Гдје се налази најскупља јелка на свијету

Иако хришћански празници нису њихова традиција, то Уједињење Арапске Емирате, Јапан и Кину није спријечило да ове године имају најлуксузније новогодишње јелке на свијету.

Занимљивости 03.01.2024 | 16:37
Гдје се налази најскупља јелка на свијету

За протекли католички Божић и свечани улазак у 2024. годину, у холу луксузног хотела Емиратес Палаце у Абу Дабију, постављена је јелка чија се вриједност процјењује на 11,4 милиона долара.

Укупан трошак јелке није произашао из саме структуре, чија цијена није премашила ни неколико хиљада долара. Ријеч је у украсима који су постављени на јелку и око дрвета, а ријеч је о изузетно великом броју орнамената од чистог злата, дијаманата, бисера, сафира и смарагда.

Ни то није било довољно, већ је управа хотела одлучила да уз овакве украсе, на јелку окачи и драгоцјене сатове, огрлице и наруквице.

Иако се ово, можда, учинити претјерано, чињеница је да су Дубаи и Абу Даби обично преплављени најбогатијим посјетиоцима из цијелог свијета, који имају и необична очекивања и захтјеве.

Цијена ноћења у хотелу Емиратес Палаце у Абу Дабију варира зависно под сезоне и врсте собе, а према подацима са Мандарин Ориентал странице, креће се од 1.000 долара за собу са погледом на унутрашње двориште, до 10.000 долара по ноћењу за предсједнички апартман.

Што се клијентеле тиче, овај хотел је познат по томе што је био домаћин многим познатим особама, укључујући државнике, краљевске породице и славне особе. Међу познатима, који су боравили у овом хотелу су Барак Обама, Џорџ Буш млађи, краљица Елизабета Друга, Мајкл Џексон, Мадона, Бијонсе, Џенифер Лопез, Роџер Федерер и многи други.

За хотел који има аутомате за продају златних полуга и омогућава употребу приватног авиона, јелка од 11,4 милиона долара - права је ситница.

Одмах иза ове "арапске" јелке, налази се, како наводи Политикин магазин, божићно дрво у још једном дијелу свијета које традиционално не слави овај празник.

У једном од најексклузивнијих крајева Токија – Гинзи, налази се јелка направљена од чистог злата. Иако није најскупља на свијету, ова јелка вриједна 4,27 милиона долара, досеже висину од 2,4 метра и приказује 50 ликова из Дизнијевих цртаћа.

Укупна количина 24-каратног злата које се на њој налази је 40 килограма.

Било је потребно десет мајстора и два мјесеца да се ова јелка направи.

Gdje se nalazi najskuplja jelka na svijetu<спан цласс="цлеарфиx"><смалл>Фото: Тањуг <смалл>| Гдје се налази најскупља јелка на свијету

Кинески Хонг Конг није дозволио да га азијски сусједи из Бургис Џанкшн тржног центра у Сингапуру надмаше са својом јелком високом шест метара и тешком три тоне, која носи готово 22.000 дијаманата и више од 3.700 кристалне кугле.

У сарадњи са драгуљаром Соо Кее, они су на међународном ародрому Чек Лап Кок у Хонг Конгу направили импозантну новогодишњу јелку од Сваровски кристала, чија је вриједност више од 1,8 милиона долара.

Јелка од импозантних 15 метара висине украшена је са 20 милиона Сваровски златних и сребрних кристала, донијетих директно из Аустрије. Побринули су се, такође, да се ово невјероватно дрво постави на локацију која је видљива за све путнике, како за оне који одлазе, тако и за оне који долазе.

(<а хреф="хттпс://www.независне.цом/магазин/занимљивости/Гдје-се-налази-најскупља-јелка-на-свијету/808589">независне.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар