Хрватски Национал: Ко је и зашто забранио емисију о Драгану Човићу

Хрватски "Национал" је прошле недеље сазнао да је Н1 БиХ, први пут у својој историји подлегла аутоцензури: босанскохерцеговачка редакција Н1 у септембру одложила у архиву (забранила) већ снимљену истраживачку емисију о предсједнику ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу.

Регион 02.01.2024 | 17:50
Хрватски Национал: Ко је и зашто забранио емисију о Драгану Човићу

"Ријеч је, без икакве сумње, о уређивачком пропусту какав се на Н1 БиХ не памти, а који бива још и тежим када се зна да је, с цензуром емисије о Човићу, укинут и цијели дотад врло успјешан истраживачки серијал 'Испод површине', у склопу којега је поменута емисија и снимљена, и то успркос чињеници да су претходне емисије тог серијала - о Милораду Додику или смијењеном директору Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ Осману Мехмедагићу, на примјер- доживјеле високу гледаност и похвале како гледалаца тако и уредништва и управе Н1 БиХ", наводи се у уводу чланка који потписује аутор Борис Павелић, главни уредник Национала, преноси <стронг>Рапорт.ба уз његово одобрење.

Даље се наводи како је главни уредник Национала Берислав Јелиниц још у августу дао изјаву, али да емисија никад није емитована.

"Национал је желио дознати зашто тај рад није објављен ни три мјесеца након предвиденог емитовања у септембру. Аутор серијала и емисије Борис Брезо потврдио је Националу да је емисија снимљена, али није емитована, али је одбио изнијети појединости случаја.

Национал је зато прошле седмице разговарао с више извора с телевизије Н1 БиХ, који су жељели остати анонимни, али и са осталим саговорницима у тој никад објављеној емисији. Ријеч је, сазнали смо, о емисији у којој је аутор, на основу доступних судских и званичних докумената и изјава релевантних саговорника - политичара, новинара и политолога - истражио и анализирао правосудне, политичке и моралне контроверзе те политичку моћ предсједника ХДЗ-а БиХ и Хрватскога народног сабора Драгана Човића, најмоћнијег хрватског политичара у БиХ те једног од најмоћнијих политичара у сусједној земљи", пише у чланку.

Даље се наводи да емисија није била истраживачка у класичном смислу, јер се у њој не откривају нова сазнања, али се не износе ни оптужбе које би могле као посљедицу имати тужбе.

"Ријеч је о сажимању и прегледном али информативном приказу познатих, али рјеђе спомињаних детаља Човићеве политичке каријере коју прате бројне контроверзе: аутор је, на примјер, подсјетио како су у једном од више судских предмета против Драгана Човића, након што је неправоснажно осуђен на пет година затвора, судски докази мистериозно нестали у превозу из зграде Суда БиХ у зграду кантоналног тужилаштва, па је ослобођен због недостатка доказа", наводи се

Емисија о Драгану Човићу, сазнаје Национал, продукцијски је била квалитетнија од свих досадашњих па се цијела редакција Н1 БиХ телевизије радовала њезину објављивању, тим више што су претходна истраживања тог серијала о највећим контроверзама у БиХ гледаоци примали с великим интересом и похвалама.

"Емисија међутим није била објављена крајем септембра, како је било планирано, да њоме започне прошлогодишња сезона Н1 БиХ телевизије. Зашто, нико није знао. Прве јасније информације о томе, према прошлонедељним сазнањима Национала, главни уредник Н1 БиХ Амир Зукић изнио је на састанку цијеле редакције Н1 БиХ 21. децембра,  једноме од редовних састанака које уредништво те куће одржава с времена на вријеме.

На том састанку Зукић је јавно рекао да је 'боард' забранио емисију о Човићу, што је изазвало револт великог броја запослених на Н1 БиХ који су захтијевали да Зукић објасни разлоге забране. Зукић је пренио како 'боард' емисију сматра 'једностраном' те да би Човић због ње могао тужити Н1 БиХ, а та је тврдња, чак, изазвала још веће незадовољство па су новинари и запослени од Зукића захтијевали да се, као главни уредник, изјасни што мисли о емисији. Одговорио је да га је 'стид сто емисија није ишла'", истиче се у тексту.

Како Рапорт преноси, Национал је тражио од Зукића објашњење.

Одговорио је овако:

"Уредничко вијеће процијенило је да новинарско истраживање за ту конкретну емисију није задовољило професионалне стандарде Н1 БиХ и уредничке критерије које слиједимо."

Национал је тражио да Зукић објасни ко је, именом и презименом, у "уредничком вијећу" Н1 БиХ, али није одговорио.

"Извори Национала кажу да такво тијело не постоји у редакцији Нı БиХ у Сарајеву па је могуће само то да је ријеч о Управи Унитед Медије, компаније власнице Н1 телевизије и још низа моћних телевизија у регији, којој је сједиште у Швајцарској. Чланови Управе су, како стоји на wебу Унитед Медије, Александра Суботић, Дирк Геркенс, Срдан Ћировић, Иван Крстић, Ивана Галић Бакса, Срећко Хусњак, Вељко Смиљанић, Ралф Мантхеy и Павел Благов. Национал је питања о забрани емисије послао и управи Унитед Медије, али одговоре нисмо добили", истиче се.

Веза с Еронетом?

