У континуитету се крши Закон о Јавном сервису РС

Посланик ПДП у Народној скупштини Републике Српске Миланко Михајилица истакао је да се Закон о Радио-телевизији Републике Српске у континуитету крши, будући да је Извјештај о раду РТРС и финансијски извјештај умјесто сваке, Народној скупштини Републике Српске на расправу упућен тек након четири године. 

Република Српска 25.12.2023 | 11:52
У континуитету се крши Закон о Јавном сервису РС

- У свом писму од 15. новембра, који сам упутио предсједнику НСРС и руководству РТРС, упозорио сам да Народна скупштина није дискутовала о раду РТРС још од 2019. године. Након тога смо на претходној сједници добили извјештаје за 2019, 2020, 2021. и 2022. годину. Годинама крше закон, избјегавају да поднесе рачуне посланицима, али грађанима који финансирају рад јавног сервиса. То што једном у четири године доставе извјештаје, не амнестира их одговорности за досадашње поступање – рекао је Михајилица.

Каже да се РТРС, некада српска РТВ, чији је оснивач Република Српска и који треба да буде сервис свих грађана, претворио у ударну песницу и најважнији инструмент Додиковог режима. 

- Програм РТРС не служи интересу јавности, него искључиво интересу режима и то треба отворено рећи. Ово није приватна телевизија да може да има уређивачку политику какву жели. За ове четири године, колико нису доставили извјештај, од грађана Републике Српске су наплатили 85 милиона КМ такси и још 15 милиона КМ из буџета Републике Српске. То сви плаћамо, а они се понашају као да је то страначка чланарина СНСД – навео је Михајилица. 

Подсјетио је да је сјеме непрофесионализма на РТРС посијано још прије 25 година, када је високи представник, да би довео СНСД на власт, именовао привременог управника, страног држављанина. 

- И та политичка контрола над јавним сервисом траје до дана данашњег. То је сервис за ширење лажних вјести, кредибилизацију опскурних портала без импресума чије вијести преносе и најгору врсту пропаганде која служи за величање вође и демонизацију његових политичких противника. Прекршена су сва професионална начела која се тичу истинитог, непристрасног, цјеловитог, благовременог информисања јавности.  Уреднике, а нарочито Информативног програма, као да је школовао Извршни комитет СНСД – рекао је Михајилица. 

Каже да ће прва ствар која ће након промјене власти бити урађена бити смјена Управног одбора РТРС и директора РТРС. 

- Сви који су учествовали у скрнављењу и урушавању Радио-телевизије Републике Српске, а самим тим и професије, сносиће санкције. Уређивачку политику ће водити професионалци, а не послушници било које странке. То није освета, то је један од начина да Републику Српску вратимо на прави пут. Да би опоравак РТРС-а био и бржи, директор и Управни одбор РТРС морали би одмах поднијети оставке – поручио је Михајилица. 

(БН) Фото: Архива 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Илија цворовиц

25.12.2023 12:21

Ви сте умислили да имате дрзаву, републику, па и јавни сервис, а заправо сте поданици и кметови једне дебеле будале и кримоса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозо

25.12.2023 13:20

Јао боже па овај има шта рећи иди кокоса чувај.

Name

На РТРС се хапа лопатом

25.12.2023 15:10

Самостални синдикат радника у БХРТ-у и даље инзистира на осталим захтјевима изреченим на просвједу, као и да се максимално убрзају судски процеси којим би БХРТ наплатио 63 милијуна марака од Радио-телевизије Републике Српске.

Name

Ре

25.12.2023 15:18

Све док од опозиције не додје јасно да РС није дрзава нит це икад бит нису нит це бит икад бољи од власти. А никад неце добит на изборима.

Name

11903

25.12.2023 12:23

Једино ŝто "јавном сервису" недостоје је објективност. Има читаву армију страначких ухљеба као и друге државне фирме. Незнам како новинари себи дозволе да читају које какве глупости из пера уредника итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.12.2023 13:21

Михалица тиси залуто ТАРАПИЈА .

Name

За опозицију

25.12.2023 13:00

Потегните витални, као за пељески мост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

25.12.2023 14:19

А који се не крши молим.вас?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.12.2023 21:41

Михаљица, Михаљица, на чијој ли ћеш бити листи на идућим изборима, неби чудило да будеш и на СНСД-овој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

26.12.2023 23:54

ГРИЈЕШИШ КАО И УВИЈЕК МИХАЉИЦЕ, НИЈЕ ТО НИКАКАВ ЈАВНИ СЕРВИС, ТО ЈЕ ПРИВАТНИ

ОДГОВОРИТЕ