Дијана из Бијељине годинама бринула о Моамеру Гадафију

Рођена је у Бијељини, завољела фризирање и шминкање, а онда као у неком филму постала дио личног обезбјеђења либијског владара Моамера Гадафија.

Република Српска 28.12.2023 | 20:19
Дијана из Бијељине годинама бринула о Моамеру Гадафију

Тако укратко изгледа прича о Српкињи Дијани Стевановић.

 “Моја мама је медицинска радница. Ја нисам никад ни мислила да ћу да се бавим тим послом. Јако сам креативна и увијек сам одмалена жељела да будем фризерка. Ја сам и професионална шминкерка, завршила сам Академију у Лондону”, казала је Дијана за портал ИнфоБијељина, преноси Нова.рс.

Намјера јој је била да се бави тим послом и отишла је у Либију.

Онда једног дана у њен студио на фризирање долази дјевојка која је у том тренутку, као блиска сарадница, запослијена у резиденцији породице Гадафи. Госпођа Сафија Фаркаш Гадафи, одушевљена новим стајлингом који је на њој видјела, инсистира да упозна креативну стилисткињу. И тако је све почело.

„Госпођа Фаркаш је преко својих људи инсистирала да се упознамо. С обзиром на то да ми тада није речено ко ме заправо зове, него само да се ради о ВИП особи, била сам скептична и обазрива и нисам хтјела да пристанем. Након неколико инсистирања, али и када ми је речено о коме се ради, пристала сам. Врло брзо нашла сам се у резиденцији гдје сам уљепшавала фризуру првој дами Либије. Осим мојим професионалним радом, госпођа Фаркаш је била одушевљена и мојим одличним познавањем арапског језика“, испричала је Дијана.

Њена мајка је годинама као медицинска радница радила у војној бази у Ираку. У Либију је отишла 1988. године гдје је такође радила.

„Када је код нас почео рат, сестра и ја смо отишле код маме гдје смо остале око четири године, док се код нас није смирила ситуација. У Либији смо похађале школу и тако сам научила арапски језик“, каже Дијана која поред арапског течно говори још руски и енглески језик.

Кад сам први пут видела Гадафија, руке су ми се толико тресле да нисам могла да га ошишам

Од тада сваки други дан је одлазила у предсједничку резиденцију у којој је живјела породица Гадафи.

„Убрзо сам, поред бриге о фризури госпође Фаркаш, почела да уљепшавам и ћерке Ајшу и Хану, али и лидера Либије Моамера Гадафија,“ прича Дијана.

Она се присјетила и првог сусрета са њим.

„Мадам Фаркаш, како су је сви звали, у једном моменту ме је питала да ли шишам и мушкарце. Након што сам потврдила, замолила ме је да се задржим још мало како бих ошишала још некога. Искрено, очекивала сам да ће то бити један од њихових седам синова, али сам се изненадила када је у просторију ушао вођа Либије, и то у пратњи свог женског обезбјеђења. У истом трену ме је обузела трема. Он ме само поздравио на арапском језику и сјео је на столицу. Ја сам узела маказе, али толико су ми се тресле руке да нисам била уопште у стању да га ошишам.“

Како су јој се руке и даље тресле од треме, одуговлачила је са шишањем.

„У једном тренутку ме је питао да ли имам намјеру да почнем, а ја сам се и даље тресла. Рекла сам му да бих ја почела да радим, али да бих радо мало сјела и дошла себи. Зачуђено ме је погледао и обезбјеђењу наредио да ми донесу столицу. Кад сам сјела, окренуо се према мени и рекао да њега никад није нико питао да ли може да сједне, увијек су сви чекали да им он то дозволи. Тада ми је кроз осмјех честитао на смјелости и храбрости. На течном арапском сам му рекла да је паметније да мало сједнем и дођем себи него да му одсијечем уво и завршим у затвору. Он се на то поново гласно насмијао. Сједили смо кратко и разговарали“, сећа се Дијана.

Причали су тада о бившој Југославији пошто је Гадафи био велики поштовалац Тита. Знао је и доста наших ријечи јер је велики број људи из СФРЈ, а касније из Србије био запослијен у резиденцији – од кувара, домаћице резиденције, софреџије, па све до домара, бебиситерке и здравствених радника.

Набављала скупоцену козметику за владарску породицу

Након тог разговора коначно је успјела да ошиша Моамера Гадафија.

„Одмах послије тога сам постала званични фризер резиденције, а уз то су ишле многобројне повластице. Сваки запослени наравно пролази и детаљне провјере, које знају да трају и по годину дана.

Након годину дана рада као фризер у резиденцији добијам задужење за набавку и увоз свих хигијенских и козметичких препарата за породицу Гадафи, а по њиховој жељи, највише сам сарађивала са брендовима попут Ла Праирие, Схисеидо и Диор.

Сви препарати су морали да прођу детаљне лабораторијске контроле и тек након тога су добијали званичне декларације и печат резиденције, а тај посао је носио велику одговорност. Када радите у резиденцији, ви поред свог основног посла обављате и друге задатке који вам се провјере, а ваши задаци се константо шире,“ казала је Дијана.

Занимљиво је да су Дијани убрзо предложили усавршавање на престижној лондонској академији „Лондон сцхоол оф беаутy & маке-уп“, што је она и прихватила.

„Похађала сам одличну и познату академију у Лондону, трошкови мог боравка и школовања су у потпуности били покривени. То је за мене било једно невјероватно професионално искуство и ја сам породици Гадафи изузетно захвална на томе,“ признаје.

