Избори који могу донијети мир, али и свјетски рат

Први овогодишњи важни избори у свијету одржат ће се већ 13. јануара и то на Далеком истоку гдје ће грађани бирати новог предсједника Тајвана. Предсједнички избори који имају посебну тежину и који у значајној мјери могу одредити и интензитет односа на овом турбулентном подручју.

Свијет 13.01.2024 | 08:27
Избори који могу донијети мир, али и свјетски рат

У јеку све већег војног притиска Пекинга на Тајван, напетости у Тајванском мореузу и првих предвиђања о томе када би се могао покренути сукоб између Кине и Тајвана, грађани овог острва бират ће новог лидера од којег ће и овисити даља политика како самог Тајвана, тако и Кине, али и сусједних земаља па и великих сила, у овом случају Сједињених Америчких Држава које су се испрофилирале као највећи савезник Таипеија.

Ове године на предсједничким изборима грађанима ће бити понуђена три кандидата. Први међу њима је актуелни потпредсједник Тајвана и званичник Прогресивне демократске партије (ДПП) Лаи Цхинг-те.

Његов највећи ривал у овом тренутку је члан Куоминтанга (КМТ) Хоу Yу-их, док ће се као трећи кандидат на изборима наћи Ко Wен-је, некадашњи градоначеник Таипеија и званичник Народне партије Тајвана (ТПП).

Различите политике које одређују много тога

Између ова три имена наћи ће се насљедник актуелне предсједнице Тајвана Тсаи Инг-wен чији су мандат обиљежиле бројне напетости на релацији Таипеи - Пекинг, а првенствено због тежње Прогресивне демократске партије за потпуном сувереношћу Тајвана у односу на Кину.

"Сваки дом има браву и закључава се, а то не треба да провоцира комшије. То се ради како би себе учинили сигурнијим. Народ Тајвана жели мир, али ми желимо мир уз поштовање", рекла је једном приликом предсједница Тајвана.

Током њеног мандата, Тајван је ојачао сарадњу са Сједињеним Америчким Државама како у војном тако и у економском погледу. Управо у периоду док је она владала Тајваном догодиле су се и неке од најважнијих посјета америчких званичника, што је потез који је, видјело се из каснијих корака, поприлично засметао Пекингу с обзиром на то да су у мјесецима иза тих посјета готово па свакодневно одржаване војне вјежбе у близини острва, а ратна реторика постала је скоро уобичајен начин комуникације.

У контексту кандидата на изборима и њихових политика у унутрашњем, али и вањскополитичком смислу, може се рећи како кандидат ДПП-а Лаи Цхинг-те представља човјека који би, уколико буде изабран, могао наставити политику досадашње предсједнице.

По струци љекар који је своје знање стекао на престижном Харварду, актуелни потпредсједник Тајвана у политици је још од 1994. године када се активније укључио у рад ДПП-а. Годинама касније, Лаи је био препознат као "бич посланичке групе ДПП-а" и човјек који предводи све парламентарне процесе ка демократизацији Тајвана.

Предводио је бројне делегације које су посјећивале западне државе, а био је и члан групе која се залагала за улазак Тајвана у чланство Свјетске здравствене организације, али и у бројне друге свјетски значајне институције које би допринијеле већој самосталности Тајвана.

Од 2010. до 2017. године Лаи је обављао и улогу градоначелника Таинана, а и на овој функцији одликовала га је сарадња са Јапаном и Сједињеним Америчким Државама, али и другим западно оријентираним државама. Већ у том периоду, Лаи се нашао на мети Пекинга као један од политичара који промовира већи отклон Тајвана од Кине, а ситуација се нарочито заоштрила када је овај политичар постао и премијер Тајвана 2017. године.

"Показивање афинитета према Кини уз љубав према Тајвану засновано је на перспективи усредсређеној на Тајван, при чему пружамо руку пријатељства како бисмо пренијели добру вољу. Двије стране Тајванског мореуза независне су једна од друге. Као што сам већ рекао у Градском вијећу Таинана, ја сам без сумње политичар који подржава независност Тајвана. Никада нећу промијенити овај став без обзира на то коју функцију обнашам" , рекао је тада Лаи.

У каснијем мандату, Лаи је постао све битнији у контексту предсједничке кампање Тсаи Инг-wен те је био предложен за потпредсједника државе. Био је члан њеног тима када је Тсаи однијела рекордну побједу са 8,17 милиона гласова, а постао је и први високорангирани званичник Тајвана који је у међувремену посјетио Јапан, али и Сједињене Америчке Државе, када је у Wасхингтону присуствовао традиционалном Националном молитвеном доручку.

