Може ли СНСД опстати без Милорада Додика?

У јеку судског процеса пред институцијама Босне и Херцеговине, Милораду Додику је уздрман трон, а пријети му и забрана политичког дјеловања. Зашто чланови СНСД - а поистовјећују његово име са Републиком Српском?

Република Српска 26.12.2023 | 19:59
Може ли СНСД опстати без Милорада Додика?

Пуних седамнаест година, Милорад Додик као предсједник СНСД-а и одувијек на једној од водећих функција, како у Српској тако и на нивоу БиХ, одлучује о свим политички и економски важним питањима.

У јеку судског процеса пред институцијама Босне и Херцеговине, Милораду Додику је уздрман трон, а пријети му и забрана политичког дјеловања. Зашто чланови СНСД - а поистовјећују његово име са Републиком Српском?

Можда из страха да се сама странка, која у свом називу и има име предсједника партије, не распадне као кула од карата, или ће страх који је Додик сијао годинама мећу чланством, на крају да га кошта политичке каријере?

Уз три године првог премијерског мандата Милорада Додика и 17 година „владе континуитета“, СНСД са својим коалиционим партнерима суверено влада Републиком Српском већ пуне двије деценије.

Убацивањем свог имена у име странке, Милорад Додик је партију оставио по страни, а себи уздигао на трон. Ипак, тренутно је фотеља Милораду Додику на климавим ногама, с обзиром на могућу забрану политичког дјеловања, у зависности од исхода судског процеса пред институцијама Босне и Херцеговине.

Очигледно свјесан да се мало више заиграо у игри коју је сам почео, Додик је у недавној изјави за београдски НИН рекао да ће СНСД постојати и без њега. Да ли нешто наслућује, Додик није рекао, али признао је да би то могло изазвати озбиљне потресе у странци. Додиков став потврђује и шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту Српске, у изјави за БН телевизију.

 „Ја сам сигуран да Додику не може да забрани рад нико, осим народа у Републици Српској, технички, законски ни демократски ни уставно. То је немогуће. СНСД је јака политичка организација која сигурно црпи снагу од господина Додика који је један од највећих лидера на овим просторима. Али СНСД и Додик је једно и то не може да буде другачије. - Значи не би било СНСД – а без Милорада Додика? - Па СНСД – а би било, али СНСД је нешто што ће сигурно трајати док је Милорад Додик жив“, рекао је Жунић.

Спорна побједа Милорада Додика на посљедњим општим изборима је била неизвјесна до посљедњег момента, али СНСД је освојио највише гласова за ниво Народне скупштине РС. СНСД на нивоу Босне и Херцеговине чини власт заједно са партијама Тројке и ХДЗ-ом Босне и Херцеговине.

СНСД контролише и Дом народа Босне и Херцеговине па се тако са правом може рећи да суверено управља свим политичким процесима у земљи. Све конце, пак, повлачи Милорад Додик.

„Уколико би на челу СНСД – а остао Додик, он би се све питао па таман да је на позицији предсједника мјесне заједнице, јер је он тај који повлачи све конце. Али како би СНСД без Додика. Па врло тешко. Јер је он тај чија ријеч је посљедња и прва“, каже Синиша Вукелић, новинар и уредник портала "Капитал".

Због свега наведеног, није ни чудо што одређене интересне групе унутар СНСД – а грчевито сједе у својим фотељама и здушно бране лик и дјело Милорада Додика, поистовјећујући га са Републиком Српском. А Република Српска није Милорад Додик, иако СНСД јесте.

„Та прича да је Додик Република Српска не пије воде. Није био ни Радован Караџић Република Српска, нити Биљана Плавшић као што није ни Слободан Милошевић Србија“, поручује Вукелић.

Ипак, није злато све што сија. Управо је све ово постало оптерећење за већину чланова из СНСД – а, тврди Бранислав Бореновић, који је као најмлађи министар био у влади Милорада Додика. СНСД је одступио од начела на којима је настао, а да је граница одавно пређена, недавно је рекао Лазар Продановић, један од симбола ове партије, поручује Бореновић.

„Када би се склонио, или на неки други начин не би био предсједник СНСД – а, странка би се очистила уз одређене турбуленције. Вратили би се можда неком лијевом центру, што су и били некада. Ја знам да је Додик оптерећење за странку и за већину људи тамо, и да једва ћекају да он не буде више то што јесте“, каже Бореновић.

