Трампови адвокати траже одбацивање пресуде суда

 - Адвокати бившег председника Доналда Трампа затражили су од Апелационог суда Дистрикта Колумбија у  Вашингтону да одбаци федералну оптужницу која га терети за покушај поништавања резултата избора 2020. године, тврдећи да он има имунитет, преносе данас амерички медији.

Свијет 24.12.2023 | 15:36
Трампови адвокати траже одбацивање пресуде суда

Претходно је Врховни суд одбио захтев специјалног тужиоца Џека Смита да суд убрза доношење коначне одлуке о Трамповом имунитету пре суђења заказаног за март.

Тужилац Смит претходно је позвао судије Врховнохг суда САД да размотре и донесу коначну одлуку о одбрани Трампа по ''председничком имунитету'', мање од 24 сата након што су Трампови адвокати затражили да суд одбије убрзано разматрање његове одбране.

Борба око имунитета је сада прошла сва три нивоа савезног судског система.

Коначна одлука о овом питању имаће значајан ефекат, не само на одрживост питања мешања у изборе, али такође и о томе да ли суђење по овим оптужбама може бити настављено усред кампање за изборе 2024. године, или чак након избора, пренео је Њујорк тајмс.

У том тренутку, уколико Трамп поново постане председник, могао би да нареди да се оптужбе одбаце.

У образложењу на 55 страница, пред судским панелом, Д. Џон Сојер , адвокат који заступа Трампа, тврди да према Уставу, судије не могу да сматрају председника одговорним за било која дела из периода док је био председник.

"Према нашем систему, судије не могу да одлуче о делима које председник учини за време мандата. Та доктрина није контроверзна", навео је Сојер.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДНОВИНАРИ

24.12.2023 18:57

Не траже одбацивање пресуде суда, већ одбацивање оптужбе...

ОДГОВОРИТЕ