Иако је у међувремену ипак ревидирао свој став о независности Тајвана те је много више говорио о одржавању статуса qуо, Пекинг је Лаија, првенствено због ранијих изјава, препознао као највећег противника Кине те га је описао као сепаратисту са конфронтацијским менталитетом.

Хоће ли Тајван још више потенцирати независност након избора? 

Осим Кине, Лаија је напао и опозициони Коуминтанг који га је описао као "златно дијете тајванске независности", човјека који ризикује да цијелу регију увуче у рат.

Ипак, током предизборне кампање, Лаи је изјавио како се нада да ће отворити дијалог са Кином о статусу Тајвана, али је такођер нагласио како неће одустати од одржавања политике независности Тајвана.

"Док тежимо миру, не гајимо илузије. Изградит ћемо тајванско одбрамбено одвраћање, ојачати тајванске способности у економској сигурности, побољшати партнерства широм свијета и одржати стабилно и принципијелно водство у односима преко мореуза", поручио је Лаи.

Куоминтанг као хисторијска повезница са Кином

Са друге стране, опозициони Куоминтанг на овим изборима представљат ће кандидат Хоу Yу-их, искусни политичар и некадашњи полицијски службеник који је већи дио осамдесетих и деведесетих година провео управо на руководећим позицијама у криминалистичким одјелима полиције.

Када је ријеч о политичкој каријери, Хоу се придружио КМТ-у још давне 1975. године. Узевши у обзир политичку позадину КМТ-а, да представља партију "одбјеглих кинеских синова" који су 1949. године услијед јачања комунизма одлучили своје дјеловање наставити на Тајвану и формирати Републику Кину, однос странке са званичним Пекингом поприлично је биполаран и овиси од тренутних геополитичких кретања.

За предсједничког кандидата и КМТ, дијалог са Пекингом представља основу стабилног Тајванског мореуза, а званичници су кроз цијелу предизборну кампању потенцирали чињеницу како грађани Тајвана са КМТ-ом бирају мир, док би одабиром ДПП-а добили рат.

"Гласајте за ДПП и млади ће отићи на бојно поље, гласајте за Куоминтанг и неће бити рата са обје стране Тајванског мореуза. Ово су избори између рата и мира", навели су представници КМТ-а. Узевши у обзир полицијску позадину Хоуа, његови вањскополитички ставови о питању односа са Кином и нису били толико познати јавности све донедавно, када се знатно више посветио предсједничкој кандидатури.

Оно што се често спочитава кандидату КМТ-а јесте размишљање о Консензусу из 1992. године када је одржан састанак између званичника Кине и КМТ-а о статусу Тајвана.

Иако су се тајвански политичари удаљили од овог "договора" због неслагања са Пекингом о томе шта заправо термин "Кина" означава, кандидат КМТ-а временом је прихватио промишљање из Консензуса што су много оцијенили као приближавање ставу Пекинга.

Такођер, у међувремену је говорио и о томе како Тајван и Кина морају оживјети Споразум о трговини услугама преко тјеснаца те је нагласио како ће дозволити студентима из Кине да раде док студирају на Тајвану, а што је до сада пракса која је била забрањена.

Упркос ставовима који "миришу" на приближавање Пекингу, Хоу је неколико пута изјавио како Тајван мора војно јачати и да острво треба бити војно спремно за сва дешавања.

"Нећу се бавити питањем уједињења током свог мандата јер о будућности Тајвана требају одлучивати људи Тајвана. Желим да користим дијалог да минимизирам ризике", рекао је Хоу.

Његово балансирање између жеља Тајванаца и снова Пекинга о уједињењу са острвом многима је пробудило црв сумње. Иако експлицитно не наводи да је за уједињење са Кином, потпуно је јасно из претходних ставова и периода меденог мјесеца који КМТ има са Комунистичком партијом Кинем како би побједа Хоу могла смирити тензије на Тајванском мореузу, али истовремено и допринијети већем утјецају Пекинга на острво.

Потез је то који се у Wасхингтону и другим западним центрима не би гледао са одобравањем.

Је ли трећа страна права алтернатива?

Поред кандидата "вјечних ривала" ДПП-а и КМТ-а на овим изборима ће се наћи и име Ко Wен-јеа, кандидата Народне партије Тајвана која је основана релативно недавно 2019. године.

Бивши градоначелник Таипеија управо највећу подршку црпи у овом тајванском граду, а нарочито је привукао пажњу младих људи због чињенице да је у кампањи потенцирао питања смањења високих трошкова становања и проблем ниских плата.