СНСД би прво морао да промијени име, када Милорад Додик не би био њен предсједник, тако да самим тим у овом облику не би постојала, објашњава Тања Топић.

„Пистоји опција да би странка могла остати уједињена док је на власти, и то је оно везивно ткиво које је држи на окупу. Оног тренутка кад би сишла с власти, сасвим сигурно би доживјела велике потресе“, поручује Топић.

Милорад Додик је на функцију предсједника СНСД-а поново изабран и то једногласно 30. септембра ове године. На Сабору ове политичке партије није имао противкандидата, подржало га је свих 937 делегата.

На црту очигледно нико не смије да му стане, а управо тај акумулирани страх који је Додик годинама сијао, могао би да му окрене леђа у посљедњем моменту.

Да се нешто дешава иза кулиса, постало је јасно и када је прије одржавања Сабора напрасно изјавио да би на чело странке могао и да га наслиједи син Игор.

Јер покушај прављења монархије му није стран, па макар у сопственој странци.

(БН) Фото: БН

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

26.12.2023 20:10

СНСД би прошао горе од ДНС. Само што је пропаст ДНС наплаћена у милионима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја незамјенљиви

26.12.2023 21:48

значи ако милетову памет наслиједи нпр.нека вулицка одосмо сви у фину материну

Name

ЖИКАЖ

27.12.2023 07:09

Када појефтине људи (папци), поскупи прасетина (стока)!!!

Name

Ре

27.12.2023 11:48

Секта је покрала изборе. То и птице на грани знају. Инсталације запосјели и подредили личном интересу. Распад им пријети јер не функционирају на здравим основама.

Name

Срби РС

27.12.2023 20:54

Снсд треба унистити хитно

Name

!!!

26.12.2023 20:12

Како може снсд остати без њега кад је то његово приватно власниŝтво, а чланство по дубини једна мања армија разних ухљеба добро организована група климоглаваца, ни за ŝто употребљива и ником потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.12.2023 20:12

Без бурле би био распад СНСД и бијежанија његови чланова од закона из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уб

27.12.2023 08:48

Он повлачи све потезе,нажалост погрешне. Његовим одласком управо би настала бежанија из СНСД ,(које куде),затвор,иностранство или у друге партије.

Name

Миле Ронхил, партибрекјер

26.12.2023 20:13

Хипнотисана гомила Ми не идемо никуд и не радимо ниста ми смо једна велика хипнотисана гомила Ал' ја знам кљуц ја познајем ту браву откљуцацу и ставицу ти сваста у главу Ја могу да те забавим ја могу да те слудим ја могу да те успавам ја могу да те будим Да ли верујес мени Или мислис својом главом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хипнотисану

26.12.2023 21:36

Гомилу праве медији који слуђују народ, попут једног медија из Семберије, који настоји само да добро натрпа пара у своје џепове, и још се јавно хвали да је најгледанији, што је јасно да профитира на муци народа!

Name

Ре Хипнотисану

26.12.2023 23:48

Јел' се ти слажеш са изјавом вашег тупоње, о томе колико мјесечно зарађују ботови ?

Name

Илија

26.12.2023 20:14

Чим Додик легне и СНСД црвена организација се распада као бивша Југа. Пукнут ће ко звечке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Илију

26.12.2023 21:38

Мислиш

Name

Ре За Илију

26.12.2023 22:56

Зиви били, па видјели. Када једном изгубе власт, а у власти пола прелетаца, видјет цемо ста це бити са том интересно- криминалном групацијом.. Мислим да би постеног цовјека било срамота да буде цлан странке која је оволико уназадила Републику Српску.

Name

Да Илија

26.12.2023 23:07

Има даих нема све су то патриоте само ради интереса нико од њих не ради ниста за дрзаву и народ само за себе пуатим било.

Name

Ре хипнотисану

27.12.2023 07:12

А да којим слуцајем ниси ти хипнотисан. Вријеме це ти показати.

