Више од 1.000 градова и села без струје у УКР

- Више од 1.000 градова и села у девет области у Украјини остало је без струје због зимских временских непогода, саопштио је данас украјински оператер за електирчну мрежу Укренерго.

Свијет 09.01.2024 | 13:44
Више од 1.000 градова и села без струје у УКР

Укренерго је позвао грађане да штеде струју пошто је енергетски систем ослабљен услед руских напада, преноси Ројтерс. 

Како је навео, потрошња електричне енергије достигла је ове недеље највиши ниво јер је темпаратура пала на око минус 15 степени Целзијуса у многим деловима Украјине. 

"Ниво потрошње наставља да расте због значајног пада температуре широм земље", навео је Укренерго на Телеграму.

Како је истакао, потрошња електричне енергије јутрос била за 5,8 одсто вец́а него дан раније, а због временских непогода, без струје остало 1.025 насеља. 

Нервеме је изазвало значајну штету на дистрибутивним мрежама, навео је Укренерго.

Гувернер Николајевске области Виталиј Ким, где је струја искључена у 215 градова и села, рекао је да се на електричним кабловима формирао слој леда дебљине преко пет центиметара. 

 Укренерго је саопштио да електроенергетски систем већ ради максималним капацитетом и позивао је становнике да што више штеде електричну енергију и избегавају истовремено коришц́ење неколико електричних уређаја.

"Тренутно је довољно струје за снабдевање свих комерцијалних и куц́них потрошача, али велики пораст потрошње ствара додатно оптерец́ење електранама, које вец́ раде максимално, а треба да врло брзо и знатно повец́ају производњу и то може довести до технолошких поремећаја", навео је Укренерго. 

Украјина је морала да увезе струју из Румуније и Словачке како би одговорила на захтеве потражње, додаје се у саопштењу. 

Укренерго је навео да се украјинске термоелектране и даље опорављају од великих руских напада прошле зиме и да соларне електране не могу да раде пуним капацитетом због велике облачности и лошег времена.

Русија је прошле зиме гађала украјински електроенергетски систем хиљадама пројектила и беспилотних летелица, што је довело до тога да милиони људи остану без струје. 

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Предатор

09.01.2024 17:49

Зато је зеленко у свили и кадифи

ОДГОВОРИТЕ