Безбједносна ситуација у Србији је стабилна

Шеф Бироа за координацију служби безбедности Ивица Дачић изјавио је за Тањуг након данашње седнице Бироа да је безбедносна ситуација у Србији стабилна и да ће држава наставити координирано да делује на заштити уставно правног поретка.

Србија 25.12.2023 | 17:53
Безбједносна ситуација у Србији је стабилна
Најоштрије смо осудили јучерашњи акт насилног упада у институције, рекао је Дачић  и истакао да то нису били политички протести већ покушај насилног освајања власти, упад у Скупштину Града - Стари Двор.
 
"Анализирана је безбедносна ситуација. Закључено је наравно да без обзира на бројне изазове које су ових дана били присутни и без обзира на то што се о овоме говорило већ недељама унапред о најави ових насилних активности које су пре свега усмерене ка насилном освајању институције и рушењу уставног поретка, да је безбедносна ситуација у Србији стабилна, као и да ће сви елементи система безбедности наставити да координирано делују на заштити уставног поретка", нагласио је он.
 
Дачић је најоштрије осудио насилнички акт. 
 
"Речено је да нису у питању никакви политички протести или активности, да је реч о покушају насилног освајања уласка у институције као што је Скупштина града Београда, да је реч самим тим о покушају насилног рушења уставног поретка Србије", навео је Дачић за Тањуг.
 
Данас је одржана седница Бироа, Бироа за координацију рада Служби безбедности којој су како је Дачић навео осим чланова Бироа, а то су поред њега и шефови безбедносних служби, значи Безбедносно информативне агенције, Војнообавештајне агенције и Војнобезбедносне агенције били присутни и министри унутрашњих послова, Братислав Гашић, министар одбране Милош Вучевић, министарка правде Маја Поповић и представници тужилаштва на челу са Загорком Доловац. 
 
Дачић је навео да је реакција државних органа током јучерашњих немира испред зграде Скупштине града била суздржана и позвао надлежне да оне који су учествовали у нередима казни на начин који закон дефинише.
 
"Једно је ствар, да ли ћете ви освојити власт на изборима, а друго је питање да ли ћете власт освојити на улици, односно насилним уласком у институције власти", рекао је Дачић након седнице Бироа за координацију служби безбедности.
 
Додао је да држава никакво насиље неће дозволити, нарочито према државним институцијама и према овлашћеним лицима које представљају државу, јер су то тешка кривична дела.
 
Дачић је додао да је реакција државних органа била веома суздржана.
 
"Насиље су употребљавали управо представници оне коалиције која себе звала да за Србију против насиља. У том погледу дата је пуна подршка свим државним органима који су учествовали у одбрани уставног поретка, и дата је јасна порука да надлежни државни органи треба да се држе закона", рекао је Дачић и позвао да сви који су учествовали у насиљу буду санкционисани на начин на који то закон дефинише.
 
Дачић је указао да појединци покушавају да сада себе амнестирају од одговорности наводећи наводно "убачене елементе" за које тврде да су вршили насилничке акте.
 
"Држава даје подршку свим надлежним органима да заштите уставни поредак и даје подршку свим настојањима да се санкционишу сви они који су употребљавали насиље, очекујући да ће и Министарство унутрашњих послова и тужилаштво поступати у складу са законом", навео је Дачић.
 
На питање да ли можда поднета нека кривична пријава, имајући у виду да је овде био и Републички јавни тужилац, Дачић је рекао Тањугу да то није питање за Биро већ за тужилаштво.
 
(Тањуг) Фото:Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ми

26.12.2023 08:30

Доће бог, решићемо се оваквих

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

26.12.2023 08:48

Е сада Вам не вијерујем. Србин из РС. ЗАШТО НИЈЕ ЗАШТИЋЕНА СКУПШТИНА. ПОЛИЦИЈА СА ОРУЖЈЕМ, ЈЕ ЛИ НИЈЕ БИЛА ЈАЧА. ПА ШТО ГА НОСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

26.12.2023 10:38

Ста цекате Дацицу све ове опозиционаре у прдекану. Требалису вец одавно тамо бити. Униставају дрзаву . Хапсите их све видите кајвису све гори од горег. Раде за запад и знасе за кога. Хапси.

ОДГОВОРИТЕ