Срећом немамо застава БиХ, па немамо шта палити

Поводом прославе Божића у касарни “Козара" одржан је свечани пријем. Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, као домаћин пријема, изјавио је да је трајно опредјељење Срба очување националног идентитета.

Република Српска 12.01.2024 | 12:39
Срећом немамо застава БиХ, па немамо шта палити

“Одговорили смо на све изазове и сачували наш идентитет, не угрожавајући мултиетничност Оружаних снага БиХ. Никада нећемо прихватити тежње једног народа да наметне вољу другим народима. Ми поштујемо Дејтонски споразум”, рекао је Гогановић.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, упутио је поруке подршке Србима у ОС БиХ.

“По уставу Оружане снаге БиХ нису предвидјене. Оно у шта сам се могао увјерити док сам био у Предсједништву, јесте да се покушава извршити доминација једног народа над друга два. Политичко руководство Републике Српске ће увијек стајати иза наших људи”, рекао је Додик.

Коментаришући критике прославе Дана Републике Српске које долазе из Федерације БиХ, Додик је рекао да, на срећу, у Српској нема застава БиХ. 

“Чуо сам да су они који су се тај дан враћали у Федерацију наилазили на оружане патроле. Обиљежавали смо Дан Републике 20 година и никоме није сметало, а сада им смета. Видјели сте да предсједник Америке која је мултиетничка земља полаже заклетву на Библији. Коме то смета? Срећом па ми немамо застава БиХ, па немамо шта палити”, рекао је Додик.

Изјаву Елмедина Конаковића, предсједника НиП-а, да није вријеме да стране судије оду из Уставног суда БиХ, Додик оцјењује као провокацију.

“Њима никада није вријеме. Када би нестао сваки други идентитет, осим муслиманског, онда би било вријеме? Конаковић мора да зна да Срби неће ући у Уставни суд док стране судије не оду”, поручио је Додик.

Што се тиче изборног закона БиХ, Додик је рекао да ће у Дому народа парламента БиХ делегати његове странке се понашати у складу са партијским опредјељењем и интересом Републике Српске.

"За нас је неприхватљиво да било ко наметне било шта и поновићу да Кристијан Шмит није легалан и изабран у складу са предвиђеном процедуром и нико то не може да оспори. То што њему покровитељство да је амерички амбасадор у БиХ /Мајкл Марфи/ не значи ништа и све ће једног дана бити проглашено антиуставним и антиправним", рекао је Додик новинарима, одговарајући на питање како ће гласати делегати СНСД-а у Дому народа парламента БиХ када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ.

Он је истакао да ће Српска реаговати ако буде наметнут било какав закон.

Пријему је присуствовала и Жељка Цвијановић, чланица Предсједништва БиХ.