Одборник Александар Бодирога – грађевински инжењер у свијету маркетинга

Укупна вриједност оквирног споразума на шест мјесеци износи око 790.000 марака без ПДВ-а, односно око 920.000 марака са ПДВ-ом.

Република Српска 29.12.2023 | 10:50
Одборник Александар Бодирога – грађевински инжењер у свијету маркетинга

Фирма која се доводи у везу са одборником СНСД-а у требињској Скупштини Александром Бодирогом „Xплоде медиа“ добила је посао од Електропривреде Републике Српске за рекламирање предузећа на спортским, културним, хуманитарним и другим манифестацијама и догађајима.

Укупна вриједност оквирног споразума на шест мјесеци износи око 790.000 марака без ПДВ-а, односно око 920.000 марака са ПДВ-ом.

„Xплоде медиа“ је била и једини понуђач на овом тендеру и у наредних пола године имаће задатак да поради на имиџу овог јавног предузећа.

Фирма на брату, адреса на рођаку

Власник фирме, која је основана у септембру 2021. године, је Немања Бодирога, брат одборника Александра Бодироге. Контак телефон ове фирме пак води до телефонског броја овог одборника.

На адреси на којој је фирма регистрована налази се кућа у којој, како сазнајемо, живи Срђан Ковач. Иначе, он је рођак одборника Александра Бодироге, али и предсједник младих СНСД-а у Требињу.

Прве година пословања фирма није остварила значајније резултате, у 2022. години нису имали запослених и остварили су приход од око 19.500 марака. Зато би 2023. година могла бити њихов искорак у пословном свијету.

На званичном сајту „Xплоде медиа“ наведено је да су њихови партнери у послу била махом јавна предузећа и установе, али и кинеска компанија „Цхина Енергy Енгинееринг Гроуп“ у оквиру које, према писању РСЕ, послује "Цхина Гезхоуба Гроуп Цо. Лтд", која гради Хидроелектрану Дабар.

„Xплоде медиа“ је, како су навели, учествовала у организацији догађаја постављања камена темељца за изградњу Хидроелектране Дабар. Сарађивали су са Градом Требињем, Хидроелектранама на Требишњици (ХЕТ), у којима је одборник Бодирога и запослен, Хидроелектранама на Дрини, Андрићградом те Туристичком организацијом Града Требиња.

<имг срц="хттпс://ртвбн.цом/стораге/галлерy/2023-12-29/12292023104929.јпг" алт="" wидтх="2388" хеигхт="1375" />

Прошле године добила је и 6.000 марака, такође од ЕРС-а, у расподјели новца за услуге истицања визуелних обиљежја и спонзорисања.

<имг срц="хттпс://ртвбн.цом/стораге/галлерy/2023-12-29/12292023104842.јпг" алт="" wидтх="800" хеигхт="609" />

На пар локација у Требињу постављени су лед дисплеји ове фирме, а ових дана, између осталог, на њима се могу видјети новогодишње честитке локалне Херцег телевизије и јавних установа.

<имг срц="хттпс://ртвбн.цом/стораге/галлерy/2023-12-29/12292023104749.јпг" алт="" wидтх="800" хеигхт="575" />

Поред Требиња, како су навели, фирма је свој дисплеј поставила и у Вишеграду.

Иако се бави маркетингом, који је у дигиталној ери неодвојив од друштвених мрежа, фирма којој је ЕРС поклонила повјерење и значајан новац на званичној Фејсбук страници има тек 50-ак пратилаца. Посљедња објава на страници је била у јуну ове године. Нису много ажурнији ни на Инстаграму, гдје имају око 280 пратилаца.

Жута заставица за тендер

Тендер за набавку услуга рекламирања ЕРС-а расписан је почетком септембра ове године. Ова набавка накнадно је уврштена у план набавки за ову годину.