Name

Ре

27.12.2023 07:22

Ста це онда мазалица,таминдзија,зуниц,стевандиц и рудар бањац.хахахаха

Name

Мислим

26.12.2023 20:20

За мене он и тај његов снсд и не постоје. Ја живим живот по својим правилима и не фали ми ништа. Јер Партије су за мене интересна удрузења и ништа више. Ја поштујем одлуке органа БиХ а ви како хоћете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.12.2023 22:56

Слазем се

Name

Цело

26.12.2023 20:27

Па ста сад треба цијела фамилиа да се изреда И да народ оде у пакао а вец су 1 ногом ради њих политицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицке

26.12.2023 20:27

Ма нису они вриједни ни коментара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

26.12.2023 20:46

Битанго одлалази, сјаси висе.

Name

Мислим

26.12.2023 20:30

Да он зна да је бог, само несто старост иде, не знам ал могуце умре од старости, једино ко феникс мозда се сад роди на другом месту па цемо га тразити по српској, дотлен његов доајен наследник це да брине о насим цигарама да лепо попусимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

26.12.2023 20:41

Распали би се за један дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

26.12.2023 20:55

Боље питање је мозе ли овај народ опстати уз ове криминалце?! Ми нестајемо, алооооооооо, нестајемо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.12.2023 22:58

Криминалци и сељацине су нас унистили. Истина је да нестајемо.

Name

Тд

26.12.2023 20:57

Само да им видимо леђа и да овај народ продише

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

26.12.2023 20:59

Овај ковачевић је у сарајеву назвао Републику Српску,Република шумска и онда су га ово двоје довели у снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ??

26.12.2023 22:59

Љигавац обицни, коме тај дјелује аутентицно када несто прица, славодобитни, амбициозни пацов

Name

Вјецито нас

26.12.2023 21:04

Мозе СНСД без Додика, али како це Реп Српска без свог националног блага? Ко це за говорницом у скупстини самарати микрофон, ко це насим новинарима пријетити, ко це нам хебати све по списку и проклињати нас, ако не гласамо за његове приједлоге, ко це нам испирати мозак о вјецитој угрозености РС због свог опстанка на власти, ко це куповати гласове и папке, ко це турати прст у око Америци и ЕУ...... ако неце нас једини, вољени, непревазидјени и вјецити предсједник Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСТА БЛ

26.12.2023 21:18

А ви 17 година писете како је он готов,а он све јаци и јаци,као сто це и из овога изаци јаци....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.12.2023 22:11

Слажем се, из Војковића ће изаћи никад јачи.

Name

Еро

27.12.2023 07:57

Ако је тоилико јак,нек прихвати скенере,зар не?

Name

Ре

26.12.2023 21:31

Како ви знате да му следује забрана политичког дјеловања !? Јели то значи да сте ви у дослуху са судијама и тужиоцима БиХ који му суде !? Одговорите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зззз

26.12.2023 21:50

Да је ДОДИК бити лако то би бијо свако

Name

ре Зззз

26.12.2023 22:24

А да који пут отвориш буквар?

Name

Ауу

26.12.2023 21:43

Већ се спремају локално, да се покрију по ушима и промјене дрес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.12.2023 22:13

Немозе, Миле је окупио највеци слајм око себе и кад он оде партија битанги се распада за мјесец дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

26.12.2023 22:52

Баја је за затвора одавно сазрео. И тамо му је мјесто. А након што Баја заврши у ћорци, мишеви из СНСД-а ћле се разбјежати и партија се гаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С4јо

26.12.2023 23:01

Не опстао и не видио сутрасње јутро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

26.12.2023 23:08

Додик је увијек био на свом мјесту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

26.12.2023 23:10

Нема снсд без Милорада Додика зато и покусавају да растуре странку

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.12.2023 00:10

Знате кад се много ста обрне па се казе без њега не могу а без оца и мајке могу то су не вјероватне ствари.Нација је попуцала по свим савовима . То су патолоски заљубљеници у своје водје.Дрзава нам је постала ниста друго него Задруга и Елита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташанин

27.12.2023 03:10

Много паметних и младих људи је напустило снсд између 2007-2012 године! Знаци свједок сам тога! А напустили су управо јер су видјели да то висе није она лијева странка у којој су видјели неку будућност! Послије 2012 су у странку досли овакви као овај Ђајић, Мазалица, Вулићка и да не набрајам висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко ВАСИЋ

27.12.2023 05:01

Кад једном оде, о отићи ће, шта ће Чава, Стева, Коста, Гала...прелетачи.Издаја се увијек скупо плаћала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

