Депонија код Вишеграда, смеће закрчило Дрину

Предвидивом сезонском динамиком тоне смец́а плутају реком најмање два пута годишње и завршавају у близини града Вишеграда у источној Босни иза баријере коју је поставила локална хидроелектрана, пише америчка новинска агенција АП.

Република Српска 11.01.2024 | 19:50
Депонија код Вишеграда, смеће закрчило Дрину

„Нова година, нови проблеми или боље речено стари проблеми са новим смец́ем који нам плута“, рекао је Дејан Фуртула из еколошке групе Еко Центар Вишеград док је у среду ;посматрао како радници уклањају смец́е из реке.

Смец́е са неовлашц́ених депонија које се простиру на Западном Балкану током целе године носи река Дрина и њене притоке у Босни, Србији и Црној Гори према Вишеграду, и даље ка СавИ, Дунаву, пише АП.

Али током зиме и раног пролец́а, водени токови у региону набујају и односе огромну количину смец́а са десетина нелегалних депонија дуж њихових обала, све до плутајуће ограде реке коју је поставила хидроелектрана неколико километара узводно од своје бране код Вишеграда.

Као резултат тога, најмање два пута годишње и на неколико недеља ограда постаје спољна ивица плутајуц́е акумулације пластичних флаша, зарђалих буради, половних гума, куц́них апарата, натопљеног дрвета, угинулих животиња и другог отпада што, пише АП, показује неуспех регионалних власти да усвоје и спроводе адекватне стандарде квалитета животне средине.

„Опет (од краја децембра) овде се нагомилало између пет и шест хиљада кубних метара мешаног отпада и радници хидроелектране га уклањају“, рекао је Фуртула. „Прошле године рашчишц́авање је трајало 11 месеци, што значи да отпад долази током целе године“.

Река Дрина тече 346 километара од планина северозападне Црне Горе кроз Србију и Босну. Дрина и неке од њених притока познате су по својој смарагдној боји и пејзажима који одузимају дах, а део дуж границе између Босне и Србије посебно је популаран међу речним сплаварима, наводи АП.

Међутим, редовно поновно појављивање плутајуц́ег отпада у близини Вишеграда чини оглашавање тог града као туристичке дестинације веома тешким послом.

„Језив призор који дочекује посетиоце Вишеграда на улазу у град је проблем који не можемо решити“, рекла је Оливера Тодоровиц́ из Туристичке заједнице Вишеграда.

„Судец́и по ономе што чујемо од туриста, тај ружан и понекад смрдљив локалитет дестимулише многе посетиоце да дођу у Вишеград“, додала је она.

Фуртула се слаже, али је тврдио да је проблем много дубљи.

Процењује се да се сваке године са деонице Дрине код Вишеграда уклони око 10.000 кубних метара отпада и одвезе на градску општинску депонију на спаљивање. Дим и процедне воде са те, „увек запаљене“ депоније представљају очигледну опасност по здравље, рекао је Фуртула.

Еко центар Вишеград ц́е у марту почети да узима узорке воде из Дрине и тестира их на загађиваче на више локација, укључујуц́и и околину градске општинске депоније.

„Кроз ваздух, земљу и воду, сви отпуштени токсини (с депоније) се врац́ају у реку Дрину и очекујем да ц́е нивои њеног загађења бити заиста, заиста високи“, рекао је Фуртула.

Деценијама после разорних ратова 1990-их који су пратили распад Југославије, Балкан заостаје за остатком Европе и економски и у погледу заштите животне средине – констатује АП.

Поред загађења река, многе земље западног Балкана имају и друге проблеме са животном средином. Један од најхитнијих је изузетно висок ниво загађења ваздуха који утиче на велики број градова у региону.

Земље Западног Балкана су постигле мали напредак у изградњи ефикасних, еколошки прихватљивих система за одлагање смец́а упркос томе што траже чланство у Европској унији и усвајају неке од закона и прописа 27-чланог блока, наводи америчћка агенција.