На порталу „Пратимо тендере“ поступак је означен као набавка средњег степена ризика, јер су услови указивали на то да постоји могућност дискриминације понуђача, јер је уврштена у план набавки тек накнадно и није проведена у временски планираном року. Такође, додатна сумња долази отуда што се на тендер јавио само један понуђач.

Уредник овог портала Слободан Голубовић указује на то да се обично за овако високе вриједности набавке понуђачима постављају знатно виши услови за квалификацију у погледу вриједности претходних уговора. У овом случају понуђач је морао да има само један уговор најмање вриједности 30.000 марака.

„Овдје је очигледно да фирма којој је намијењен и на крају додијељен уговор није имала потврду о извршеним пословима него за 30.000 марака, па је из тог разлога и прилагођена ова вриједност. Питање је само шта је у условима квалификације елиминисало конкуренцију“, појашњава Голубовић.

Он додаје да накнадно уврштавање ове набавке у планске документе значи да се појавила нека пријека потреба за овим или да је остао вишак новца намијењеног за јавне набавке, па не знају или не желе да га потроше на други начин.

"Не треба заборавити да је ово предузеће у иницијалном Плану јавних набавки за 2023. годину за набавку услуга рекламирања планирало да потроши 7,5 милиона марака и да је то у првом дијелу године и реализовало, а онда је 6. септембра измјеном/допуном плана набавки за ове намјене додато још 790.000 марака, што одговара вриједности предметне набавке“, наглашава Голубовић.

У изјави за наш портал он проблематизује и потребу предузећа из система електропривреда у БиХ за оваквом врстом рекламирања, јер на домаћем тржишту они немају конкуренцију.

„Када је у питању инострана продаја, електрична енергија је берзанска роба и ни у том случају нема потребе за било каквом рекламом. Евидентно је да се овдје ради о најмање двије ствари, прва је политичка промоција, јер сви руководиоци предузећа из електроенергетског сектора мање-више имају и политичке функције, а друга је извлачење јавног новца за политичке и приватне сврхе. Колеге из магазина Журнал су израчунале да је у току 2023. године на овакве набавке само Електропривреда РС потрошила више од 10 милиона марака“, закључује наш саговорник.

<имг срц="хттпс://ртвбн.цом/стораге/галлерy/2023-12-29/12292023104648.јпг" алт="" wидтх="800" хеигхт="508" />

Скривена диплома

Одборник СНСД-а Александар Бодирога, близак генералном секретару ове странке Луки Петровићу, у требињску Скупштину је ушао захваљујући 1.109 гласова грађана Требиња.

По дискусијама и иницијативама у скупштинским клупама није се прославио. Да постоји можете чути тек углавном из покојег одборничког питања. На званичном сајту СНСД-а наведено је да је потпредсједник младих социјалдемократа за изборну јединицу 9.

На званичном сајту Омладинског савјета Републике Српске истакнуто је да је по занимању грађевински инжењер, но није наведено гдје је и када стекао то звање.

Који је факултет завршио, гдје и када, не жели да каже ни новинарима, ни колегама и колегиницама одборницима, нити грађанима који су га изабрали.

Одборница Листе за правду и ред Дајана Милишић већ је два пута на скупштини затражила од одборника Бодироге да јој достави информације о свом образовању.

„Ја сам два пута јавно постављала то питање одборнику Бодироги. Међутим, никада нисам добила одговор, што је уобичајно када постављамо шкакљива питања. Према мојим информацијама, Бодирога је почетком ове године, након што му ХЕТ, у коме је запослен, није признао диплому грађевинског инжењера, коју је стекао за неколике седмице, донио нову диплому и то, ни мање, ни више - већ доктора наука саобраћајног смјера“, тврди одборница Милишић.

Новинари Фокуса тражили су од ХЕТ-а одговор на тврдње одборнице Милишић, али им из овог предузећа нису одговарали на упит.

Бодирога о томе није желио да разговара ни са новинаркама Директа. У неколико наврата покушали смо да добијемо одговор на та питања, но безуспјешно.