27.12.2023 06:18

Само ви њега дижите у небеса и његову странку а маргинализујте поштене и честите људе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

27.12.2023 07:11

Оставите нам на миру ,,господина Додика" нека на миру он, дјеца и унучад троше милијарде које је крваво зарадио својим радом и трудом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

27.12.2023 07:54

Много ме заболе за секташима, једино желим да кажем да је то поприлично тешка циганија. Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.12.2023 08:02

Кад дод падне 90% секташа ће пљувати по њему и по цијелој му фамилији, а народу на чију штету су живјели ко бубрег у лоју 16 година ваљаће погледати у очи! Ја лично не праштам силне увреде и понижења изречена из уста чланова породице Додиг и осталих секташа, а остали како хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

27.12.2023 08:13

Нисмо пропали, само што је ДОДИК ЗЛО. ВЕЋ, ШТО СУ ТОЛИКИ ИЗ СНСД /његова крила/, ИСТИ. ТОЛИКО ИНТЕРЕЖЏИЈА УЗ ЊЕГА СУ ГА ПОДРЖАВАЛИ И ЗБОГ СЕБЕ. КАКАВ ШЉАМ СЕ ОБОГАТИО. КУПИЛИ ДИПЛОМЕ, КУЋЕ , СТАНОВЕ, АУТА, ДРУШТВЕНА ПРЕДУЗЕЋА И ЗЕМЉУ. КОРИСТЕ КОНЦЕСИЈЕ. СВИ КОМШИЈЕ ФУНКЦИОНЕРА, КУМОВИ, ПРИЈАТЕЉИ, КУРВЕ, СВАСТИКЕ И МНОГИ СУ СИЛОВНИ, КАО ДА СУ ОНИ ДОДИК. ЗАТРОВАО ЈЕ ДОДИК СВОЈОМ ПОХЛЕПОМ ЦИЈЕЛО ДРУШТВО И РАЕРЛИО ОСТАЛЕ. ОВО МОГУ ПОШТЕНИ, ПЕТРОВИЋ, ВУКАН, ЈЕЛЕНА, ГОВЕДАРИЦА, БОСИЋ, ЦРНАДАК, ЈЕДИНО ОПОРАВИТИ. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

27.12.2023 08:14

Жунићу само газде своме керу послушном могу забранити рад. Пусти ти народ више и не мијешај у муљања ове битанге којој је допуштено од странаца да нас зајебава 20 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

27.12.2023 08:17

Ето вас лагано као најзападнија руска губернија хаха... Јос мало па изолација, депресија, санкције, ембарго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

27.12.2023 08:26

Послије Баје секта би се распала за 3 дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нило

27.12.2023 08:27

Зато се опозиција радује судјењу Додику да му забране политицко дјеловање како би конацно они досли на власт..са тим све рецено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усхићени смо

27.12.2023 10:06

...и надамо се да му је то тек једно у низу...

Name

Ре Нило

27.12.2023 10:25

Гори од Баје немозе доћи...🤬

Name

Коле

27.12.2023 09:09

Овај це да влада док нас корпорације не покупују јер је због тога ту и постављен тако је са свим банана дрзавицама еx yу тај факе совинизам сто вам просипају је само гориво за сироке народне масе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

27.12.2023 10:18

Без сваког се може! Да је среће, сам би отишао. Довољно је зла учинио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

27.12.2023 10:45

Па то је вец видјена ствар, јер сви цланови СНСД имају вец сада написане говоре за медије, када им „водја“ оде са трона. Сви до једног, це тврдити „да су они били против Додика, али сами нису могли ниста“, хе, хе, хе. Наравно заборавите да нам казу да су бас лепо зивели на рацун народа и онда це слуцајно изабрати нову партију, која је слуцајно на власти. Без њих не моземо зивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

27.12.2023 11:58

Не само СНСД већ ће се све странке истумбати по новом моделу, а највјероватније нићи ће једна нова и најјача странка од садашњих странака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потоп

28.12.2023 14:52

Падне ли врховни вођа, настаће смак Свијета. Без њега ни ваздух не може да се дише, укључиш ТВ - устајемо и лијежемо са њим , загарантована имоптенција у сваком смислу.

ОДГОВОРИТЕ