Цронин: БиХ је нужан модеран закон о рударству 

Адриатиц Металс БиХ завршава ову пословну годину признањем у категорији најзначајнијих инвеститора по одабиру Агенције за унапређење страних инвестиција Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 29.12.2023 | 13:01
Цронин: БиХ је нужан модеран закон о рударству 

„Ово признање је резултат заједничког рада и сарадње с владама на различитим нивоима, пословним партнерима и локалном заједницом и представља потврду наше преданости раду као и подстицај да наставимо с улагањима,” истиче Паул Цронин, генерални директор компаније Адриатиц Металс БиХ.

Адриатиц Металс је у истраживање, развој рудника Рупице у Варешу, изградњу инфраструктуре те постројења за прераду до сада уложио више од 400 милиона КМ. 

У осврту на мени лично драга постигућа у овој години, издвојио бих и отварање жељезничке линије Подлугови – Бреза - Вареш, не само зато што представља значајан корак напријед у жељезничком транспорту БиХ већ и због бројних позитивних емоција које је изазвала код становништва тих заједница,” напомиње Цронин.

Цронин истиче недвосмислену посвећеност компаније дугорочној будућности рударске индустрије у БиХ, те с тим у вези истиче нужност модернизације законодавства у области рударства, екологије и рада. 

“Има много простора за унапређење. С тим у вези, већ смо започели разговоре с властима на различитим нивоима, како бисмо својом међународном експертизом помогли да се постигну боља и просперитетнија рјешења. Боље усклађивање с међународним стандардима не би само пружило повјерење заједници и влади у рударску индустрију, већ би и БиХ учинило привлачнијом за међународне финанцијске институције које траже највише стандарде у заштити екологије, интеграцији с локалном заједницом и корпоративном управљању. Сигуран сам да ова земља може и више и боље искористити своје потенцијале, али уз претходну модернизацију законодавства које одговара промјенама на свјетском тржишту,” истиче Цронин. 

Наш саговорник истиче и потребу за измјеном законодавства о концесијама:

“На основу договора с Владом Зеничко-добојског кантона, на овом питању ће у наредном периоду заједнички радити групе међународних и домаћих експерата, све у циљу повећања континуираних концесијских накнада за рударење племенитих руда.”

Цронин се осврнуо и на инсинуације да су правне мјере компаније предузете против Хајрије Чобо чин непоштовања сектора невладиних организација и кршење слободе говора.

“Напротив, то је принципијелан напор да се појединци и организације држе одговорнима за своје ријечи и дјела. Неистините тврдње које Чобо промовише не само да нарушавају репутацију наше компаније, већ и подривају званичне институције БиХ. Упркос бројним инспекцијама које нису пронашле неправилности у операцијама Адриатиц Металс БиХ, она је наставила с лажним наративом, којем ћемо се и даље супротстављати јавно и правно,” објашњава Цронин.

Кад је ријеч о наредној години, у компанији очекују званични почетак производње у руднику Рупице, уз очекивану прераду више од 800,000 тона руде годишње и запошљавање нових људи. „Намјеравамо још дуго позитивно доприносити БиХ,” закључио је Цронин.   

(Адриатиц Металс)