Јапанци покренули истрагу о судару авиона у Токију

Јапанске саобраћајне власти покренуле су истрагу о судару путничког авиона и летјелице обалске страже на аеродрому у Токију.

Свијет 03.01.2024 | 10:49
Јапанци покренули истрагу о судару авиона у Токију

Истражиоци прегледају угљенисане остатке путничког авиона, док медији наводе да полиција истражује и могући професионални немар у овом случају.

Свих 379 људи у авиону "Јапан ерлајнса" су евакуисани и спасени након што се летјелица запалила послије судара при слијетању на аеродром "Ханеда".

Погинуло је пет од шест чланова посаде авиона обалске страже, који су кренули у мисију након земљотреса на западној обали Јапана. Капетан је преживио, али је тешко повријеђен.

Судари на писти су некада представљали велики безбједносни проблем, али су постали далеко рјеђи захваљујући савременој технологији и процедурама за надгледање терена, рекли су стручњаци за ваздухопловство.

Јапанске власти објавиле су да узрок судара за сада није јасан.

Истрагу води јапански Одбор за безбједност саобраћаја, уз учешће агенција из Француске гдје је направљен путнички авион "ербас", те Велике Британије гдје су направљена његова два мотора из компаније "Ролс-Ројс", рекли су упућени извори.

(Срна)  Фото: СТР/АФП/ Профимедиа

Коментари / 0

Оставите коментар