука "третирају Србе као стоку, зову их Циганима и туку", стигла је строга казна за Србе од руског Министарства одбране.

Свијет 15.01.2024 | 13:11
Зашто је Путин жестоко казнио српске војнике?

После свега што се дешавало, одбијен је захтев Срба да се преселе у Ахмат, у батаљон који би био под командом чеченског лидера Рамзана Кадирова. Уместо тога, српски плаћеници су послани на места најжешћих борби, а руско тужилаштво покренуло је истрагу која би могла да доведе до кривичног поступка.

Одбијена прекоманда у Чеченију

Како је објавио руски ТГ канал, тамошње Министарство одбране одлучило је да сурово казни Србе који су се обратили Владимиру Путину и пожалили да их у војсци третирају као стоку. Одбили су им прекоманду у Ахмат и преусмерили их на места најжешћих борби.

Како јавља руски медиј, статус Берића као члана "Путиновог тима" не помаже. Претходно је Берић уверавао сународнике да се успешно договорио са Рамзаном Кадировим о преласку свих Срба у Ахмат, што је наводно омогућио лично руски генерал Апти Алаудинов.

Међутим, после тога, Министарство одбране Русије је одбило захтев Кадирова, уз формулацију "да свака јавна изнуда и провокације против руководства војног ресора мора бити сузбијена и санкционисана". А војно тужилаштво је добило задатак да донесе пресуду по којој ће Срби остати криви за инцидент као "побуњеници и провокатори".

Тукли ненаоружане Србе, смрскали неколико глава

Берић се пре неколико дана пожалио на третман Срба у руској војсци и рекао да се у 119. пуку 106. Тулске дивизије Руси понашају као украјинска армија и као украјински официри за регрутацију.

- Путин је дозволио странцима да дођу. Неколико од нас Срба организовало је пријем Срба, ми их зовемо, они дођу. У једном од градова близу Москве успостављена је база. Тамо помажу људи из градске администрације. Тамо Срби потписују уговор са Министарством одбране. Онда иду у Рјазањ, а одатле у Луганск. Сада је тамо већ одређени број Руса и Срба, а јединица се зове ПСО Волк. Они су лоше третирани, звали су их "Цигани". Причам о команди 119. пука - навео је Берић пре неколико дана.

Берич је рекао да Руси не третирају српске плаћеника као људе који су дошли вољно да се боре, "већ као да су дошли да краду".

- Јутрос је дошла војна полиција, нејасно да ли из 119. или одакле. Дошли су, запуцали у ваздух, опасно је пуцати у рову али су они то ипак урадили. Буквално су тукли ненаоружане борце кундацима, смрскали неколико глава, ударали их у уста - пожалио се Берић.

"Спреман сам да платим цену колика год била"

После Берићевих притужби стигле су критике са руске стране.

- Ја сам спреман да платим коју год цену је потребно, зато што су ти људи дошли јер сам их ја позвао, зато што је Путин решио да дођу људи из иностранства. Колико год треба да се плати да наши људи не би имали проблеме какве су имали, ја сам спреман то да платим у свако доба дана и ноћи - рекао је Берић.

Како је рекао, "било је поприлично лоше, то је трајало неких 15 дана".

- Активирали смо све, од главне војне прокуратуре и администрације председника, а (руски министар одбране Сергеј) Шојгу је добио видео материјале. Наши момци су добро, сви су ОК. Они који су болесни су у болницама и добијају адекватно лечење - рекао је Берић.

Берић је том приликом најавио селидбу српских бораца у Ахмат.

- Добили смо сва потребна документа да се цео батаљон Срба, Руса и свих других који желе пресели у батаљон Ахмат. Све функционише како је било, само што ће сада наши људи служити у Ахмату. Многи су срећни због тога - рекао је Берић.

Пут од снајперисте до "ратног репортера"

Берић се прикључио руским сепаратистима у источној Украјини (регија Донбас) и до 2017. у јавним наступима представљао се као снајпериста, да би касније тврдио да је напустио прву линију фронта због више рањавања и контузија.

Пажњу јавности привукло је 2019. његово појављивање на конференцији за новинаре портпаролке Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове у Москви.

Берић се сада представља као ратни репортер и преко Јутјуб канала доноси вести са фронта у Украјини. Најчешће је то проруска пропаганда - слабо проверљиве информације о наводним успесима руске војске које Берић дели и у апликацији "Телеграм"..

Берић је својевремено на Јутјубу тврдио да је српска полиција претресла кућу његове породице у Путинцима, код Руме. Берић је рекао да је до претреса дошло након што је позвао српске добровољце да дођу у Украјину и учествују у рату на руској страни.

