Адриатиц Металс међу најзначајнијим страним улагачима

- Агенција за промоцију страних улагања Босне и Херцеговине (ФИПА) је одржала манифестацију додјеле признања најзначајнијим страним улагачима у БиХ. Признање је добила компанија Адриатиц Металс БиХ која је до данас уложила готово 400 милиона КМ - у истраживање, развој рудника, изградњу инфраструктуре и постројења за прераду. 

Босна и Херцеговина 20.12.2023 | 15:14
Адриатиц Металс међу најзначајнијим страним улагачима

Признање у име компаније и генералног директора Паула Цронина преузела је Санела Карић, чланица Надзорног одбора, помињући досадашње успјехе компаније. “Ово је треће признање за компанију Адриатиц Металс БиХ у протекле двије године. Уз признања “Највећа страна инвестиција године у БиХ” Сарајево Бусинесс Форума и “Инвестиција године” Пословних новина које смо добили 2022. године, ово је још једна у низу потврда која свједочи обиму нашег инвестиционог ангажмана у БиХ, на шта смо поносни,” каже Карић. 

ФИПА-у је Савјет министара БиХ овластило да пружи подршку и омогући прилив директних страних улагања у земљу, а улагање Адриатиц Металс БиХ износи 25% укупних директних улагања у БиХ.

“Наш циљ никада није био само реализација пројекта, већ стварање позитивног насљеђа. Грађани и власти су то препознали и валидирали ‘друштвеном дозволом’ за рад, а ми се својим ангажманом трудимо оправдати повјерење и задржати ту дозволу. Ово признање није само потврда наше преданости, већ потицај да наставимо с улагањима и остваривањем наше мисије,” истиче Карић. 

Адриатиц Металс БиХ свој главни фокус ставља на истраживања и експлоатацију минералних ресурса у Варешу, поштујући највеће еколошке и друштвене стандарде.

“Ми се обавезујемо дугорочној будућности рударске индустрије у БиХ. Видимо потребу за модернизацијом рударског и еколошког законодавства, те закона који се тичу области концесија. Има простора за унапређење,” додала је Карић.

“БиХ треба модерне законе који одговарају промјенама на глобалном тржисту. Ми смо отворени да помогнемо у модернизацији закона који ће привући још инвеститора, што ће дугорочно осигурати просперитет ове земље. С тим у вези, наставићемо блиско радити и сарађивати с надлежним органима власти, нарочито Зеничко-добојским кантоном, како би дошли до бољих и просперитетнијих рјешења.” 

(ПР/Адриатиц Металс) Фото: ПР