Алтернатива двопартијском систему - Ко Wен-је и Народна партија Тајвана 

Баш као и кандидат ДПП-а, Ко је раније радио као љекар, а предавао је и на Медицинском колеџу на Тајвану, а показао се као врхунски стручњак у области трансплантације органа те је у том погледу цијењено име како на Тајвану тако и у цијелој Азији.

Управо његова политичка позадина која није оптерећена хисторијским проблемима Кине и Тајвана, за младе људе представља дашак новог вјетра, алтернативу већ добро познатим партијама и њиховим идеологијама. Да је Ко највише популаран међу младима доказ су и друштвене мреже гдје је политичар са убједљиво највећим бројем пратитеља.

Доктор Ко све је популарнији на Тајвану

Када је ријеч о вањској политици, Ко је неколико пута истицао како је његова највећа снага управо то што представља јединог кандидата којег и Кина и Сједињене Америчке Државе сматрају прихватљивим.

"Мој циљ је побољшати комуникацију, а то ће повећати пријатељство и смањити у најмању руку погрешну комуникацију. Тајван се разликује од Хонг Конга и има своју владу, војни и финансијски систем. Једна земља, два система је модел Хонг Конга. Дозволите ми да будем врло јасан, тренутно нема мјеста за то на Тајвану и то није прихватљив модел за нас", рекао је Ко на једном од скупова.

Своју медицинску позадину, Ко је покушао искористити и у политичким говорима те је често медицинским терминима описивао односе између Кине и Тајвана. Између осталог, једном приликом је нагласио како су односи са обје стране Тајванског мореуза попут рака простате.

"Пацијенти са раком простате често могу добро живјети дуги низ година, док уклањање простате може узроковати још бржу смрт", рекао је Ко који је на овај начин желио кроз метафору описати коегзистенцију између Тајпеја и Пекинга.

Тајван пред различитим сценаријима политичке будућности 

Упркос чудним метафорама и начином вођења политике, Ко добија све већу подршку оних људи који би жељели видјети нешто другачијег политичара на сцени, а посебно оних који су уморни од испразних политичких тензија које су већ годинама присутна са обје стране Мореуза.

Иако води другачију политику, према анкетама, али и бројним анализама то неће највјероватније бити довољно како би значајније угрозио кандидате ДПП-а и КМТ-а. Ипак, кандидатура Ко Wен-јеа могла би у будућности представљати прекретницу за политичку сцену Тајвана јер је својим амбицијама ка предсједничкој позицији Ко Wен највјероватније трајно промијенио политичку парадигму Тајвана, што ће се посебно осјетити у нешто даљој будућности.

У јеку геополитичких напетости широм свијета, избори на Тајвану, сами по себи јако значајни, добили су још већу пажњу свјетске јавности. Сасвим јасно, избори на Тајвану неће одредити само пут острва када је ријеч о односима на вањскополитичком плану. Економске политике, високи трошкови живота, повећање плата и бројна друга питања високо су на агенди сваког предсједничког кандидата.

Међутим, питање односа са Кином, у контексту предсједничких избора на Тајвану дефинитивно је најважније. Не само да може одредити политичку будућност Тајвана већ и цијелог свијета, који Далеки исток све више посматра као простор будућих великих окршаја свјетских сила.

Клиx /Фото: АНН WАНГ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

+

13.01.2024 10:14

Ал' је беспослан овај Свијет. Само отимачине у политици. А само земља даје храну. Бог ће све људе казнити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре +

13.01.2024 11:41

Изгледа да мало ко ради свој посао а они који би да раде, (сељаци) морају на протесте.

Name

Н

13.01.2024 15:25

Е, вала баш! Не знају шта ће, па се само отимају, ратују, мрзе... Ужас. Не можеш живјети у миру од оваквих сподоба који би да све тјерају у смрт зарад личних интереса.

Name

ре за ре +

13.01.2024 13:06

Сељаци жале онај дан , када се гласа изаћи и гласати. ОНИ НЕ ЗНАЈУ ДА ЈЕ САМО ТО БИТНО. ПОСЛИЈЕ ТОГА. НЕМА КОРИСТИ ОД ПРОТЕСТА. ТАЈ ДАН КАЖУ. НЕМАЈУ КАДА. НЕ ЗНАЈУ МНОГО ТОГА. А НИКОГА НЕ СЛУШАЈУ . И НЕ РАСПИТАЈУ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

13.01.2024 15:25

Колико пута је неко гласао, па су опет исти на власти.