Трамп на суду, оптужио судију за пристрасност

- Бивши амерички председник Доналд Трамп оптужио је, у изненадном обраћању на суђењу за превару у Њујорку, судију Артура Енгорона за пристрасност и изнео низ жестоких критика на његов рачун.

Свијет 12.01.2024 | 07:59
Трамп на суду, оптужио судију за пристрасност

Трамп, коме је било забрањено да сам износи завршне аргументе у своју одбрану, ипак је искористио прилику да говори у суду на крају грађанске парнице, а према правилима имао је право да се у обраћању усредсреди на питања у вези са суђењем. 

"Имамо ситуацију где сам ја невин. Прогони ме неко ко се кандидује за положај...Нисам урадио ништа погрешно. Требало би да ми плате...Ја сам преварен. Ја", рекао је бивши председник САД.

Затим је оптужио судију да га не слуша.

"Знам да вам је ово досадно", рекао је Трамп, преноси Глас Америке.

Судија Артур Енгорон, који је претходно одбацио Трампов захтев да на суђењу сам изнесе завршне аргументе, првобитно је пустио бившег председника да говори скоро неометано, након чега га је прекинуо и прогласио паузу за ручак.

Трампу се суди по оптужници њујоршке тужитељке да је преувеличавао своје богатство у финансијским документима која је давао банкама, осигуравајућим компанијама и другима.

По доласку у судницу, поновио је да је суђење "лов на вештице" и политичко мешање "на највишем нивоу".

Навео је да за 44 дана суђења ниједан сведок није дошао у судницу и рекао да је било преваре. 

"Овај цео случај је измишљена тврдња да би се промовисала политичка агенда. Било је саопштења и изношења ставова, али не и доказа", рекао је у завршним аргументима Трампов адвокат Кристофер Кисе.

Иако је Трамп током сведочења у новембру признао да је давао нетачне процене имовине, његов адвокат је тврдио да је то било безопасно и да су банке и осигуравајуће компаније које су радиле са Трамповом организацијом и даље профитирале и да су желеле да послују са Трампом, чак иако је његово богаство било мање.

Судија је довео у питање аргумент да Трамп због тога не би требало да буде кажњен.

Уочи суђења, власти су одговориле на претњу бомбом у кући судије Енгорона. 

Судски званичници саопштили су да су да је Енгорону запрећено у његовом дому на Лонг Ајленду. 

Лажна претња бомбом уследила је неколико дана након што је лажно пријављена пуцњава у кући судије која води случај против Трампа у престоници Вашингтону. 

Протеклих дана је било пријављено више лажних ванредних ситуација у кућама америчких званичника.

Главна тужитељка Њујорка Летиша Џејмс, демократа, жели да судија изрекне казну од 370 милиона долара и да Трампу забрани да послује са некретнинама у Њујорку. 

Трамп тврди да није урадио ништа незаконито, да није лагао о свом богаству и да је жртва политичког прогона.

(Тањуг) Фото: АП

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

+

12.01.2024 08:12

Вијерујемо Трампу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Натраг

12.01.2024 10:19

у сколу

Name

Добој

12.01.2024 12:57

Копира Додика хахахахахаахах

Name

БОБ РОЦК

12.01.2024 08:55

Трамп је као Калимеро, само галами о неправди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БОБ РОЦК

12.01.2024 09:43

Управо тако, наранџасти Калимеро. Продавач магле за глупе масе. У затвор с њим!

Name

Ре

12.01.2024 09:52

Исто као Додик, само галаме и мунтају народ а народ глуп па вјерује

Name

Требор

12.01.2024 09:30

Али је чињеница да је једини предсједник који није у свом мандату започео рат прије њега Обама рат/и сенилко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биден

12.01.2024 09:50

Апсолутни владар. Трумп дисквалификован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

12.01.2024 10:53

Трамп се измедју осталог залазе за престанак америцког војног интервенционизма у свијету и за укидање НАТО-а. Док је био предсједник УСА Трамп није повео ни један рат а то се није десило јос од 60-тих година прослог вијека. Требали би да му дамо нобелову награду за мир. Послусници тј квислинзи у Босни не зеле овакву миротворну политику него бас зеле интервенционизам јер квислинзи без страног тутора не могу. Њима одговара протекторат, лазни високи представник, директно мијесање страних амбасадора у политику БиХ, стране судије у устаном суду итд итд. БЉАААААККК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

12.01.2024 12:37

Цивилизација је потребна. Све те револуције и то.

Name

Неутралан

12.01.2024 14:13

Читајући ове и остале коментаре,Тако једноставно се може Закључит ко има какве погледе ,не На Свијет него по питању политике све сами Навијачи,Мој лични став је онај као што је подписао Радојица,А ови који Су навијачи и Ратни хушкачи јавите се У регрутни центар па добро вољно Бајдену да Вас регрутује негдје,Трамп је рекао да би у Року 24 сата зауставио рат у Украјини да је Предсједник,,А знајући да су и код њега покрали гласове измишљјући Онај несрети ЦОВИД и гласања поштом,Сенилни Баyден да га пусте низ степенице неби се знао Вратит,због тога и је, Као да он одлучује о било чему, Али!?

ОДГОВОРИТЕ