Бадње вече на КиМ: Наложен бадњак у С. Митровици

Велики број грађана Северне Митровице окупио се испред Храма светог Димитрија, где ће вечерњу службу служи епископ рашко-призренски Теодосије.

Србија 06.01.2024 | 18:37
Бадње вече на КиМ: Наложен бадњак у С. Митровици

Након што је освештао бадњак, владика Теодосије се обратио верницима који су испунили цркву и пожелео срећно Бадње вече.

„Драга браћо и сестре, драга децо, срећно вам Бадње вече. Већ на навечерје радосног празника рођења Христовог, сабрани сви у храму у овом граду, освештали смо бадњак који уносимо у храмове божије али и домове наше. Бадњак који најављује рођење богомладенца Христа у Витлејемској пећини. Рођење сина божијега, оваплођеног од деве пречисте Марије“, казао је Теодосије.

Истакао је да ће Христ, кога су најављивали пророци и ишчеквали старозаветни праведници, доћи онај који ће да сатре главу змије.

„Господ долази смирено, нечујно и долази да би послужио човеку и роду људском, да нас ослободи од клетве прародитеља наших који су грешни у рају. Да нас Господ ослободи терета греховног и да победи смрт и да нам дарује живот вечити. Господ који је љубав, он из љубави долази на овај свет да би спасао човека. Ми који славимо Божић и рођење Христово треба да се потрудимо да наша срца и душе буду као Витлајемска пећина, достојни да приме сина божијега“, поручио је он и додао да Господ обитава у нама, и ми се сједињавамо са њим.

Божићни пост је, како каже владика Теодосије, важан за све нас да постимо и да се припремимо за овај чудесни догађај – сусрет са богомладенцом Христом.

Само они који очисте покајањем, молитвом и постом дом своје душе, они ће бити достојни да приме Христа у свој дом. Хвала Богу да смо постили, исповедили се и причешћивали, како би спремно дочекали Божић, радносни празник коме се сви радују, а нарочито деца. Потребно је да имамо мир божији у нама, а мир у нама може дати само господ. Ако њега имамо, онда имамо мир божији у себи. Ако имамо мир у себи, онда ћемо да градимо и мир око себе“ , поручио је Теодосије додајући да нам овај празник то и пружа.

Мир и спасење, не само у овом пролазном животу, каже владика, него и у царству небеском.

„Овај земаљски живот јесте сенка и сан, као што сенка коју видимо мало после и нестане, као што и сан буђењем нестаје, тако и овај живот пролази. Господ нам обећава непролазни живот у царству небескоме. Господ нам је припремио оно што нико на земљи није видео, окусио, оком није видео и ухом није чуо, онима који су га љубили и служили“, истиче владика Теодосије.

Он је рекао да се добра дела могу чинити само ако се има Христ у себи.

„То је порука данашњег дана и празника, да задобијемо Христа у себи, како би Христом могли да љубимо све људе, не само ближње, сроднике, пријатеље, него све људе овога света, јер је господ волео човека и себе жртвовао ради спасења човека. Он нас упућује на љубав, а не ми да судимо људима, већ ће Господ судити. Нама је заповедио да имамо љубави међу собом, јер ће тако познати да смо његови ученици. Нек је срећно Бадње вече и родјење Христово, нек донесе мир, срећу и радост у наша срца. Христос се роди“, казао је владика Теодосије.

"Господ долази смирено и нечујно, да би послужио роду људском и ослободио клетве родитеља који су грешни у рају. Да победи смрт и да нам да живот вечни. Он долази на овај свет да би спасао човека, а ми који славимо рођење Христово, треба да се потрудимо да наша срца буду као витлејемска пећина, како би га примили. Овај пост је био важан да бисмо се припремили за овај догађај", рекао је владика.

Додао је да само они који су постили и исповедали, причесћивали, спремно дочекују Божић, радосни празник коме се деца највише радују.

"Мир у нама мозе дати само Господ, јер ако њега имамо можемо да градимо и мир око себе. То је оно сто рођење Христово и пружа. Не само за овај пролазни живот, већ и за онај вечни у царству Христовом", казао је он.

Додао је да нам Господ обећава непролазни живот у царству небеском, и припрема нам оно што нико на земљи није видео, окусио и чуо.

"Порука данашњег дана је имати Христа у себи, како бисмо могли са љубимо све људе, не само ближње већ све људе овога света" казао је он, додајући да није на нама да судимо, већ је то на Богу.

Владика је беседу завршио речима "Христос се роди", пожелевши мир свима.

Након одржане беседе, Владика, свештенство и верници упутили су се у двориште Храма како би освештан бадњак уз молитве принели ватри.

Након паљења бадњака, градјани Северне Митровице уживали су и у традиционалном ватромету.

Налагању Бадњака присуствовали су помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запарожац, члан Српске листе и бивси градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић, члан Председништва Српске листе Немања Бишевац.

(Косовоонлине) Фото:

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Маја

06.01.2024 20:00

Нека им Бог да снаге да издрзе до побједе правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даница

06.01.2024 21:14

Молимо се за напацене Србе на Косову .

ОДГОВОРИТЕ