УИО враћа милионске депозите фирмама и грађанима

Више од 600 правних и физичких лица послије више од пет година коначно ће од УИО БиХ добити поврат депозита уплаћених на име царинског дуга, открива ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 23.12.2023 | 13:37
УИО враћа милионске депозите фирмама и грађанима

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је јуче одлуку којим се регулише ово питање и издвајају средстава за поврат готовинских депозита.

„Овом одлуком одобрава се привремено издвајање средстава за потребе поврата положеніх готовинских депозита за осигурање дуга у нето износу од 1.807.815 КМ увећаном за припадајуће камате и трошкове извршног поступка“, наводи се у одлуци УО УИО у коју је ЦАПИТАЛ имао увид.

Ова одлука усвојена је на приједлог директора УИО Зорана Тегелтије који је Управни одбор замолио да га хитно размотри у циљу рјешавања проблема поврата средстава са депозитних рачуна како би се окончали тренутно покренути извршни поступци и предуприједиле даље штетне посљедице по буџет институција БиХ.

„Ову одлуку је потребно хитно донијети ради враћања повјерења у УИО, имајући у виду да је неизвршавање поврата средстава по правоснажним и извршним рјешењима увелико утицало на неповјерење обвезника у УИО, као и на нарушавање њеног угледа“, навео је Тегелтија.

Министара финансија БиХ и предсједавајући УО УИО Срђан Амиџић у одлуци којом је прихваћен Тегелтијин приједлог подсјетио је да је овај проблем настао зато што Управни одбор није на вријеме донио одлуке о поравнању у расподјели прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

„Република Српске је због тога покренула поступак пред Судом БиХ против УИО. Суд БиХ је 2013. године пресудио у корист Српске, а 2016. године је одређено принудно извршење. То извршење започело је 24. маја 2018. године када је са рачуна УИО заплијењено 4.662.767 КМ, од чега 1.807.815 КМ са депозитног рачуна“, навео је Амиџић.

Он је навео и да су сва рјешења о поврату готовинског депозита извршавана благовремено све до 24. маја 2018. године, истичући да се од тада, односно од почетка пљенидбе средстава са депозитних рачуна за осигурање царинског дуга, УИО суочава са огромним проблемима у благовременом извршавању поврата средстава.

Амиџић је објаснио и да су обвезници који су извршили уплате депозита, а којима се због недостатка средстава није могао извршити поврат средстава, покретали извршне поступке и Суд БиХ је обавезивао УИО да поред главног дуга мора плаћати камате и трошкове извршеног поступка.

„У сврху окончања покренутих извршних поступака и благовременог извршења обавезе УИО и у циљу да се предуприједе даље штетне посљедице по буџет институција БиХ и углед УИО и спријечи даље покретање извршних поступака који за собом носе значајне трошкове, донесена је одлука којом се одобрава привремено издвајање довољних средстава из текућег прилива за потребе поврата положеніх готовинских депозита за осигурање дуга у нето износу од 1.807.815 КМ увећаном за припадајуће камате и трошкове извршног поступка“, закључује се у одлуци.

Из УИО су за наш портал потврдили да ће овоме дати приоритет, те да физичка и правна лица могу ускоро очекивати новац на својим рачунима.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Алавост система

23.12.2023 16:01

Неразумем,зашто су узимали у опште депозите грађана поготову при увозу робе,возила,као да је проблем проверити,фактуре и евро обрасце приликом увоза.Крамар је са Џакулом оштетио БиХ сигурно за Милијарду км тијеком увоза возила преко Царинарница Градиште и Груде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

23.12.2023 16:32

Разумијес се у проблематику ко Марица у криви к....

Name

УИО БИХ

24.12.2023 10:52

КАКО ГРАДИШКА ЦАРИНА НАЈЕФТИНИЈА ЗА УВОЗ АУТОМОБИЛА У БИХ ОД СВИХ ИСПОСТАВАМА У БИХ? УВОЗ ТЕКСТИЛА НА ЦРНО, КАРТЕЛ ЦВЈЕТИНОВИЋ ЗДРАВКО И ЂАКУЛА... ТА ДВА ЛИКА СУ ОШТЕТИЛИ БУЂЕТ БИХ НА НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА МИЛИОНА КМ..

Name

Ево

23.12.2023 16:40

не мрзим Муслимане и Хрвате, Бог ми је свједок. Али објасните ми стручно (глуп сам) да ли су Срби морали то да поправе, зашто је чекало до сада ако је све по Закону. Питам, ко онда руши БиХ, Срби или нерадници ко год био!? Питам ћуране Конаковића, Комшића, Бећиревића, и такве, питајте их то и објавите баш ме занима њихов одговор!!??

ОДГОВОРИТЕ