Тужилаштво БиХ: Вучић никога није подстрекивао на злочине и геноцид!

Тужилац Тужилаштва БиХ Олег Чавка донио је наредбу о неспровођењу истраге против Александра Вучића за дјела геноцид, злочин против човјечности и ратних злочина из Члана 176. став 4 Кривичног закона БиХ, потврђено је за Патрију.

Босна и Херцеговина 29.12.2023 | 16:39
Тужилаштво БиХ: Вучић никога није подстрекивао на злочине и геноцид!

Како се наводи у образложењу не постоји основ сумње да је Вучић починио кривично дјело за које је пријављен Тужилаштву БиХ.

Подсјећамо, 2020. године Сејфудин Токић, предсједник Бошњачког покрета за равноправност народа, поднио је Тужилаштву Босне и Херцеговине кривичну пријаву против предсједника Србије Александра Вучића.

Како је тада објаснио ради се о говору у Скупштини Србије 20. јула 1995. године, када је Вучић изјавио:

„Па ви бомбардујте, убијте једног Србина, ми ћемо стотину муслимана. Па да видимо сме ли се тако међународна заједница или било ко други да удари на српске положаје, може ли се тако понашати с српским народом“.

У пријави се наводи да је садашњи предсједник Србије тако подстрекивао војнике и полицајце РС и припаднике паравојски на геноцид, злочине против човјечности и ратне злочине, који су се након овог говора заиста десили на територији БиХ, а чије жртве су били цивили бошњачке националности.

"Пријављени је нон-стоп изједначавао све Србе, без обзира на међународни статус признатих држава Републике БиХ и других држава", рекао је тада Токић.

(Политицки.ба)