Национал је са Зукићем хтио провјерити и незванична нагађања да је емисија заустављена зато што управа Унитед Медије није хтјела ризиковати уносни уговор с мобилним оператером ХТ Еронет, за који није тајна да је под личним Човићевим утицајем.

"На питање о томе Зукић је одговорио: 'Н1 БиХ је информативни медиј и ми се не бавимо уговорима с телеком оператерима. Све уговоре склапа Унитед Медиа, као медијска групација којој припадамо.'", наводи се.

Недељник је питања послао и ХТ Еронет, а у одговору су навели имају уговор о реемитовању програмског садржаја, али да они не утичу на уређивачку политику.

Међутим, Национал наводи да Човић итекако има утицај на ХТ Еронет.

"О томе свједочи и његова властита изјава од 12. марта ове године, објављена на новинским порталима у БиХ, у којој је најавио смјене у управи ХТ Еронета. Зато могу бити итекако утемељене претпоставке да је Ни БиХ одустао од објављивања истраживачке прице о Човићу како не би изгубио важну могућност емитовања на платформама ХТ Еронета", наводи се у чланку.

Национал даље цитира Амира Зукића који тврди да су раније емисије из серијала 'Испод површине' биле базиране на чињеницама, те да је одјек био 'задовољавајући'.

На питање је ли Ни БиХ свјестан репутацијске стете коју изазива вијест да не објављује властиту, већ снимљену емисију, Зукић је одговорио: "Управо због потенцијалне репутацијске штете за Ни БиХ и објављивања информација без доказа, емисија није пуштена у програм."

Ипак, извори Национала имају другачији став.

"Извори Национала тврде како није било ниједног разлога да се емисија о Човићу не објави: направљена је на истим професионалним начелима као и све досадашње те је као и претходне емисије за које је ауторски тим добио похвале и од уредника и од управе Н1 БиХ, била 'базирана на чињеницама из истражних поступака или постојећих судских процеса'. Аутор емисије Борис Брезо је сазнао и објавио који су тачно докази нестали у судском процесу те о томе тражио и добио реакцију надлежних правосудних тијела", истиче се у тексту <а хреф="хттпс://www.национал.хр/цензура-због-цовица-н1-бих-бункерирао-властиту-снимљену-истразивацку-документарну-емисију-о-сефу-хдз-а-босне-и-херцеговине-драгану-цовицу/"><стронг>Национала.

(<стронг>Рапорт.ба) 

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

врцо

02.01.2024 18:01

Експерт за ријечне токове,хихи аахаааххааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

06.01.2024 18:51

Браво за коментар,,Експерт за ријечне токове,,Хахахахаха.

Name

Дзаба

02.01.2024 18:05

Дзаба све,кад народ не зели да види и гласа за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

02.01.2024 18:09

Човић је већ прије десет година требао бит у затвору као и наш Додик и овај народ у оба ентитета би живио боље. А овако је убрзо крај нама а не њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавран

02.01.2024 20:48

Невјероватно да хрватски и српски народ подрзава ове представнике који не цине добро за градјане а на висини својих лицних интереса који ми сви видимо. Скренути ток ријеке а нема кривицног дјела као и енормно богатство. Сада су против уводјења технике за изборе сто је јавно признање крадје избора.

Name

Објективност/равноправност

02.01.2024 21:18

Додо је Бозија милост какав је овај лукавко од Хелопдрома у току рата, Сокола, Алуминиског комбината владара лутрија Ероната. Окретсња тока Ријеке у Мотару и ко шта још сто Обицни народне зна. Ко зна колике и он паре цапа . Сва хука на вука( Доду) а оно има и горих лукавих вукова. Брезо / Амиру гдје сте да се истакнете са питањима према Цовицу доста сте дискутовли са осталим и прозивали их???!!!!!!

Name

р.МД

06.01.2024 10:25

Доци це они сви на ред небрини правда је спора али достизна.

Name

Соко Мостар

02.01.2024 18:20

Само упорно и цасно новинарство истразивацко и правосудје одблокирано!!!! Корумпирани политицари су све институције заробили ! Моц њ8хова је у прљавом капиталу! Он се цери народу у фацу а треба са је поодавно у затвору и врацање прљавиг капитала у фонд за опоравак !!! Страсно к9је зло су корумпирани политицари од рата до данас урадили! У историји овиг народа незабиљезенооо!!!! Паразити без знања без морала похарали све сто су стигли! У рату и постратно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па он је

02.01.2024 18:23

Цист оримјерак из Соко Мостар! Гигант растрган на парампарцад! Партијске х8јенееее корумпиране изнад закона! Харају од рата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А јели

02.01.2024 18:24

Он Ријеке преусмјераваа????? Фанатик Соко Мостар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

02.01.2024 18:25

Нема криминала код њега као и код ХДЗ у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиги

02.01.2024 18:35

Ста би сазнали ново сто вец не знамо, рекоредер по криминалу без иједне пресуде, власник кладионица итд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

02.01.2024 18:43

То је реклама била за њих. А корумпиране.вођенсу требале одавно бити у затвору. Никаква штета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

02.01.2024 20:10

Титини бајни комунисти на све три стране. Највећи шљам који је могао да се изроди у БиХ доцепао се власти и пара. Били комунисти па онда националисти па онда лопови. Народ је крив.

ОДГОВОРИТЕ