Више фирми у Путинцима, али и у Русији

Дејан Берић прошао је пут од презадуженог занатлије из малог сремског села Путинци, преко снајперисте на ратишту у Украјини, до "ратног репортера". Радио Слободна Европа је 2017. објавио да су у Србији биле регистроване две занатске радње у његовом и власништву његове породице. Обе су сада угашене.

Берић је 2018. основао фирму и у Русији, показују подаци руског регистра. "Деки орка доо" регистрована је у Москви, а делатност друштва је трговина на мало поштом или интернетом. Подаци из финансијских извештаја показују да послује са губицима.

Прети му до пет година затвора

Из Вишег јавног тужилаштва у Београду су раније за Радио Слободна Европа (РСЕ) навели да је поступак против Дејана Берића у фази доказних радњи и да је он недоступан државним органима.

За кривично дело учествовања у рату или оружаном сукобу у страној држави прети му казна затвора од шест месеци до пет година, а казна је строжа уколико је то кривично дело учињено у саставу групе, као и за организовање учествовања у рату у страној држави.

(Блиц) ФОТО: ДЕЈАНН БЕРИЦЦ / YОУТУБЕ

Коментари / 67

Оставите коментар
Name

Пааа

15.01.2024 13:24

Није да нас брига, бар мене није. Војни плаценик је бас цасно занимање и бас је за оцекивати сарадња са еманципованим свијетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

15.01.2024 20:30

Овај лик је обични преварант. Никакве он борбе није видио. Главно занимање му је штампање и продаја мајица и мешетарење. Није ни видио линију фронта.

Name

Ето прилике

16.01.2024 18:35

коме досади живот, сад зна адресу коме се обратити

Name

Република српска

15.01.2024 13:27

Биће ти клизање код Путина,поздрави се спородицом.И прије су нас звали они ружни цигани..Зваће док живимо,..А ви који сте тамо ,,вамо се не врачајте. Сви који сте отишли на страно ратиште, не врачајте се ,не требате нам.Путине склони ту стоку Живио Путин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

18.01.2024 15:05

И Додик нас сматра Циганима па нико несмије ни да зуцне.

Name

ДОДИК

15.01.2024 13:27

Ма лазе овај Руси су наса браца .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

15.01.2024 15:47

По бабини линији

Name

Ре

15.01.2024 15:49

Највеци промасај српског народа и србина од памтивијеја је то стосмо узалуд толике године уцили тај Руски језик а бас ницему нам не слузи.

Name

Ре

15.01.2024 16:06

Ниста он незна о Русима и њиховој тортуру. Нек им је бог на помоцу а надам се да це их Ахмат и Чечени спасити

Name

ИГОР

15.01.2024 16:11

МАРШ, ПОТУРИЦЕ!

Name

Ре

15.01.2024 16:20

Има Миле представништво сам несмије питати ниста брацу🤣

Name

Предајте их...

15.01.2024 20:18

Ваљало би чути аргументе друге стране али то је у овом тренутку немогуће.Сумњам да је ико од тих плаћеника отишао тамо да брани Русе у Украјини.Не вјерујем да су јако активни када треба освојити неку стратешку коту,вјероватно су међу првима када треба ући у неко насеље.Имали смо ми такве у виду разноразних паравојних формација а углавном су користили имена шумских и афричких звијери.Нема какве нисмо упознали.

Name

Постен

15.01.2024 21:30

Тацно мозда И јесу ,,БРАЦА" посто су '44 приликом ослободења дјела Србије И Београда силовали на хиљаде зена па је могуце да сте браца

Name

Маxо

16.01.2024 09:20

никакве нема везе кад си у Војсци сто се вице да си "Брат" јер онај ко командује њему је обицни војник само алат и рацуна да це изгинути 20 до 30% у акцији. Ко мисли да је Ратовање у Русији као сто је било на Балкану ујутру линија навеце Кафана тај се преварио. А најгоре је у Јавности се Противити јер негативно утице на Морал остале војске.

Name

Јој

15.01.2024 13:30

Ето ,за њих су Срби Цигани !!! Толико о љубави !!! Не дао Бог да они додју а пре тога волели би да развијемо мало и да нас што више погине како би они показали љубав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јој

15.01.2024 16:06

Па ста сте мислил И за србе ииз србије ви сте цигани

Name

Ре

15.01.2024 16:11

Па то није сада од увек су Србе, Мађаре, Бугаре, Румуне звали циганином. То сто наси имају политичаре који везе немају о Русима и називају брацом је оваква посљедица. Питајте своје претке о уласку црвене армије у Београд гдје редом силовано и пљацкано становништво а ликвидације су преписиване фаситима. Никад памети а ови Берицевци ако остану зиви добро је. Ваљда их Ахмат и Чечени спасе

Name

Уф

15.01.2024 21:55

Када се полуписмени са пола мозга укључе у дискусију. О некоме и нечему што их се не тиче.

