Јован Јошило остаје иза решетака до краја фебруара

Јован Јошило (40) из Бањалуке, осумњичени за организовани криминал у предмету "Сториџ" и "Транспортер", остаће још два мјесеца иза решетака.

Република Српска 05.01.2024 | 13:54
Јован Јошило остаје иза решетака до краја фебруара

Њему је суд БиХ на приједлог Тужилаштва БиХ продужио притвор који по том рјешењу може трајати до 28. фебруара.

Та мјера му је изречена због бојазни од опасности од бјекства.

Јошила Тужилаштво БиХ терети за организовани криминал повезан са неовлаштеним међународним прометом великих количина опојних дрога. Јошило је побјегао  6. априла 2022. године на дан када је МУП Српске кренуо у претрес његовог стана и других објеката које је користио.

Уз помоћ јатака умакао је тако што се сакрио у гепек аутомобила. Исти дан је заустављен у Немили у Зеничко-добојском кантону, али тада није задржан јер је полицијским службеницима дао на увид лажни идентификациони документ Републике Словеније, са лажним идентитетом, па је пуштен на слободу.

Јошило је у новембру изручен из Хрватске у којој је издржавао казну за фалсификовање докумената, након што је 5. јула 2022. године ухапшен на подручју Опатије са лажном личном картом Републике Словеније.


У оквиру предмета “Сториџ” Министарство унутрашњих послова Републике Српке је раније поднио извјештај против 22 особе, а као главна имена групе означени су Душан Ловреновић, његов отац Миливоје Ловреновић, те Предраг Петковић, преноси Глас Српске.

Касније је истрага проширена и на Јошила, те још неколико лица међу којима је и Далибор Раилић Дуги, који је оптужен за наручивање убиства начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор Раденка Башића

Из Тужилаштва БиХ тада је саопштено да се ради о осумњиченима за више тешких кривичних дјела “укључујући и учествовање у нарученом убиству једне особе, које је реализовано на подручју Бањалуке, а извршено је на начин организованих егзекуција између припадника криминалних група”.

Како се сазнаје ради се о убиству Славише Ћулума који је изрешетан 15. маја 2020. године у Драгочају код Бањалуке. 

За тај злочин суди се Синиши Шакићу званом Кинез, који је у првостепеном поступку пред Окружним судом у Бањалуци ослобођен кривице у недостатку доказа.

У оквиру истраге овог убиства МУП Српске је, на основу података из криптованих телефона, почетком 2022. године Републичком јавном тужилаштву РС поднио извјештај против девет особа укључених у планирање, припремање и извршење Ћулумовог убиства.

Међу пријављенима се нашао и Јошило који је одмах након Ћулумовог убиства привођен у полицију, будући да су њих двојица годинама били “у рату”. Након привођења Јошило је убрзо пуштен након што је утврђено да има алиби за вријеме када је злочин извршен.

Против Јошила МУП Српске недавно је поднио извјештај Тужилаштву БиХ за прање новца.

Осим њега за то дјело пријављен је Диего Кребел из Пуле.

Обојицу терете да новац прибављен извршењем кривичних дјела убацили у легалне токове тако што су склопили уговор о купопродају некретнине вриједне 230.000 КМ.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Правник

05.01.2024 14:21

Кад цемо цитати СКАЈ ко све земље около?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.01.2024 15:04

Ми у РС никад.Наши кримоси су инкорприрани у све безбједносне службе и на истоку и на западу а и на Медитерану

Name

Xxx

05.01.2024 15:14

Не треба он излазити из притвора док све не одслузи доста је висе тих криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Многооооо

05.01.2024 16:21

Јадан Јошило?? Година преступна а фебруар доста дужи од предходних Фебруара ,Него Ви њега пустите па нека он служи неки други Фебруар, кад буде мало краћи а надамо се да ће имати и Друштво из Данањих Власти, у Ћелијама Нормално!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хари

05.01.2024 16:21

Па гдје на свијету има, првоосумњицени на слободи а буранија у притвору. То мислим на све скy слуцајеве.

ОДГОВОРИТЕ