Бурно у Скупштини око геолошких истраживања

Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је данас расправом о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима.

Република Српска 22.12.2023 | 10:14
Бурно у Скупштини око геолошких истраживања

За опозицију, али и поједине представнике власти, спорно је што се мијења Члан 33. постојећег Закона о геолошким истраживањима, гдје је приједлог да се избаци став који предвиђа да локалне заједнице дају сагласности за геолошка истраживања.

А према Нацрту закона, предлагач, наводи да у општинама/градовима нема довољно стручних људи који би могли одлучити о истраживањима.

"Постојање ове одредбе оставља могућност јединицама локалне самоуправе да без правног основа дају негативна мишљења на истраживања. Велики број јединица локалне самоуправе не посједују лица која имају стручна звања на основу којих би одлучивала да ли неко може или не може истраживати на простору. Носилац права на истраживање ће бити дужан да се информише код јединице локалне самоуправе о евентуалним ограничењима за геолошка истраживања у односу на просторни план јединице локалне самоуправе", наводи се у образложењу закона.

Споменка Стевановић, шеф Клуба посланика Демоса, казала је да разумије да је ескполоатација занимљива и да се ради у циљу привредног раста у Српској, али да имају одређене примједбе.

Како је казала, Демос има примједбу и на предложени Нацрт у Члану 11. а којим се мијења Члан 40. постојећег закона, а која предвиђа да је највећа дозвољена количина минералне сировине која се може узети с циљем испитивања квалитета и хемијско-технолошких својстава минералне сировине до 10.000 м3, умјесто до сада прописаних 200 м3.

Огњен Бодирога посланик СДС-а поручио је да"ово неће проћи" и да је СДС против тога.

"Мислим да се иза овога прича крије намјера да се ископава литијум. СДС је против тога. Ви понижавате локалне заједнице, узели сте им све, а враћате им да нису способне да одлуче шта је за њих добро", изјавио је.

Небојша Вукановић, шеф Клуба посланика За правду и ред, поручио је да је дрскост то што на расправи није министар рударства и енергетике РС, Петар Ђокић.

Измјене и допуне се доносе, како је наведено, с циљем подстицања привредног развоја Републике Српске стварањем стимулативног правног оквира за улагања у област геолошких истраживања.

"Законом су дефинисани појмови инвазивних и неинвазивних геолошких истражних радова. Инвазивни су све врсте теренских испитивања након којих је неопходно извршити санацију и рекултивацију простора на којем су такви радови извршени, док су неинвазивни оне врсте геолошких истражних радова који не обухватају инвазивне", наведено је у образложењу.

Посланици ће разматрати и извјештаје о раду и ревизији финансијског пословања Радио-телевизије Републике Српске.

(БН/Срна) Фото: НСРС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

агент

22.12.2023 11:09

Режим у РС је НЕПРИЈАТЕЉСКИ за народе РС, и све је у функцији пљачке вијека; министри, директори и нижи сучесници у злочимачком подухвату противу народа. Посебно је МУП РС логистика у свим прљавим работама пљачке ресурса, КАРАН је најозлоглашенији министар подршке тој пљачки Додиговој, све је пропало одавно, а тзв. ОПОЗИЦИЈА САМО дречи из фотеља, ништа не предузима да се режим СВРГНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

22.12.2023 13:23

РС и служи за извлачење и пљачку народних пара и ресурса.Локална заједница је "глупа" па је искључена из комбинација за пљачку великих размјера.битно да Бурле србује,части млаком пивом под шатором,годишњи буџет Бурлета 56 милиона.Како су у ФБиХ локалним заједницама и кантонима оставили да одлучују о концесијама и експлотацији рудних богатстава,шумски ресуса.

Name

ре

22.12.2023 11:26

Што је ружно гледати ови бурлини сељаци прије говора свог, сваки пут када устану глуме културу у том парламенту те стално закопчавају и откопчаву свој сако то је болесно да те сцене у том парламенту гледа стално несретни народ у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

22.12.2023 11:48

Хахаха, добар коментар!!!!

Name

Ре ре

22.12.2023 11:56

Ту предњаци онај пјано зуниц,сав пун себе.

Name

Мито Кондрија

22.12.2023 12:36

Сви Срби, МОРАЈУ подржати ископавања! Иначе сх издајници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукач

22.12.2023 12:38

Дај склоните тог Стевандића фрфљавог...ко је њему рекао да је уопште паметан човјек је највећа гњида коју свијет зна, сад он глуми неког стручњака за све и свашта ...фуј свињски мозак

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

22.12.2023 12:58

Нити ме занима позиција ни опозиција али једино у Скупстини је оправдала дневнице ПОЗИЦИЈА то ко не види тај зиви у неком не вјероватном бунилу и озбиљно је болестан.То је сто се тице Скупстине а остало је за озбиљно разматрање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татин слинавац Бодирога

22.12.2023 17:42

Нешто прича, да ли сте ви нормални, са оваквим кадровима СДСу пријети ПОТОП

ОДГОВОРИТЕ