Бодирога је прво рекао да ће нам доставити све податке о свом образовању, чак нам је и записао мејл, но до објаве овога текста то није учинио.

Није одговарао на наше телефонске позиве нити поруке које смо му слали.

Александар Бодирога је у септембру ове године ушао и у нови посао. Са извијесним Ерсином Кустемиром у Требињу основао је фирму „ТТ еxпорт-импорт“. Кустемир је, како Директ сазнаје, турски држављанин који је у неколико наврата боравио у Босни и Херцеговини.

Удио капитала оба оснивача у новооснованој фирми је по 5.000 марака.

Према подацима портала Акта.ба, директор у овој фирми је Александар Бодирога.

Фирма је регистрована на адреси Војводе Степе Степановића бб. Новинарке Директа нису могле доћи до просторија  ове фирме, будући да адреса није означена бројем.

(<а хреф="хттпс://www.директ-портал.цом/одборник-александар-бодирога-градјевински-инзењер-у-свијету-маркетинга/">Директ портал

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Црвени

29.12.2023 11:34

СТРАСНА СРАМОТА!!! Цуј рекламирање производјаца и дистрибутера електрицне енергије. Аман људи ово нема нигдје у свијету. НИГДЈЕ. ПУЈ ЛОПОВЦИНЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.12.2023 12:25

Сва мафија је повезана.

Name

Џими

29.12.2023 11:35

Цуј РЕКЛАМЕ ЗА СТРУЈУ ТЈ. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДУ КОЈА НЕМА КОНКУРЕНЦИЈУ, ... ПА М.Т.Р ВYМ Ј.Б.М...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај

29.12.2023 12:17

Изгледа да особе које немају ни срама ни стида, образа, чојства и свега сто цини цовека, идеални су за СНсД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уххх

29.12.2023 14:17

Све мој до мога. Има ли краја похлепи и проклетству?

Name

борац

29.12.2023 14:19

имам предлог да бих запослили једног инвалида да рекламира ријеку Врбас то мије исто измишљате радна мјеста само паре да узмете

Name

Економиста

29.12.2023 12:58

Предузећа из подручја електропривреде дакле производња , дистрибуција. Ел.енергије , водоводи и канализација , дистрибутивне мреже гаса итд у економији представљају тзв .природне монополе које држава мора регулирати због монополског екстра доходка .Какво рекламирање , какви бакрачи , па постоји само један ЕРС дакле понуда је од само њих .Очигледно извлачење новца преко партијских домогуза , фуј 🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монопол

29.12.2023 13:10

Имају монопол на тржишту, а рекламирају се. Зато сад хоће да поскупе мрежарину. Опет по народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла

29.12.2023 13:41

Монополисти у сектору струје требају побољсати имиџ 🤣🤣🤣🤣🤣Ово је превазисло и Сир Оливера са својим струцним савјетима .Мвј хоцхстаплерску .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гачанин

29.12.2023 13:49

Тачно му се на фаци види да је натпросјечне интелигенције.Требињски смоквар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже помози

29.12.2023 14:08

И да ли ми ико зна рећи има ли ико поштен у снсд?Сви муљају и петљају,зато бране једни друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

29.12.2023 14:34

Ти новци иду за изборе!Уложиће велика средства само да Вукан не побиједи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

29.12.2023 16:55

Фуј. ПЉУЈЕМ вам на образ. ОТИМАТЕ И крадете на све начине. Фуј. Немате конкуренције, а рекламе правите. Сваки КУРВАНЛУК измислити да себи узмете. НЕТРЕБАЛО ВАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лине

29.12.2023 19:31

Каква Фирма Какви Бакраци ,Хапси криминалци затварај Огромна најезда на БиХРС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

29.12.2023 21:22

Велики браниоци српства отварају фирме са турцима, дпломирани градјевинац, па одједном доктор саобрацаја...о мајко мила ста све цовјек мора цитати...

ОДГОВОРИТЕ