Несташица више од 25 врста лијекова на тржишту БиХ

Све пријављене несташице лијекова у апотекама широм БиХ су привременог карактера и тренутно нисмо суочени са озбиљним и трајним проблемима у вези с питањем недостатка медикамената.

Босна и Херцеговина 15.01.2024 | 07:43
Несташица више од 25 врста лијекова на тржишту БиХ

Поручила је то Наташа Грубиша, директорица Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Она је, одговарајући на питање, да ли БиХ има проблем са несташицом лијекова, додала и да таквих проблема не би требало да буде током 2024. године, али да би 2025. могла да буде веома проблематична, с обзиром на сукобе широм свијета, који би и те како могли да утичу на тржиште и дистрибуцију.

Подсјетимо, у одређеним апотекама у БиХ потврдили су да имају проблем с недостатком одређених врста лијекова, те да се због тога пацијентима препоручују замјене, али да се дешава да они на то не пристају.

– Хоће лијек који им је прописан, ниједан други – истакли су из једне апотеке, појашњавајући да је један од лијекова који недостаје вентолин (салбутамол) за инхалацију, те да је додатни проблем што за њега не постоји паралела.

Према подацима који су нам достављени из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, у овом тренутку БиХ се суочава са несташицом више од 25 врста лијекова, а како је рекла Грубиша, у највећој мјери се ради о привременој несташици, најћешће из комерцијалних разлога, односно, промјене увозника и дистрибутера.

Привремени прекид дистрибуције лијека на тржишту БиХ односи се на сљедеће лијекове: Бонвива 150 мг и Бонвива раствор за ињекцију 3мг/3мЛ, Нордитропин 10 мг (успорена производња), Зyпреxа 5 мг и 10 мг, Плавиx 75 мг, Лорсилан 1 мг и 2,5 мг (застој у производњи због реорганизације), калцијев фолинат 10 мг (касни производња за БиХ због реорганизације производње), Монопин 4 мг, Октреотид 20 мг и 30 мг и Переметрексед (испорука касни због прекида у глобалном ланцу снабдијевања), Арцоxиа таблета 90 мг и 60 мг, Елоцом маст 1 мг и крема 1 мг, Тридерм 0,5 мг, Сингулаир 4 мг и Сингулаир јуниор (гуме за жвакање) 5 мг, Фосамаx Т 70 мг, Царбопласин 50 мг.

Трајни прекид промета за тржиште БиХ односи се на три лијека: Граноцyте 34 (прекид производње за сва тржишта), све врсте лијека Прилен АМ, за који је произвођач “Плива” из Хрватске донио одлуку да га више не производи за тржиште БиХ, те Абуxар 120 мг.

Поред овога, постоје и лијекови за које су произвођачи донијели одлуку о неподношењу захтјева за обнову дозволе за стављање тих лијекова у промет.

(Независне) Фото:Аваз

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

бањалука

15.01.2024 08:02

људи свако мало пате због ваших "промјена дистрибутера", срам вас било, нељуди једни нељудски...да Бог да вам се вратило истом мјером, ни мање ни више, багро лоповска, неспособна...низашта нисте способни осим за крађу, а и то не знате да се не види...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.01.2024 10:58

Народ је потпуно надрогиран таблетама. То је осмишљено убијаље здравља људи. Сиђите са табалета и бићете здрави.

Name

+

15.01.2024 08:22

Само рад и љубав су довољни. У градовима нема хране ни здраве ни довољно. САМО СМО ПОТРОШАЧИ ЉЕКОВА И ТАКО СЕ ТИЈЕШИМО. ТО ОДГОВАРА НАШИМ УБИЦАМА. КРОЈАЧИМА СВИЈЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

15.01.2024 09:51

све је тачно што си написао! Зашто нема лијека за инхалацију па зна се циљ је да умре што више људи који немогу да живе без тог лијека!

Name

Додик

15.01.2024 08:56

Ми имамо своју агенцију за лекове вец пар година хахахахаах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пооп

15.01.2024 09:31

Како у Србији нема нестасице лијекова, а дупло су јефтинији него код нас? Све је овдје лопов до лопова на мјестима директора у јавним предузецима, министарствима и кантонима. Па има ли иједна област у којој је ова дрзава нормална. Политика, економија, здравство, инфраструктура, спорт....? Па погледајте само ста раде ови лопови у Бањалуци, Драско и компанија. У иоле нормално уредјеној земљи 75% ових муљара и лопова било би похапсено. Хоцеми у ЕУ? НЕЦЕМО! Нецемо јер не одговара лоповима на власти, јер неби могли да краду од овог народа јадног у цијелој БИХ!!

ОДГОВОРИТЕ