За Пленковића Додикове изјаве се само понављају

 Хрватски премијер Андреј Пленковић коментарисао је актуелну политичку ситуацију у БиХ и поручио да званични Загреб подржава целовиту БиХ и њен европски пут.

Регион 29.12.2023 | 09:45
За Пленковића Додикове изјаве се само понављају

О изјави председника Републике Српске Милорада Додика да ће у случају да високи представник Кристијан Шмит, који у Српској није признат, наметне закон о државној имовини, Српска прогласити независност, Пленковић каже да то није ништа ново и да му је то нешто "већ виђено".

Додик је рекао да има пријатеље у свету који ће спречити међународну војну интервенцију у случају да Република Српска прогласи одцепљење од БиХ.

"Постоје сепаратистичко-сецесионистичке тенденције унутар Републике Српске које трају већ годинама. То није ништа ново, ми о томе причамо последњих десет година (...) Мени ово делује као све већ виђено", рекао је Пленковић на јучерашњој седници Владе.

Истакао је, међутим, да постоје и "тенденције за јачу централизацију, унитаризацију земље које долазе од неких бошњачких странака".

"И имате концепт који махом заговарају хрватске политичке странке, који се темељи на равноправности сва три конститутивна народа, где су по мени Хрвати ти који су најзаинтересованији и најангажованији на европском путу земље, што ми сматрамо да је добро за сва три народа и то ћемо подржавати", рекао је Пленковић, пренела је Хина.

Према његовим речима, Додикове изјаве су "понављање", иако, како је рекао, не треба подцењивати шири политички контекст. 

"Тако да у овом тренутку, не подцењујући овај шири контекст - руску агресију на Украјину, Хамасов терористички напад на Израел, израелски одговор и сукоб који траје, интензитет незаконитих миграција који је више него видљив, ширу нестабилност која постоји у деловима афричког континента - све се то рефлектује на Европу, па и ове тензије које смо имали на Косову пре три месеца. Све су то ствари које не треба подцењивати", рекао је Пленковић.

Поновио је да Хрватска "подржава целу БиХ да иде према Европи, да се стабилизује да функционише, да нема напетости и сукоба. "То је наш циљ. То је наша политика, конзистентна", рекао је Пленковић.

(Тањуг) Фото: Агенције

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бањалучанин из Лакташа

29.12.2023 10:12

Што се правиш будала кад ми сви знамо да је Додиг твој човјек и да цијело вријеме више ради за хрватске интересе у БиХ, много више него српске уствари за српске интересе не ради никако напротив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

29.12.2023 16:08

Кад ви срби радите против дрзаве у којој зивите.

Name

Дусан Јовановиц

29.12.2023 10:24

Да Милорад казе да је небо плаво а трава зелена ја му небих вјеровао. Ко јос мозе да повјерује иста овом кловну? Цак и најблизи њему невјерују него само климају главом, а у глави рацунају кад је сљедеца плата на рацун. Само безвезе нервирас обицни свијет а сам знас да од тога нема ниста- ова дрзава како год да је зовес, је колонија и не моземо ниста да урадимо без одобрења зна се кога. Зато непрди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

29.12.2023 10:30

Само хрвати добри и воле БиХ.??? Тако то игледа из коцкастог кута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

29.12.2023 16:09

Хрвати на Бих гледају као на своју домовину за разлику од Срба.

Name

Пусто

29.12.2023 10:40

Додик је засјео и зајасио на све оно сто су српски борци и патриоте створили као на цацевину. Спреман је сваког да унисти ко је ријец изговорио против његове секте. Није вазно је ли тај борац и има ли право на критику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

29.12.2023 11:06

Господар Миле одавно не живи у реалности. Стварност му је искривљена од стране његових увлакача и дупелизаца. Нажалост, једна таква будала би могла одвести и РС и овај недужни али приглупи народ у пропаст. Хоће независну РС а иста нема ни компактну територију а камо ли већинску подршку у свијету. Косово има подршку накмоћнијих држава свијета, па још увијек није ни Д од државе нити је чланица УН ни других озбиљних међ. организација. На шта би онда тек личила РС, кукала нам мајка. Сјеверна Кореја би била миљама боља од РС. Народе мој, у памет се, најебаћемо несретници. Треба будалама рећи да су будале и смјестити их у адекватну установу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

29.12.2023 11:09

Хоћеш рећи да наш председник прди у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.12.2023 12:26

Одавно он има пробавне сметње.

Name

Ре

29.12.2023 14:29

Ја подржавам нашег председника Додика .

Name

Бозо

29.12.2023 16:30

Хрватски агент.

Name

Роле

29.12.2023 11:23

Сулуде Милетове подвале. Јасно је ово народу да је то сукоб и то ко зна гдје би одвело Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

29.12.2023 12:05

Стета сто Српска нема способније руководство .Ови (власт и опозиција ) нису способни да ураде ниста добро за Српску .Док Косово све удаљеније од Србије , Република Српска се све висе утапа у БиХ? Само потпуно носпособни Додик то мозе да омогуци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клара

29.12.2023 12:57

Милораде јел мозе два бурека јогурт, и један референдум .За понијет ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

29.12.2023 15:01

Браца по Матери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

02.01.2024 12:03

Док је нама Додика , нема потребе да се бринемо да це неко други Републику униститити. дотјеро нас је до просјацког стапа, сада само јос да колективно урадимо "ХАРАКИРИ"

ОДГОВОРИТЕ