Годишњица нереда: Стотине пресуда, лов и даље траје

Чланови радикалних десничарских група, бивши припадници полиције, олимпијски шампион у пливању, као и активни припадник америчких маринаца, су међу стотинама осуђених после свеобухватне истраге о нередима 6. јануара 2021. на вашингтонском Капитолу који су уживо преношени на телевизији и шокирали Америку.

Свијет 06.01.2024 | 15:59
Годишњица нереда: Стотине пресуда, лов и даље траје

Судница у федералном суду у Вашингтону је "преплављена" суђењима, саслушањима на којима се признају кривице и изрицањима казни за оно што се претворило у највећу кривичну истрагу у америчкој историји. 

А далеко од тога да је "лов" за осумњиченима готов, пренео је Глас Америке.

"Не можемо да гласове на изборима и расправе заменимо насиљем и застрашивањем", рекао је новинарима Метју Грејвс, тужилац Дистрикта Колумбија.

Власти и даље раде на идентификацији више од 80 особа које се траже због дела насиља на Капитолу и на откривању ко је поставио бомбе испред канцеларија Републиканског и Демократског националног комитета дан пре напада на Капитол. 

И настављају да редовно хапсе, чак и када су неки оптужени 6. јануара пуштени из затвора по одслужењу казне.

Случајеви се одвијају у истој судници где би Доналду Трампу требало да се суди у марту по оптужници да је учествовао у завери да поништи свој изборни пораз 2020. уочи напада на Капитол.

Више од 1.230 људи оптужено је за федерална кривична дела, од прекршаја као што је улазак на федерални посед до напада на полицајце и завереничке побуне. 

Отприлике 730 људи изјаснило се кривим по оптужбама, док је још око 170 осуђено за најмање једну оптужбу одлуком судије или пороте на суђењу, према подацима АП.

Само двојица су ослобођена свих оптужби, а то су била суђења о којима је одлучивао судија, а не порота.

Око 750 људи је осуђено, а скоро две трећине су добиле одређено време иза решетака. 

Затворске казне су се кретале од неколико дана до 22 године затвора. 

Најдужа казна изречена је Енрикеу Тарију, бившем вођи "Поносних момака" који је осуђен за завереничку побуну, како су тужиоци описали, са циљем да се заустави пренос власти са Трампа, републиканца, на Џозефа Бајдена, демократу.

Многи изгредници су већ изашли из затвора пошто су одслужили казну, укључујући и неке оптужене да су учествовали у насиљу. 

Скот Ферламб из Њу Џерсија који је ударио полицајца током нереда и био први оптужени 6. јануара који је осуђен за напад на органе реда - пуштен је из затвора у јуну.

Адвокати и тужиоци помно прате случај који ће ускоро саслушати Врховни суд САД, а могао би да утиче на стотине оптужених 6. јануара. 

Судије су се прошлог месеца сложиле да саслушају служај једног изгредника који је оспорио то што тужиоци користе оптужбу за опструкцију званичног поступка, која се односи на ометање Конгреса да потврди Бајденову победу на председничким изборима 2020.

Више од 300 учесника немира 6. јануара оптужено је за кривично дело ометања, а такође и Трамп у савезном случају који је покренуо специјални тужилац Џек Смит. 

Адвокати који заступају побуњенике тврде да је оптужба неприкладно подигнута против оптужених 6. јануара.

Судије ће саслушати аргументе у марту или априлу, а одлука се очекује почетком лета. 

Али њихова ревизија оптужбе за ометање већ има известан утицај на тужилаштва од 6. јануара. 

Најмање двојица оптужених су убедила судије да одложе изрицање казни док Врховни суд не донесе одлуку о овом питању.

(Тањуг) Фото: ЦНН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јован

06.01.2024 17:11

А Сто су радикални десницари??😂 То су борци за слободу. Тако амери говоре! Лицемјери америцки!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта значи овде "лов"?

06.01.2024 17:51

Као да су у Русији, да их Путин лови, талибани, Ис и слично. УСА је правна држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.01.2024 19:13

"Америка,правна држава???" А,Сјеверна Кореја???

Name

ШПИЈУНИ СУ МЕДЈУ НАМА

06.01.2024 18:07

Пета колона

ОДГОВОРИТЕ