БиХ исплатива за СНСД када узимају фотеље и новце

Министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић недавно је изразио сумњу у економску одрживост земље. Он је ово изјавио након сједнице Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ на којој није постигнут договор о расподјели 245 милиона КМ прихода од путарине. На ову изјаву реаговали су из опозиције и економисти. Питају да ли је баш тако, с обзиром на никад веће приходе од пореза на додату вриједност?

Босна и Херцеговина 03.01.2024 | 21:33
БиХ исплатива за СНСД када узимају фотеље и новце

Босна и Херцеговина је економски неодржива земља. Само у БиХ имате ситуацију гдје ја треба да се осјећам срећан што сам потписао уговор о кредиту са ЕБРД-ом за изградњу 15 километара аутопута и 2 петље", поручио је Срђан Амиџић, министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ.

Амиџић каже да се ради о задужењима док стотине милиона марака стоје на рачунима Управе за индиректно опорезивање, Електропреноса БиХ и Регулаторне агенције за комуникације.

Из опозиције питају како је БиХ неодржива, а приходи од ПДВ-а годинама расту?

"Жале се на финансијски неодрживу Босну и Херцеговину, а знају да купе кумовску зграду за потребе БиХ у износу од 70 милииона марака. Знају да иду у процес дигитализације за више од 30 милиона марака гдје опет учествују њихове фирме, знају да купују аутомобиле, да запошљавају људе да троше рекордне буџете и да стварају себи привилегије од те финансијски неодрживе БиХ која је исплатива за Додика и његове кључне људе", каже посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић. 

Наглашава да је то лицемјерно, безобразно, дволично од стране њих, који на тај начин праве финансијски неодрживу и нестабилну Републику Српску.

Амиџић, који је кадар СНСД-а је накнадно поново објаснио да та изјава нија била политичка, него да је коментарисао економске показатеље у времену инфлације.

"На бази тога да ми имамо преко 800 милиона сложених на рачунима које једе инфлација, а задужујемо се и плаћамо камату, на бази тога да имамо овакав буџет ја сам само из економског угла рекао да је Босна и Херцеговина неодржива земља", поручио је Амиџић.

У опозицији сматрају да је министар само потврдио оно што сви знамо о односима владајућих странака на нивоу Босне и Херцеовине.

"Они се и не труде да се договоре него се труде да се не договоре и ова његова изјава уствари је у истом циљу дизања тензија међусобних обрачуна плашења народа. Иза свега стоје интереси богаћења једног малог броја људи који већ дуго владају политиком у оба ентитета и БиХ. Очекивана изјава која ништа не говори осим да се ништа није промијенило", каже посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић.

Економисти кажу да је неопходно објаснити ко је конкретно одговоран за блокаду средстава јер у Управном одбору Управе за индиректно опорезивање сједе и ентитетски министри финансија.

"Према неким информацијима то је у фази усаглашавања, то усаглашава Управни одбор, а то што он кога чине министри финансија оба ентитета се не може договорити то треба заиста питати ко је одговоран што се то није постигло", сматра економиста Зоран Павловић. 

У контексту дуга, БиХ са спољним дугом од 9 милијарди спада у мање задужене европске земље. Узрок непостизања договора и неодрживости о којој говори ресорни министар, сматрају економисти, стоји у политичким структурама странака чији је и он дио, због чега, како наводе, БиХ и ако јесте угрожена онда је то због растрошности политичара.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Српска

04.01.2024 00:01

Посла. Ни труна цасти и постења…истоцњацко право

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сценарио

04.01.2024 09:30

БиХ би била итекако одрзива земља да је воде цестити и постени људи, прави домацини у својој куци. Марионете власника фотеља и будзета БиХ, скупа са својим 'газдама', воде нас у дузницко ропство, у сиромаство, својим накарадним системом корупције, преварама, подвалама, свим крими радњама, јер су се дограбили функција ради лицних користи. Тузно је констатовати да овај народ гледа и зиви своје пропадање, као да је позорисна представа, без имало одговорности према себи, дјеци, насој будуцности... Дакле, све сто нам раде, дозволили смо јер вецина сути, трпи, постаје добровољно покорно робље, ... Треба се стидити насих предака, цасних, храбрих, родољубивих и оданих људи својој вјери и домовини.

Name

Куд си навро

04.01.2024 10:07

Толико су се накрали . Овај јос заудара на мајцино мљеко а брине се како би и он себе намирио. Правосудје и полиција на цијелом територију БИХ је одговорно за све ово сто се десава и мирисе прво на сукобе а послије нек нам је бог на помоци у БИХ.

Name

Мурија

04.01.2024 01:00

Дзукела би да се доцепају тих 800 милиона и да их растуре,па није ту СНСД главни да то покраду,идиоте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоле

04.01.2024 01:52

Врло брзо це се амери изјаснит...нетко це прокухат.Зато и лају на све стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.01.2024 07:24

Зато је СДС и догурао довде што такви ликови из сјене попут Босића паламуде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

04.01.2024 07:48

Јесте он је рекао да БиХ је неодржива држава када није по наређењу његовог шефа, а када дођу критике он налази оправдања у100 економских разлога али ставове износи политички о економији друштвеној му је битна лићна. Ко су министри и ушта се претварају, добро ми и функцјонишемо ко нас води ("штити").

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУЖНО, ТУЖНО

04.01.2024 08:36

Питам се јесам ли постао луд.Остарио сам и имам богато искуство, али све то ми не помаже да схватим српску политику.Стално неки балвани, изласци из скупштине, и поред неопростивих злочина шуровање са католицима...Жалостан сам због тога, али ко мари за нас мале људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.01.2024 09:33

Није БиХ држава само једног народа, да би се могло говорити како тобоже СНСД-у одговара БиХ само када је у питању расподјела функција, јер и срби имају право да руководе појединим институцијама на нивоу БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.01.2024 12:45

Ваљда функционер треба да ради за све градјане, а не за себе и странку. Дејтон од тих светих функционера нико не цита, осим сто преприцавају дејтонска шаторска сијела и испирају мозак

Name

небитно

04.01.2024 19:10

Имате, и те како имате право да владате у цитавој БиХ. Није ово само моја прција. Али прво морате да поприцате сами са собом. Да престанете да мрзите своју земљу и да заједно написемо историју а не свак своју. Морам признати да сам скептицан и да вам је мозак испрат. Други проблем је сто је корупција и лоповлук захватила цитаву земљу и све поре друства. Једноставно, не видим снагу која је способна и спремна да се стави на целу и крене у обрацун см лоповика на свим странама.

Name

Лија

04.01.2024 10:48

Ускладите новчана примања овим лезиљебовица са примањима обичних смртника, а свако њихово наводно ангажовање у неким одборима и комисијама, третирајте као волонтерско без накнаде, па ћете видјети колико њих ће бити заинтересовани за ове назови послове.

ОДГОВОРИТЕ