Шта симболизује пијукање - Обичај на Бадње вече

Божић важи за најсвечанији хришћански празник, када је цијела породица на окупу.

Република Српска 06.01.2024 | 10:26
Шта симболизује пијукање - Обичај на Бадње вече

За божићне празнике везан је низ лијепих обичаја, а обичај који највише радује дјецу је онај који се практикује данас пијукање у којем су управо малишани у центру пажње.

Док се на Бање вече, уочи Божића уноси слама којом се покривају подови, неко од старијих квоца, а за њим иду дјеца и пијучу. Домаћин притом „храни своје пилиће“, тако што им баца слаткише, воће, ситне поклоне, па и понеку парицу у сламу, а дјеца затим док се оглашавају као пилићи то скупљају.

Симболика овог обичаја је сасвим јасна: као што квочка прикупља своје пилиће под крила, гдје их грије и чува, тако исто родитељи брину о својој дјеци, а Христ о свим људима.

Овај обичај симболизује и благостање, љубав и добре односе у породици, као и множење добра, љубави и слоге у породичном дому, преноси Глас Српске

 Још један занимљив обичај јесте паљење свијеће на трпези која симболизује свјетлост коју је Исус Христ донио у свијет, али и свјетлост која ће обасјати дом.

Сутра ујутру наступа Божић са подједнако лијепим обичајима и ритуалима, а вјерујући народ се поздравља ријечима – “Мир божији, Христос се роди!”, а одговара се “Ваистину се роди!”.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

yyy

06.01.2024 10:50

пијукање синболизује јединство у породици окупљање породице као сто квоцка цува своје пилице тако домацин храни своју децу и оцувава породицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

06.01.2024 15:04

Јел познато да је Исус и његови ученици тако радили?

Name

Корослав

06.01.2024 19:56

Могуће . По легенди о постанку људи кажу да су се нај први људи легли из јаја као кокоши и пилићи и зато су пијаукали😃.