Када ће се Уставни суд РС бавити криминализацијом јавне ријечи?

Правници које је ангажовала медијска заједница, половином септембра прошле године, предали су Уставном суду Републике Српске иницијативу за оцјену уставности измјена Кривичног законика Републике Српске, којим је криминализована јавна ријеч. Међутим, све је извјесније да се Уставни суд у догледно вријеме неће бавити овим измјенама закона.

Република Српска 10.01.2024 | 19:59
Када ће се Уставни суд РС бавити криминализацијом јавне ријечи?

Све мање је извјесно да ће Уставни суд Републике Српске ускоро да се изјасни о спорним измјенама Кривичног законика. Правници не очекују да ће се Суд овим питањем бавити прије 2025. године.

"Уставни суд Републике Српске по правилу рјешава предмете оном динамиком тј редослиједом којим долазе којом иницијативе пристижу у Уставни суд. Пратећи темпо којим се рјешавају иницијативе и које иницијативе су тренутно на реду моја нека слободна претпоставка јесте да не би ни у току ове године овај предмет могао доћи на ред", каже адвокат Александар Јокић. 

Из Уставног суда нам је потврђено да ни они не очекују да се ово питање ускоро нађе пред судијама, међутим сматрају да ће се то десити прије 2025. године.

"Имајући у виду чињеницу да Уставни суд Републике Српске предмете о којима одлучује рјешава хронолошким редом њиховог приспјећа, те да поступак пред овим Судом оквирно траје око годину дана, за претпоставити је да ће конкретан предмет бити ријешен до краја септембра текуће године", саопштено је из Уставног суда Републике Српске. 

Адвокат Јокић је у септембру 2023. заједно са колегиницом Јованом Кисин Загајац поднио иницијативу за оцјену уставност чланова закона који се односе на криминализацију јавне ријечи и изношење личних и породичних прилика. У међувремену је у тужилаштва стигло на десетине кривичних пријава по новом закону.

"Оно што је занимљиво, а да никако нисмо успјели да искомуницирамо с грађанима је већина тих кривичних пријава ишла од грађана према грађанима, дакле људи су међусобно тужили један другога.

Да ли ће то тужилаштво прихватити као кривично дјело не знамо, али мислим да смо требали боље наглашавати да ће се ово дешавати не само медијима него свим грађанима у Републици Српској односно могуће чак и у Босни и Херцеговини. Ми имамо на снази законско рјешење које нас је вратило пар деценија уназад и то није добро никако", сматра новинар Елвир Падаловић. 

Док медијска заједница чека Уставни суд, новинари упозоравају да се у пракси већ осјети оно што је, како наводе, био основни циљ доношења овог закона.

"Летимичним прегледом вијести на телевизијама или у штампи и на интернет порталима видимо да су колеге почеле све више да се баве неким лаганијим темама. Репортажама, вијестима из свијета савјетима из кухиње и тако даље..

Саговорници избјегавају дати оштре оцјене или чак саговорници који су до сада нормално давали изјаве сада се не јављају на телефон страхујући да би могли доћи под удар тог закона. И то је управо био и циљ и мотив предлагача овако рестриктивног закона који је донесен у Републици Српској", каже Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бања Лука. 

Правници су иницијативу за оцјену уставности поднијели након што је у Републици Српској усвојен спорни закон упркос противљењу медијске заједнице, правника и међународних организација.

(БН) Фото: Интервиеw.ба

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Истина

10.01.2024 21:23

Никад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савоо

11.01.2024 08:10

Мозда када избори продју.

Name

Ми

11.01.2024 08:58

Врло лако, повући нај суровију одлуку донешену на скупштини којом је председавао Н.Стевандић. Укинуто је право на ГОВОР И ДЕМОКРАТИЈУ,да се заштити ВРХ РС и њихов криминал и корупцију и покрадени миљони. Опозиција ја је била против.

Name

Света Мајко

11.01.2024 05:39

А Накарадног сустема, !! ух, Слушам ониг Калинића, како рече да се Бурле бори као Лав,за реп,Српску!???? Соме ,један љигави како ?? До јуче си се Свађао у Народној Скупштини са Додиком И твоје мантре да ћеш га избацити из СЕДЛА,А сад си добио неки дебели Подков као Тегелтија, па сада си промијенио Реторику,Фууууууј, Гњидо,Шугава, сви сте Народне крвопије и сисавци Народне криви, гњидо,гњидо, Највеће зло за Наррод,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Света Мајко

11.01.2024 10:39

Амин!

Name

Исти на

11.01.2024 08:43

Сфера хаоса и ботови.

ОДГОВОРИТЕ