Name

Уф

15.01.2024 21:58

За овај ре, иди козе чувај. Ти знаш како је било. Немаш ништа историје уосталом.

Name

Како то

15.01.2024 13:36

Зар нисмо ,,збратимљени,, . То це миле да исправи

ОДГОВОРИТЕ
Name

15.01.2024 13:37

Браца Руси то је немогуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

15.01.2024 14:12

Зато сто су поцели да пљацкају .као код нас у рату....капа доле г.путин!!!!!

Name

Вук

15.01.2024 14:20

Западна пропаганда

Name

Ванземаљац

15.01.2024 14:25

Па и треба вас тући,поред толико Руса ви дигли шугаве гузице у Украјину.Сад ће те изгинути ко расада.Будала и кривих дрва неће никад нестати.

Name

Телеграм

15.01.2024 14:54

Па да ли је то могуце ?, јесте повлацили су се по позадинским јединицама а примали плацу скоро за не рад сад су пребацени директно на фронт,,, Истина и да је овај папак контактиро Цеценски војни врх. Они су као за , знају да Руси то не прихватају сад сви на фронт или војни суд све то док не одраде уговор. Е па нек вам је са срецом.

Name

Ре Ванземаљац

15.01.2024 18:08

Најбољи коментар!Могу ићи и Кинезима помагати ако зарате против неког

Name

ре Јаран

16.01.2024 08:47

А Руси иначе нису пљачкали. На почетку рата су носили чак и половне wц шоље (постоје снимци).

Name

Алан форд

15.01.2024 13:39

Хоце ли бити процесуирани ови сто су отисли на страна ратиста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

15.01.2024 13:45

Шта се очекивали рат је сваки превара један циљ је за јавност а разлози су потпуно други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТхеПровоцатеур

15.01.2024 13:49

Ма није могуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако су слуцајно

15.01.2024 13:49

Ста манзули добро су и просли. Руска војдка је озбиљна војска, нема самовиље и јос да те плате за то. А кога је он позвао ни сам не зна о коме и каквим се ради....

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.01.2024 13:51

Нико од њји неце висе видјети куцу.Руси це то поубијати ако ста остане нису луди да им дају паре које њима требају.Уосталом то и заслусују за паре се ради а неубијају недузни људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

15.01.2024 13:52

Сто Додик не реагује то су његови борци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.01.2024 14:01

Берићу и јеси се qр*чио и хвалио са браћом Русима сад си и ти и твоји пси рата добили по пи*ки од своје браће🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

15.01.2024 14:18

И треба вам тако. Ко вас је тјерао да идете тамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

15.01.2024 14:21

Ма то није истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

15.01.2024 14:22

Нека су и трају,који дјаво ви тражите тамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

5па6

15.01.2024 14:29

Зато сто су будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муљатор и манипулатор

15.01.2024 14:33

Мораш бити ПСХИОПАТА да би био снајпериста чак и у регуларној војсци, а камоли ЗА ПАРЕ... Тако да овом лику буквално ништа не треба вјеровати

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

15.01.2024 14:42

Рат је рат, није балет! Русија - мајка !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

15.01.2024 14:56

Не иде то код Руса тако. Ипак је то Руска војска. Ови наси мајстори досли и мислили опет мало бјеле технике да се доцепају, кад оно мало морген, ја јесу се залетили…😂 Сад фино на прву линију па како коме… Углавном зајеб, ако остану нема сансе да презиве, ако се врате иду у хапсану, нпр Војковице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасуоло

15.01.2024 14:56

Дејан бериц има дузан у београду људима преко 700.000 еура кеса. Побјегао као куја у украјину да лафо ратује, јадне неискусне и зелене србе врбује да гину за његов рацун. Клосар тески сви прави српски борци у Украјини су га прецртали. Слободно проверите инфо. Пљацка тамо, манипулисе, вара, зато су овим момцима и полупане главе, због берица јајаре. То знају сви наси тамо. Позз за бн тв.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yес

15.01.2024 14:58

Пљачкали су широм БиХ, зато су и долазили у Босну. Генетика је чудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

самоистина

15.01.2024 15:08

Управо из тог разлога су и отишли тамо, само изгледа нема великог плијена, или су руси већ попљачкали или су Украјинци сбаш сиромашни као што званични подаци показују. Углавном, срби у рат иду или због пљачке или када су бар 3x бројчано и технички надмочнији.

Name

Ре

15.01.2024 18:15

Види се да нисте били ни један дан у рату, хвала Богу да је тако, и да ако Бог да никада не будете ! У рату се може пљачкати само првих пар дана рата , после пар дана, свима почне да "зуји,свира, дроби, прангија ... око главе и ушију, многе потрефи, после тога сви дођу памети, није им ни до чега , већина се пита, што нам је све ово требало, али тада је већ касно ! Зато, смањите доживљај, најгори мир је бољи од најбољег рата ! На жалост, можда се сјетите мојих ријечи, када буде касно !

