Ово су обичаји за православну Нову годину

Српска Нова година обиљежава се 14. јануара, а осим тога што се везује и за вјерске обичаје, ова Нова година је посебна још по неким старим српским вјеровањима.

Република Српска 14.01.2024 | 10:22
Ово су обичаји за православну Нову годину

 Српска Нова година дочекује се богатом трпезом и у друштву цијеле породице. Поред тога, стари српски обичаји налажу да се испоштује одлазак у цркву и молитва за срећну и берићетну годину, као и за здравље, љубав и слогу најближих.

Правила новогодишње трпезе

Када је трпеза у питању, у народу ипак постоје нека "правила". Важно је да, осим василице – новогодишње чеснице, на столу имате прасетину.   Прасе се сматра динамичном и покретном животињом, па се тако вјерује да ако то буде вечера пред Нову годину, таква ће вам бити и наредна година. Уколико вечерате прасетину, имаћете успјех и динамику на пословном путу, али и среће у љубави и на другим пољима.

Не препоручује се да једете живинско месо. Пилетина и ћуретина сматрају се "прљавим" животињама, а у народу су асоцијација на сиромаштво. Народна вјеровања у неким селима Србије јесу да, ако се једе нешто од живинског меса пред Нову годину, година ће вам бити сиромашна, односно, неуспјешна на финансијском плану, пише Мондо.

Обичаји за 14. јануар

14. јануара се трудите да урадите неки мали посао, физички или ментални. Вјеровање се веже да за то да вас посао чини вриједнима, и оно што радите првог дана нове године, радићете цијеле године. Трудите се и да ништа не поломите у кући и не бацате јер се такве ствари сматрају лошим знаком.

(Глас Српске) Фото: Нова.рс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Соња

14.01.2024 11:53

Хљеба и игара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

14.01.2024 19:12

Засто се у Зворнику никад не организује доцек православне нове године на тргу? Је ли СНСД несмију да се не замјере босњацима јаранима?

Name

ћорак

14.01.2024 15:33

Све смо ми поломили и полупали црно нам се пише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман

14.01.2024 15:37

Па је православна или српска? Славе ли ту годину Руси,Грци или само Срби?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

14.01.2024 17:22

Руси, Грузијци(још мало) и ми, од 1918

Name

Сврни наврни

14.01.2024 21:22

Тупа лупа, лупа тупа..., тако и ово. Удробљено. Збрда здола, оди ми дођи ми. Налупао се неко ко појма нема, неки тупаџија, лупаџија. Увијек је ово био дан као и сваки други.

ОДГОВОРИТЕ