Социјална карта ни на видику, сви рокови пробијени

Социјална карта је још једно неиспуњено обећање власти у Републици Српској. Рокови које је предсједник Владе Радован Вишковић сам поставио, давно су пробијени. Међутим, Вишковић је сада изненадио изјавом да социјално угрожени неће моћи по истом основу добијати социјалну помоћ.

Република Српска 08.01.2024 | 09:03
Социјална карта ни на видику, сви рокови пробијени

Прође још једна година, а Република Српска и даље без социјалне карте. Ако се сјетимо ријечи  првог човјека Владе Радована Вишковића, требала је бити готова још у јуну 2023. године.  

Рокови које је сам поставио, одавно су пробијени, а у раду се није много одмакло. Постоје, каже Вишковић спискови социјалних кроисника, али треба завирти у свако домаћинство.

 "Није исто да ли домаћинство има три члана са мјесечним примањима од 500 КМ или је то један члан са примањима од 500 КМ. Сада социјалну карту имамо по имену, презимену, списку и не може се више десити да неко прими, бар од институција Републике Српске, два пута по истом основу одређену врсту помоћи и то је било оно основно због чега сам покренуо то питање", изјавио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Израда социјалне карте требала би дати јасну слику о броју људи у потреби како би им се омогућили социјални бенефити, али судећи по овој изјави предсједника Владе, то није кључни мотив.

Економиста Мирјана Орашанин каже да је ова изјава катастрофална од стране премијера Вишковића. "Док у Народној скупштини сједе људи који примају и посланички мандат, а истовремено су директори јавних институција и предузећа, дакле њима је омогућено да по више основа из буџета имају добре плате, а социјалним случајевима није омогућено да добију од двије институције по истом основу помоћ", наводи Орашанин.

У друштву попут овог у Републици Српској у коме не постоји средња класа, социјална карта је насушна потреба сматра социолог Владимир Васић.

"На терену широм Републике Српске тужна слика. Сваке године удвостручава се број људи на лонцу јавне кухиње. Помоћ је потребна и јавној кухињи за бебе у Братунцу, гдје такође расте број корисника, али све ово не забрињава надлежне. Истовремено, непознато је када ћемо добити социјалну карту, која ће донијети само преглед броја социјалних корисника. Ако се оволико ради на томе, колико ће онда бити потребно да се донесу системске мјере за помоћ најугрежинијим? Ова популација је фокус група поилтичарима само пред изборе, па је  за очекивати да ће само тада обратити пажњу на ову групу зарад гласова", закључује социолог Васић.

(БН) Фото: БЛ портал

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Оља

08.01.2024 09:14

Како год, јадно је бити на било ком списку за социјалну помоћ. Требало би да имамо државу у којој ће њени градјани моћи нормално да живе од својих плата и пензија. Нити је 500 км довољно за двоје нити за једно. Да ли неко уопште размишља о цијени коју људи плаћају, рецимо за лијечење?! Одеш доктору па право у апотеку да купиш прописане лијекове. Дакле, само је његова услуга "бесплатна". А осигураник си! А гдје је остало: гријање, храна, струја ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.01.2024 10:36

Каквих 500 медијална пензија у РС је 300-400 КМ патња и бол

Name

д

08.01.2024 11:03

Јебеш социјалну карту сада је приоритет да сви чланови снсд имају дупле послове и плате.

Name

П

08.01.2024 09:31

Докле год не радите ко немањићи, не подржавам ни вас ни цркву, кад будете радили ко немањићи, хочу

ОДГОВОРИТЕ
Name

шт је

08.01.2024 10:00

шта се буните ви сте бар научили биједно преживљати а нека живи лијепо онај ко је на то навикао ако захвали који оброк има јавна кухиња а социјална карта бит ће пред изборе на јесен

Name

Конспирација

08.01.2024 09:55

Сваке године удвостручава се број људи на лонцу јавне кухиње. Паметноме је ово добра спознаја да се запита : ''КУДА ИДЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА" ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

08.01.2024 09:58

Код србовања нема социјалних давања .Србовање захтјева много ста првенствено новац и глуматања.Они који имају у изобиљу хране се са тим истим србовањем.То није зивот.Све су празне прице а дјела су на силу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

08.01.2024 10:05

Вишковић ради само оно што му вођа нареди, а његова влада није способна направити списак оних које је вођа бесправно запослио у јавна предузећа и установе, а не да направи социјалну карту. Ко год чује да Вишковић и влада праве социјалну карту грохотом се смије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.01.2024 10:36

Јел нормалан човек може замислити да неко живи у рс са 500км може премијер који има колико хоће покупише све од свог народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шоиц

08.01.2024 13:54

Вишковицу а колико ти примања има Стевандиц Џаит Врховац Тегелтија Шпириц Новиц Таминдзија ивецина ваше станке завршно са Бањцем срам те било твоје изјаве

Name

Зворник

08.01.2024 10:40

Само народу просипају српство а себи што више пара живите будале од референдума а буџет им мали стална задужења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лахко је то

08.01.2024 13:13

Нека крену од спискова центара за социјални рад, јавних кухиња, од бескућника..., и пола посла је обављено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

385км

12.01.2024 17:45

Када ће почети подјела пензија

ОДГОВОРИТЕ