Еколошки проблем с којим се Вишеград суочава је „дугорочан и његово решавање нец́е бити ни лако, ни јефтино“, рекао је Тодоровиц́. „Али морамо радити на томе да то решимо“.

Фуртула се сложио да нема брзих и једноставних решења, али је рекао да се неке мере лако могу предузети да се проблем бар ублажи.

„Све општине узводно од Вишеграда треба да поставе баријере за смец́е као што је ова овде и да оснују сопствене тимове за сакупљање отпада како би се убрзало уклањање смец́а, учинило га ефикаснијим и спречило да смец́е тоне на дно реке“, рекао је он за АП.

(Курир/Бета) ФОТО: АП АРМИН ДУРГУТ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Семберија

11.01.2024 20:01

Слика и прилика свих нас. Срамота да нас буде. А као сви смо господа, а живимо на сметљишту. У памет се људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2024 23:59

Никаква господа него јад и чемер. Овако се пропада кад политичари за рад свог популаризма троси милионе на бесмислице док ни један трен не посвети стварним проблемима. Школство, здравство, економија, инфраструктура, околиш итд

Name

Вишеград

11.01.2024 20:05

У предизборној кампањи 2016год. ђуревић је, колико се сјећам обећао да ће ријешити проблем депонија смећа.Ништа није урађено,ограђено само да?се не види са пута,а Дрином иде као што је ишло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Вишеград

12.01.2024 06:25

Један Ђуревић, а нас на стотине хиљада, може ли он сам да учини нешто, ако ми то сами не покушавамо и не желимо.

Name

Даса

11.01.2024 21:29

Треба увести систем повратне боце како у БиХ, тако и у Србији и Црној Гори. Ријесен проблем за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дан РС

11.01.2024 21:46

..прошао враћамо се на катастрофу!.Дзаба нам славе и прославе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

11.01.2024 22:01

Да ту има каквог профита Додо би био први ал овако ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јер волимо Српску

11.01.2024 23:48

Нек ми клицемо Ракту Младицу, заклињемо, недамо српску а гдје се треба показати - сипак! Сељаклук Нот Деад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јер волимо Српску

12.01.2024 00:07

Па смо је загадили отпадом, корупцијом, неправдом, лазима , неморалом……

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган МД

12.01.2024 06:24

Како нема на УНИ нА сани тог смећа, све је до људи ? Слика говори више од 100 ријечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

12.01.2024 14:19

Има и на Уни и на Сани само не у тој велицини. Сваки дан говорим људима да не бацају смеце у Уни. То јест људи који зиве поред Уне бацају своје смеце тамо гдје не треба. Као казу оде то даље. Нервирам се много због таквих људи.

Name

+

12.01.2024 07:38

Каква срамота. Па што се смеће не баца на право мјесто. Зар Дрини тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тодоровић

12.01.2024 07:55

Има једна екипа ентузијаста из Власенице, еко-активисти, спремни да волонтерски притекну у помоћ да се то очисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за вишеград

12.01.2024 10:29

Неможе сам ђуревић то је тачно сам ништа да урадибосим дс запошљава своје гласаче.А што се тиче дрпоније није требао обећсвсти у ксмпањи да ће ријешити.Вишеград никад није горе изгледао као од 2016год кад он дође на власт,најгохи нсчелник од свих до сада.Не брани га ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград за Ре

12.01.2024 18:07

Не браним ја њега, него констатујем да смо ми стока, ако се сами не побринемо, нема га на свијету ко то може учинити.

Name

Прњавор

12.01.2024 15:04

Ко убире кајмак из тих брана,нека и смеће чисти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Прњавор,

13.01.2024 11:12

Да скупља ђубре из 3 државе, зашто, кад се тај новац може усмерити рецимо на спортске клубове у Вишеграду.