Папрене цијене: "Карфиол" револуција тресе Европу

Због папрене цене карфиола грађани одбили да купују храну у маркетима!

Свијет 14.01.2024 | 11:54
Папрене цијене: "Карфиол" револуција тресе Европу

Рачун из једног маркета који је жена по имену Рута из малог литванског града Вилкавишкиса објавила на свом Фејсбук профилу, покренуо је лавину на друштвеним мрежама која је већ добила своје име и посљедицу - "карфиол револуција" и општи бојкот трговниских ланаца у Литванији. На спорном рачуну пише да је за једну главицу карфиола Рута морала да издвоји 3,49 евра.

Карфиол који кошта готово четири евра изазвао је изливе бијеса на друштвеним мрежама грађана који су већ дуго незадовољни због астронимских цијена хране. На Фејсбуку, али и у другима медијима, убрзо се појавило мноштво фотографија са ценама различитих производа, празним рафовима и огромним рачунима. Грађани Литваније спонатно су организовали бојкот четири највећа трговинска ланца који држе 80 одсто тржишта хране у тој земљи. Бојкот је трајао пуна три дана током којих су касе маркета углавном биле празне. Неки су чак позивали и на куповину у сусједној Пољској где је храна далеко јефтинија.

Разлику у цијени хране између Пољске и Литваније чини порез на додатну вриједност. У Литванији овај порез износи чак 21 одсто, док је у Пољској знатно нижи. "Разлика у цијени хране није тако велика овде и у остатку ЕУ, али оно што се значајно разликује је висина плате. У Литванији плата је далеко мања него у Ирској или Њемачкој" - рекла је Ромуалда Посевецкаја из градске скупштине у Виљнусу.

Као најзначајнији фактор због ког цијена хране у Литванији расту већ више од годину дана многи виде прелазак на евро. Литванци од јануара 2015. користе евро као званичну валуту, и баш са увођењем евра све цијене су драстично скочиле. Ипак, има и оних који тврде да су високе цене посљедица "похлепе фармера и произвођача хране", али и суше и промјена на свјетском тржишту.

Званичне статистике показују да је цијена воћа и поврћа у априлу 2016. године у просјеку била за 17,4 одсто већа у односу на март 2015. Међутим занимљиво је да је цијена горива остала иста, у једном тренутку чак и јефтинија, док је расла само цијена хране и то највише поврћа. У коментарима на Фејсбуку, грађани пишу да храна јесте скупа и све скупља, али да је ријеч и о "надуваним", односно увећеним цијенама.

Ипак, притисак потрошача и тродневни бојкот, дали су резулатата. Највећи трговински ланац у Литванији "Максима" увео је акције и снижене цијене између 20 и 40 одсто на велики број производа, али из управе овог ланце одбацују да то има било какаве везе са бојкотом. И други ланци снизили су цијене, али такође тврде да то нема никакаве везе са побуном потрошача, већ да је то дио њихових редовних активности.

(МОНДО) Фото: СХУТТЕРСТОЦК/ИВАНБ.ПХОТО

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Дариинка

14.01.2024 12:08

А код нас јефтиноћаааа у пм. Али ето требамо се бринути о литванцима а за нас је лако, тако смо навикли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

14.01.2024 13:13

Па није ни у Аустрији јефтиније

Name

Ре

14.01.2024 14:11

Мени је овдје све прескупо, у Додиковој Српској Републици

Name

Народ зна

14.01.2024 12:23

Нит' по Бабу нити по Стрицевима,вец по плану и програму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онако од ока

14.01.2024 13:28

Па шта хоћете, цијена хране и пића у Холандији је јефтинија него у Бањалуци !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема

14.01.2024 14:59

Висе сељака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

14.01.2024 19:07

Ма дај те 3 еура је за вас стандард ок да видис насег стандарда и цијена и предсједника у свили и кадифи који нас цува брине и неда нас никоме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

15.01.2024 07:54

РС уопште не заостаје много за Литванијом, када су цијене животних намирница у питању!

ОДГОВОРИТЕ