Шта или ко тупи критичку оштрицу младих у БиХ?

Млади људи све више одлазе из БиХ тражећи бољи живот, поштовање и достојанство. Већина оних који остају све је пасивнија. Шта то тупи критичку оштрицу младих: породица, образовни систем или политичке партије? Шта је потребно да би се покренули, промијенили систем и од БиХ створили земљу у коју би се вратили они који нису отишли ријешени да је напусте заувијек.  

Република Српска 06.01.2024 | 20:35
Шта или ко тупи критичку оштрицу младих у БиХ?

Млади људи свуда око нас уче, напредују, освајају и мијењају свијет. Или скоро свуда… БиХ се не може похвалити активношћу већине оних који у многим земљама свијет бацају под ноге и обликују га онако како желе, не дозвољавајући му да он обликује њих. Зашто?

“Ми смо те генерације које су одрастале под тзв. балканским начином васпитања. Сви родитељи имају потребу да одгајају паметну дјецу али је јако тешко одгајати паметну дјецу. То аутоматски значи да ће они да доводе у питање и преиспитују и родитељски ауторитет”, каже Дајана Даглас, ликовни умјетник из Бијељине која живи у Вашингтону.

“Други разлог пасивности јесте непровјерење у институције. Кад помисле са ураде нешто, млади мисле да неће имати користи од тога јер институције неће реаговати и одлучују да је боље да остану пасивни”, додаје Николина Лозо, политиколог из Вишеграда.

Оне који желе да се извуку из зоне комфора, пропитују и мијењају систем у БиХ дочека рампа. Да ли се циљано гуши свака критика и тупи критичка оштрица код младих и јесу ли су они пријетња систему?

“Ја имам осјећај да људи који мисле својом главом и који се боре за оно што у себи сматрају истином пријетња било којем систему, не само код нас”, мишљења је др Срђан Лазендић, професор математике у Белгији.

Лозо као најбољи примјер наводи полагање испита на факултету.

“Ријетко ће се ко побунити за оцјену којом није задовољан јер сматрају да ће се замјерити професору тј. ауторитету”, сматра Лозо.

Мали број младих људи користи користи разне стипендије и плаћене праксе тамо гдје није битно како се зовеш, ко су ти родитељи или којој политичкој партији припадаш. Страх, незнање или нешто треће?

“Промјене средине  су јако важне иначе се понашамо као жаба у топлој води: навикнемо се како се она постепено загријава и нисмо способни да се помјеримо. Просто, окружење је такво да нас умртви”, објашњава Дајана Даглас.

“Постоји и одређени страх јер ако одем и не успијем, како ћу се вратити и шта ће ми околина рећи. Зато једноставно не желе да излазе из зоне комфора”, додаје Лозо.

Многи млади нису се помирили са таквим системом вриједности па су, тешка срца, своје парче неба потражили у некој другој, уређенијом земљи. Оно што су нашли иза нових врата која су отворили је, кажу, много другачије од онога што су оставили у БиХ.

“Људи цијене шта имаш да кажеш и да урадиш. Све се цијени само на основу тог рада. То је велика разлика јер код нас такви људи неопажено падну у запећак”, истиче др Лазендић.

Шта је потребно учинити да се наши млади људи ипак врате? Не траже, кажу пуно, само нормалан живот.

“Порука младима је да се школују, да уче, јер знање не може да пропадне колико год се неко трудио и ма колико мислили да се труд и раде исплате, то није тачно. Да у себи задрже критичко мишљење и да буду свјесни да могу јако пуно тога да понуде”, поручују Лозо и Лазендић.

Да ли нам је будућност суморна и јесмо ли је трајно послали тамо негдје гдје сунце туђег неба не грије као ово наше, али гдје се осјећа као важна и цијењена? То процијените сами.

(БН) Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Цуре нас тупе

06.01.2024 20:55

Ко има иоле критичко мишљење, поготово ако није "татин", третирају га ко ГУБАВЦА... Онда већина одустане или хода сувог да опростите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.01.2024 22:42

Овдје ти је ако мислис, казес истину или подрзис оно сто је исправно, знај да це те прогласити издајником.

Name

Младен

06.01.2024 21:00

Ниста само гас ми смо у банкроту увелико кад за 15 година нико није осјетио помак све је јасно.Овде се висе нема ста тразити сто раније отици то боље све остало је цист промасај поготово за постене људе који су навикли да зиве од свог рада.И ово мало цркавице сто дају ја сам на будзету плата 1000 ту је све.Е сад како ја да одем било куда са том платом.Свело се само на посао куца.Могу мислити како је осталим људима који су на минималној плати док се плате резије гориво 10 дана плата нема сансе да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Младен

07.01.2024 05:18

Да си висе уцио имао би 1800 КМ на будзету са ВСС!

Name

ре ре

07.01.2024 13:31

Да си више учио ,(нпр. машински ,ел.тех. факултет) ,имао би 1600 КМ,са 30-так година радног стажа.Док смо ми учили из књига,они су учили на улици,ти са пар хиљада.

Name

Ко

06.01.2024 21:20

они сами јер је систем образовања срозан да они могу бити само глупи послушници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

06.01.2024 22:52

Проблем је ŝто нам држава није правно уређена и никако да профукциониŝе,све би било другачије.овдје је битно да си члан неке странке која јена власти,купиŝ фак.диплому добијеŝ функцију и кради и нећеŝ бити осуђен ако те ухвате.данас неки високи полит.јавно и отворено краду и нико им ниŝта не може,и нормално је да млади бјеже у уређене државе гдје стварају своје породице,на овим просторима Балкана ће живјети неки други народи,већ виђено за 20-30година.

Name

дисидент

06.01.2024 22:08

Наш образовни систем не оштри критичко мишљење код младих, него га тупи и то системски. Има просвјетних радника који раде на развијању критичког мишљења али их је мали број. Појединац не мијења свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

06.01.2024 22:47

Шта је рјешење? Моје дугогодишње искуство је препорука , људи идите из овог пакла док још имате времена .БиХ је Бијафра у Европи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Тупи

07.01.2024 09:53

Па то је бар јасно, тупи сељаклук, грмаљистика,крканлук, рољанлук... , ту ,гдје је "газда" кладиница и коцкарница "угледна личност", нема ту среће и напретка !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ки

07.01.2024 11:00

Цуј критицко мисљење. То се уци од малих ногу, овај менталитет је прије свега такав да критицко мисљење из коријена унистава!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупсон x2

08.01.2024 07:50

Па погледајте Додикистан! У Папакланду влада систем сто јацег и сто послуснијег!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

08.01.2024 08:14

Република Српска да је самосталана до сада би била као Москва

Name

КОСТА БЛ

08.01.2024 13:35

Глупсоне код тебе владају брадоње у кратким хлацицама сто дизу у зрак соствене полицијске станице,пуцају по Америцкој амбасади.....