Јавна кухиња за бебе повећала број корисника (ВИДЕИ)

Јавна кухиња за бебе у Братунцу удвостручила је број корисника. Док је прошле године број оних који су се јавили био око 30, ове године је број редовних корисника порастао на 60 и сваком даном се јављају они којима треба помоћ.

Република Српска 02.01.2024 | 20:40
Јавна кухиња за бебе повећала број корисника (ВИДЕИ)

Нада Ерић већ двије године сваки дан долази до Братунца по храну за своју дјецу. Она каже да јој је спас јавна кухиња за бебе. Мајка је двије дјевочице, од двије ипо и шест година, којима због нарушеног здравља не може обезбједити све што им треба. Додаје да ни супругов минималац није довољан за живот.

"Од неког минималне плате не би се могло, посебно у мојој ситуацији што сам ја оперисана и што ми треба сваких шест мјесеци за контроле, за све се користе новчана средства", прича Нада.

Додаје да јој у таквој ситуацији много значи  кухиња за бебе.

"Помаже нам у млијеку, млијечним производима, пелене, креме, влажне марамице. Буквално све", објашњава Нада.

А број корисника прве јавне кухиње за бебе у Братунцу расте из године у годину.

Од почетних 32 корисника, за двије године колико постоје, стигло се до 120.

"Од тога је 60 редовних који имају помоћ сваки мјесец, а осталих 60 зовемо по потреби када имамо вишак донација", каже Нихада Рамић која ради у јавној кухињи за бебе у Братунцу.

Оно што ми дијелимо. каже она, у нашој кухињи то су готови оброци.

"Главни и основни састојак беби кухиње је млијеко. То нам је најпотребније за бебе. Бебе које не доје имају дохрану, а ови старији пију млијеко. И оно што је најпотребније  кухињи за бебе јесте хигијена. Данас су пелене пуно скупе, креме. Оно што још дјелимо јесу кашице, храну и као што видите иза нас има шоп за бебе", каже Нихада.

Међу корисницима је и Амина Јахић, која има дјечака од двије године. Иако супруг ради са једном платом се, прича, не може изаћи на крај.

"Зна се десити да нешто зашкрипи и ту су они да нам помогну са млијеком, са пеленама. То свима значи па тако и нама. Супруг ради, труди се, али сви знамо како је са једном платом преживјети", прича Амина.

Број корисника говори о томе да је потреба становништва за овом врстом помоћи све већа. кажу из прве јавне кухиње за бебе у Братунцу.

Корисници стижу из цијеле регије Бирач. Јављају се и они који желе помоћи. Захваљујући томе успјевају да одрже своју мисију и позивају све који могу да им помогну и донирају неопходна средства како би наставили помагати онима којима помоћ треба, а њих је, судећи по бројкама, све више. 

(БН)

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Издајници!

02.01.2024 21:22

Што идете муслиманима да вас храни? Што јој не кажете да пише на ћирилици? Ја не бих дјецу њима, ни по коју цијену! Има ли Срба да ово раде!? Идите Србима! Издајници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре издајници

02.01.2024 23:24

Фукаро глад не пита а поготово кад су деца у питању,која си ти олупина од цовека,пас ти м.тер !!!

Name

Алооо

03.01.2024 06:16

О чему причаш будало?! Мислиш да неко воли ићи у јавне кухиње а камоли за дјецу?! Сва су дјеца Божја, најбитније је да су сита и здрава а ти очигледно ниси здрав!

Name

Ре издајници

03.01.2024 08:45

Срам те било,осуђујеш сиротињу и бавиш се национализмом. Што не осуђујеп политику ко је а се бави собом а не народом и нема социјалне програме??? Жив и здрав био и увјек имао да дјели,ко год да помогне у невољи! Гдје је ту црква???

Name

Економиста

02.01.2024 21:24

Без обзира на овај текст , мени је познато "стање народа " у РС ,апелујем на опозиционе политичаре, НВО итд.да што прије организује донаторску конференцију европског карактера како би се помогло градјанима РС у превазилажењу тешког економско- социјалног стања . Имам доста година не знам да је народу било теже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре економиста

03.01.2024 11:43

Ма коће нас помагати а наш вођа вријеђа све по тој Европи, хвали се да нам нико није раван. Знате ли ви уопште шта тамо народ чита о нама по новинама??!!

Name

Ја

02.01.2024 21:45

Срам нас и стид било! Ћутимо ли ћутимо... Да Бог да замукли, заувијек, овакви никакви! Тешко Богу, са нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.01.2024 06:22

Који просјаклук срамота па ко прави дјецу коју немозе издрзавати .Дебили суманути и остали .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре борац

03.01.2024 10:39

Јеси ти нормалан ? Ограничен јеси дефинитивно ,ево ја нећу постављати питање ко те направи ..ниси чуо за " социјалну функцију државе " али зато си толико паметан ( мислиш) да су сиромашни будале .Јел теби Змај од Босне брат 🤮

Name

Приједорчанин

03.01.2024 07:43

Читам ово и тачно се најежим. Гдје ми живимо, као да смо Афричка племена у некој забити са вишемјесечним сушама па да је глад завладала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

03.01.2024 09:07

Зато господин предсједник предсјендиства Зељко Цвијановиц себи купије јос један луксузни ауто који це на крају преко лазне аулције да се прода њеном сину за 1км .Остало це платит народ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

03.01.2024 10:29

Он прича о одцјепљењу а народ нема скоро шта да једе.Јадна је држава у којој има овако нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

03.01.2024 10:32

Жалосна је ова власт што се лажно патриотском представља до чега доведоше народ, који гледа а ово не види!

ОДГОВОРИТЕ