Name

Патриота

15.01.2024 15:02

Сјетио сам се одма’ одласка једног рођака на рад у Русију. Једва се успјели вратити он и неколицина. Хаос! Хвала богу, па су нам преци давно утекли од њих и њихове близине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да ли,

15.01.2024 15:23

Ви стварно верујете у ово што је написано, и ко је уопште овај тип да се о њему пише. Заболи ме, ко га је тјера да иде, ако је уопште могуће било гдје и отишао или је ово све велика лаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

15.01.2024 18:53

На званицним руским нема,али ако је тога и било руска војска је озбиљна да би било ко ста радио сто им каља образ....

Name

Тојето

15.01.2024 15:25

Не дају Руси да се пљачка као што су се бошњачка села пљачкала. Руси и сада више воле Украјинце него Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре тојето

16.01.2024 17:40

А Богами и Српска села, куће и станови. Мој стриц је остао у свом стану у Сарајеву насеље Алипасино, и данас послије толико година га нема, нестао, а истина је да су га комшије убиле и данас срецно живи босњацка породица у његовом стану.

Name

Xx

15.01.2024 15:40

Сигурно нису били добри неста су згресили па их казњава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух јунака

15.01.2024 15:43

Руси у Москви испијају кафе а ви спасавате Русију хехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критицар

15.01.2024 15:47

Није уреду људи сто пљујете по насим људима кои се боре на страни Русије.,јестели заборавили русе кои су се борили овдје с нама раме уз раме, неки и.погинули за Републику Српску,.!Дејан бериц је одлликовани српски добровољац, паметном доста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За критичара,

15.01.2024 19:49

Не пљујемо ми праве борце, али лопове и јајаре да и увијек. Гробове погинулих руских добровољаца у општинама гдје су сахрањени редовно обилазе и мештани, а долазе и њихове породице сваке године у оквиру организације Српско - Руског пријатељства.

Name

Ре

15.01.2024 23:44

А ја мислио био градјански рат, кад оно учеснице Србија и Русија. Колико је мајки из Србије изгубило своју дјецу у том сулудом рату против Босне?

Name

ББ

15.01.2024 16:24

Са Русима нема циле миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Братунац

15.01.2024 16:38

Процитајте ко је овај ,мало зесци олос лазов из Путинаца код Руме.Побјегао из Србије,због лоповлука .Отворио фирму у Русији па мислио да краде ко у србији мало јуце.Провјерите па писите .Питајте му родбину ста це реци о њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бокки

15.01.2024 16:44

Ја би их и горе кажњавао. Плаћеничко смеће у агресорској војсци! Слобода православној браћи у Украјини! Доле руски окупатори!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2024 22:02

Ха ха ха Неки би да казњавају а нису свесни своје несвести.Треба бити безгресан,знати ста је (не)правда, да би некоме судио или некога казњавао.

Name

Сиц

15.01.2024 21:47

У хрватским медијима Хрвати који се боре у Украјини су "добровољци,патриоте и регуларна војска" а у српским медијима Срби у Донбасу су "плаћеници,сепаратисти и паравојска". Нека вам је на част извјештавање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

16.01.2024 08:36

Не треба те људе подцијенити,али боље да се врате у дрзаву из које су отисли,ако и добију казне ипак зива глава.

Name

И.Сарајево

16.01.2024 06:17

Русија је преозбиљна земља да би се бавила овим преварантом и лазовом !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзомба

16.01.2024 11:00

Немо да ме туцес,,ја сам вас брат.Дрзите се ви Запада и Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

16.01.2024 12:10

Драматицно, али пси рата за прљава дела су плацени.А ко плати клати. Од кад је света било је и будала, па тако и ове насе будале, отисле да ратују, па сад драме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видовиц

16.01.2024 17:49

Људи су мислили то је видео игрица ми пуцамо нико невраца.Ееее моја дијецо сколуј те се и налазите послове отварајте фирме узивајте. Вјерујте зивот само сто није пролетио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што

16.01.2024 20:59

..бас код Чечена да оду? Е, нека их Руси млате! Чеченија је уз Русију само из интереса у савезу. Код Чечена да виде да исмијаваш ислам, оде глава а наши воле да вријеђају муслимане... Проћи ће као они с почетка руске регрутацује када су неки Руси почели да вријеђају ислам а онда их муслимани поубијали у регрутном центру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЛ

18.01.2024 11:25

Они су људско смеце. Отисли су да убијају за паре. Нека им се врати по заслузи. Гадим се на тај олос

ОДГОВОРИТЕ