БиХ дала више од 240 милиона КМ за увоз воде

Звучи невјероватно у земљи која је пребогата водом али БиХ је ове године дала више од 240 милиона марака на увоз воде. Јесмо ли толико богати да и на нешто чега имамо у изобиљу бацамо милионе или је у питању нешто друго?

Република Српска 24.12.2023 | 17:05
БиХ дала више од 240 милиона КМ за увоз воде

Вода живот значи, каже стара изрека. Судећи по томе колико смо воде увезли у првих 11 мјесеци ове године, рекло би се да се БиХ бори за живот. Показује то оборен рекорд - више од 242 милиона марака које смо потрошили за увоз течности без које се не може. Извезли смо 5 пута мање.

Да живимо подсахарској Африци или Азији, тај податак би можда имао смисла.

Страшно, катастрофално, само су неки од израза којима грађани коментаришу тај податак.

“Ако много тога морамо да увозимо, воду не морамо. Ту је нечији интерес јер воде имамо за извоз. Каква год да је туђа вода, то је грешка”, рекли су нам анкетирани грађани.

Повећање вриједности увоза воде може се објаснити растом цијена и климатским приликама, али и успјешном туристичком сезоном, која би свуда, сем у БиХ значила повећану потрошњу домаће воде, сматра Игор Гавран, економски аналитичар.

“Кључни фактор је ипак купац јер ако он не може да схвати да је домаћа вода квалитетнија и здравија, а и за њега повољнија због тога што новац који за њу да иде у нпр. пензије и порезе, користи које би требало да има, ништа се не може учинити”, сматра Гавран.

Наглашава да ће, само ако се новац инвестира у земљу у којој живите, ваша дјеца ту добити посао јер ће економија да се развија и млади неће морати да се исељавају.

Потрошач јесте тај који бира али не можемо сву кривицу свалити на њега. Он, каже Јован Васиљевић из Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине, има своје разлоге зашто даје предност страној над домаћом водом.

“Један од главних разлога је то што не влада повјерење у домаће производе. Када роба улази из иностранства сматрају да је прошла контролу и да је оно што пише на декларацијама тачно. Питање је колико су производи који се поизводе на нашем тржишту контролисани”, објашњава Васиљевић.

Гавран додаје да проблем постоји и у угоститељству.

“У неким угоститељским објектима не можете наћи домаћу воду јер угоститељу често имају незаконите уговоре са својим добављачима и практично су уцењени и под притиском да морају искључиво да нуде воду одређеног страног бредна. Таса купац донекле нема ни избора”, мишљења је Гавран.

Огромне количине новца из БиХ одлазе у неповрат али љутње нема. Читав свијет се врти око тог како привући новац и напунити сопствене џепове. За крупну рибу потребан је добар мамац.

“У тренуцима када је наша вода дупло јефтинија од оне из увоза питамо се зашто се не купује. О томе треба да размисле они који се баве маркетингом у фирмама, али и анализама. Ви морате да убиједите купца да је ваше ако не боље, онда бар истог квалитета. Ако нисте способни и немате људе за то, онда је то ваш проблем”, објашњава Васиљевић.

Поред свега што мора да се промијени, потребна је и помоћ државе која треба да помаже домаћу привреду и створи повољнији пословни амбијент како би наши производи било конкурентнији, наглашава Гавран.

Спортски речено, да домаћи производи изађу на црту увозним ...и добију трку.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ипе

24.12.2023 17:27

Каква "флаширана" вода,какви бакрачи.Није ми јасан народ који за флашицу воде да 1 марку.Па из чесме 1000 литара,кошта 2 марке.ако већ мораш имати уз себе увијек воду,наспи себи,бар свугјде можеш насути воду,кући,на послу,школи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До нас је

24.12.2023 17:30

Зато сто је увозно увијек истурено, а домаце негдје у цоску. Љети су фризидери пуни увозног, а домаце нуде млако па неце нико на +30 пити млака пића. До свих нас је, морамо бити упорни и захтјевати домаце. Ово је лоби увозника који су јаци у комерцијали, а само потросаци то могу промијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

25.12.2023 06:44

Слажем се. Да ми не купујемо ту воду они је не би ни увозили.

Name

студенткиња

24.12.2023 17:42

"Кључни фактор је ипак купац јер ако он не може да схвати да је домаћа вода квалитетнија и здравија...". Опростите, али вода из бањалучког водовода заиста се не може пити. Не знам ста све у њој има, неугодног је мириса и ужасног окуса. Не, хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цазин

24.12.2023 22:41

Да то је до наси увозника јер они имају од сваке компаније проценат а од наси домацу немају ниста а наса обицна вода је боља од свих фласирани вода и сокова разни сокови то су само прскови и све сто се увози то је 3до 5 класе

Name

Додир

24.12.2023 17:56

Зар у вода мора браћо мила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

24.12.2023 18:22

Па и овим се показује да су босанци нај глупљи народ на свијету. глупи увозе цега имамо у изобиљу а народ јос глупљи купује скупље а пуно неквалитетније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

24.12.2023 19:42

Па није бас тако... Пре це бити да је увозницки лоби у смислу насих назови политицара и министара у питању...

Name

Бране Нусиц

24.12.2023 18:39

Нормално је да се увози, кад је све домаце унистено и затровано. Овдје ријеке слузе као депоније у које се истреса све, од органског отпада, до индустријских хемикалија. Ста мислите, да то не долази до извора и врела?? О води из водовода, сувисно је и говорити, боље пити варикину него то смеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херманн

24.12.2023 20:20

Имамо далеко нај бољу и нај квалитетнију воду у окружењу али све то не вриједи, радије увозимо нпр. Јану из Хрватске. Јанин извор је наравној ледини и никако се не може упоредити са нашом планинском водом чистом као суза. Ту је опет неко од министара који је задужен да то све регулише на њему одговарајући начин и он то и чини и пуни своје ђепове баш га брига за народ. Гдјету има логике, замислите само суму од 240 милиона марака, па то је бачен новац. За десет година је то 24 милијарде, човјече размисли мало. Али ми се не питамо него они које смо ми бирали па нам сада раде шта хоће. Нека им је на срамоту.

Name

Ре Херманн

24.12.2023 23:54

Одакле теби информација да је овдасња вода најбоља и најцистија? То, једноставно није тацно. Увоз је резултат понуде и потразње, сто је закон трзиста. Кад народ не би куповао, не би се ни увозила. Али, сви купују, укљуцујуци и мене. У ткзв ``домаце`` никада нисам имао повјерења а данас најмање.

Name

ПИЈЕМ

24.12.2023 18:55

ВИВИЈУ НАЈ БОЉА ВОДА1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

24.12.2023 19:55

То је нормално морају радит како запад налаже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

24.12.2023 20:05

Па кад смо пустињска дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

24.12.2023 22:45

Доказ дасмо луд народ. Нека зарађује увозна мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

24.12.2023 22:51

Домаће фирме имају слаб или никакав маркетинг. Немају наступ, рекламу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

25.12.2023 16:19

За неповјеровати,стварно дебили воде ову земљу!

ОДГОВОРИТЕ