Гдје завршава новац од акциза на путеве у БиХ?!

У овом тренутку на рачунима Управе за индиректно опорезивање БиХ постоји 245 милиона КМ које су прикупљене по основу путарине за изградњу ауто-путева, али тај новац, који по правилу припада "Аутопутевима РС", "Аутоцестама ФБиХ" и Брчко дистрикту, и даље чека на расподјелу, јер Управни одбор УИО, који је надлежан за то питање, не може да се договори.

Босна и Херцеговина 20.12.2023 | 19:41
Гдје завршава новац од акциза на путеве у БиХ?!

Новца од акциза препун је буџет, а изградње ауто-путева ни на видику, док је о одржавању путева сувишно и говорити. За 16 година, власти у БиХ су узеле седам милијарди марака од акциза и шест милијарди од путарина, а као резултат имамо само нова задужења за изградњу путева.

Међутим, сада имамо ситуацију да на рачуну стоји 245 милиона КМ за изградњу путне инфраструктуре, али управни одбор УИО БиХ не може се договорити како и кад да расподијели тај новац. 

Чека се да Управни одбор УИО БиХ донесе одлуку или о методологији коначне расподјеле путарине или да привремено расподијели та средства, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

И док се чека да се неко смилује да новац подијели на равне части, путеви које тренутно имамо пропадају, а ако се у обзир узме комплетан приход од акциза, требало би да имамо 800 километара аутопута. Међутим, од свега тога, тренутно у цијелој БиХ постоји 240 километара трасе.

Такође, постоји могућност да је инфлација појела око 30 одсто вриједности новца који стоји на рачуну. То значи да чак и када се 245 милиона подијели, питање је шта ће се с тим новцем моћи.  

„Ми плаћамо камате на кредите које добијамо од европских банака да је мудрости и памети вјероватно би тај износ био договорено распоређен и искориштен за отплату кредита пре рока јер нема потребе да плаћамо камате на кредите које смо узели а БиХ је толико сиромашна земља да изградња инфраструктуре те врсте ће одвести у беду све нас као грађане зато што нема улагања у производњу и нова запослења“,каже Зоран Павловић, економиста.

Стручњаци кажу да, чак и уколико би се сад тај новац пребацио на рачуне, могло би се направити тек око 15 километара аутопута, узевши у обзир тренутне цијене материјала за изградњу и опремање саобраћајница које су порасле због инфлације. 

„Права је непознаница гдје се троше средства која се прикупљају по основу акциза које се троше за путеве и аутопутеве у БиХ. Ми нисмо никад добили извјештај колико је километара путева и аутопутева изграђено тим средствима и мислим да јавност и грађани БиХ заслужују извјештај зато што ту и акцизу и ове намјенске акцизе за изградњу путева и аутопутева плаћамо сви“,каже Мира Пекић, посланик у Представничком дому ПС БиХ.

Немамо ни извјештаје о трошењу новца, а немамо ни довољно путева и аутопутева које бисмо имали да се средства троше у сврхе за које су планирана. Тиме би БиХ постала транзитна земља и самим тим привукла и туристе и инвеститоре, а и приходе. Оно што сада сигурно имамо, док се возимо путевима оваквим какви су, су само оштећења возила. 

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Даре

20.12.2023 21:03

Подијела треба ици по принципу колко је ко уплатио ПДВа. Нереално је очекивати да се расподјела врси по принципима пронцента гдје Српска оствари висемилионску добит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

21.12.2023 09:09

То се иначе зове солидарност и код расподјеле се узимају и друге вриједности као број становника итд.

Name

Идеално

20.12.2023 21:07

Па боље и 15 километара пута, него да паре једе инфлација...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возач

20.12.2023 21:38

Од тог новца срушити петљу у Лакташима и направити нову у Бањалуци да не идемо као кретени до Лакташа па назад за Бањалуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бета 2

21.12.2023 07:39

Акцизе су порез на економску пропаст БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

21.12.2023 08:02

Зна се гдје иде али нема нико храбрости да напише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање без одговора

21.12.2023 08:55

Где завршава новац који се издваја за фонд за дечију заштиту и за запосљавање који се скида са плата запосленим.у државним.институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

21.12.2023 09:50

Скида се са плата БиХ полицајцима и ове ставке и за поплаве у РСу ,а сада су ти полицајци управо дискриминисани одлуком.владе Републике Српске да немају иста права као.припадници Мупа РС,а сви уплаћују у исти фонда и према њима се примењују закони полиције.али обрачун за одлазак.у пензију не.што срамота Владе.

ОДГОВОРИТЕ