А након повратка у Либију дочекало ју је изненађење. Саопштили су јој је да је у припреми отварање бјути центра чији ће власник бити управо она, а који је намијењен ВИП клијентели Либије, припадницима дипломатског кора и делегацијама које долазе у посјету Гадафију и његовој породици.

Пошто су њене пословне обавезе расле и постале врло захтјевне, у резиденцију су долазили и други фризери, чак и из Србије, али за све битне догађаје она је била задужена.

„Захваљући мом послу за породицу Гадафи, посјетила сам многе земље у Азији, Африци, Европи. У личној пратњи Гадафија била сам 11 година, скоро на сваком његовом пословном путу. Та путовања су знала да трају од три, па до 15-20 дана.

Док сам радила за њих, имала сам привилегију да упознам многе свјетске моћнике, од Берлусконија, Жака Ширака, Тонија Блера и његове супруге и многе друге свјетске званичнике.“

Шокирала сам се кад ми је Гадафи понудио да му будем лично обезбјеђење

Онда се десио нови преокрет – у једном моменту јој је лично Гадафи рекао да крећу нове обуке за обезбјеђење и да би волио да она постане дио тог тима.

“Дошли смо са путовања које је трајало неких 12 дана, смјестили смо се у резиденцију и ја сам добила позив да се јавим шефу, то је било у току ноћи, у пола један отприлике. Мислила сам да се нешто десило. Дошла сам у канцеларију и он је мени рекао – сједи да причамо, треба да буду нове обуке за обезбјеђење, ја бих волио да ти, уз то што већ радиш, пређеш у обезбјеђење. Ја сам била мало у шоку”, каже Дијана.

Обуке су, како каже, кретале сутрадан, а она га је питала кад мора да одговори на понуду. Казао је „одмах“ и Дијана је пристала.

У Либији је провела 18 година и за то вријеме је било и критичних ситуација, гдје је и она морала лично да реагује.

Онда је кренуо рат и Дијана је једва успјела да се евакуише с породицом.

„На улазу у авион се задесио један од мојих колега из резиденције. Пошто је стриктно било наређено да из земље може да изађе само моја мајка, дијете и супруг, он је окренуо главу како бих у задњем минуту и ја ушла у авион. Био је то 27. фебруар 2011. године. Слетјели смо на аеродром у Сарајево и вратили се у Бијељину без ичега, али живи и здрави.“

Годину дана након повратка из Либије Дијана је добила понуду из Катара.

„Понудили су ми да будем менаџерка познатог велнес ланца. Међутим, ја нисам имала воље да крећем поново испочетка и одлучила сам да са својом породицом останем овдје и покушам да покренем посао. У томе сам и успјела. Сматрам да увијек може да се дигне сидро поново и ја заиста и даље имам услове, тј. понуде, али свим срцем желим да будем овдје са својом породицом и својим народом. Код куће је најљепше“, истиче Дијана.

Она и данас суграђанке уљепшава у свом салону, а у међувремену је основала приватну компанију у Либији.

Посебан зачин у овој интересантној причи је и то што је Дијана двије године након што се вратила из Либије добила позив од емира Катара шеика Хамада и његове супруге Мозе бинт Насер да буде задужена за фризуру њихове ћерке када се вјерила.

„Припреме у којима сам и сама учествовала трајале су седам дана. Они не дозвољавају да се све то фотографише, али сам их замолила да бар дио амбијента сликам. И у Малезији сам радила једну свадбу, такође преко препоруке пријатеља, то ми је био први додир са азијским свадбеним обичајима. Била сам тада у Куала Лумпуру седам дана“, казала је Дијана.

(ИнфоБијељина) Фото:Фацебоок

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЛЛ

28.12.2023 21:33

Како моземо заједно кад смо ван насих дрзава, а овдје влада мрзња... Мрзимо насе комсије, узас. Стално неке препирке, ратујемо.. а ван овог Балкана се сви постујемо и друзимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.12.2023 02:13

Занимљива прица, о једном зивотном путу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

29.12.2023 02:28

Преведено док је било пара било је и музике

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

29.12.2023 08:48

Овдје говоримо истим језиком. Презимена и имена су многа иста. Бракови многи и радимо заједно за крух, да би живијели. И дозволи да у другом и овом грађанском рату зло, чинимо између себе. Жалосно. Мој нико није и срећни смо, гдје год да смо. РС и Б И Х СУ ЈЕДИНИ ЗАВИЧАЈ, СВИХ, КОЈИ СУ ОВДЈЕ РОЂЕНИ. БОЉЕ РЕЋИ. СВИ СЕ ТРЕБАМО РАСПИТАТИ И УПОЗНАТИ ОДАКЛЕ НАМ ЈЕ ПРАДИЈЕД. А МИ ЗБОГ ТЕНЗИЈА, КОЈЕ ДИЖУ ПОЛИТИЧАРИ, НЕМАМО ВРЕМЕНА. ЖИВИО ВУКАНЕ. НАЈПОШТЕНИЈА ЈЕ ТВОЈА СТРАНКА. УЗ ВАС СМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

29.12.2023 12:06

Браво,наравно,сваки иоле честити србин би требао да зна и арапски,језик својих предака..ипак су арапи тртили 500 година српску рају..отуд вечини срба тамна коса и таман тен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.12.2023 06:56

Маму су ти тртили,па си ти дебилу испао.

Name

ре прњавор

30.12.2023 12:36

За мрзњу има лек а зове се љубав.Добро,јасно је да то не образованима не знаци ниста.

Name

Тито

02.01.2024 12:32

Нема се ту ста реци "Права љепотица" !!

ОДГОВОРИТЕ